Andreaquila schreef :
ik vind niet dat je de problemen op het volkerak kunt vergelijken met die in de Grevelingen. In de Grevelingen zijn alleen de onderste lagen dood (onder 7-10m). Verder is de waterkwaliteit niet zo slecht. Ik vaar vaak op het Volkerak, en daar is de situatie echt veel slechter. De hier boven genoemde verbeteringen heb ik zelf ook enigszins gezien, maar er blijft af en toe blauw alg voorkomen .
Je kunt de problemen van Volkerak en Grevelingenmeer nu niet vergelijken, inderdaad.
Maar in de toekomst mogelijk wel, als het zout worden van het Volkerak doorgaat. Vrijwel het gehele Volkerak heeft een diepte tussen de 7 en de 10 m., met diverse plekken die nog een paar meter dieper zijn. Zou daar dan, als het Volkerak weer zout wordt, zonder voldoende doorstroming niet dezelfde problematiek kunnen gaan optreden zoals die nu in het Grevelingenmeer aanwezig is?
Met dat zout worden van het Volkerak sterven er eerst weer een grote hoeveelheid levende organismes, die voor een groot deel op de bodem terecht komen. Dat betekent meer voedselrijkdom en meer kans op blauwalg. Want blauwalg komt ook in zout water voor.
Ik denk dat we vooral de toestroom van voedselrijk water vanuit de polders moeten beperken.
Dat kan inderdaad goed samengaan met een beperking van de landbouw en daarmee de bemesting in West-Brabant en Overflakkee.
Dat is werk met werk maken, want inmiddels zijn we er achter dat we de stikstof-uitstoot in Nederland drastisch omlaag moeten brengen. De landbouw en veeteelt zijn twee grote factoren bij die uitstoot.
Als het lukt die uitstoot omlaag te brengen dan lijkt het mij wijs om nog even te wachten met dat verzilten. De natuur lost het probleem dan zelf op.