Er zitten wel heel veel generators in zo’n ding, en die kunnen allemaal kapot…
Helaas zijn er nog heel weinig gegevens beschikbaar, dus lastig om er veel zinnigs over te zeggen.
Het meest opvallende vind ik dat er wel heel weinig volume onder water lijkt te zitten, en vooral in de aanstroomrichting. Om dat ding dan rechtop te houden moet er dan wel een enorm contragewicht (iemand noemde het een kiel, nou zoiets, alleen hoeft het geval hier niet de drift te beperken, wat bij een kiel natuurlijk wel een belangrijke functie is, maar alleen het moment door de wind tegen te werken).
Dat er een prototype wordt gebouwd zegt niet zo heel veel, denk ik. Er kan tegenwoordig heel erg veel met software, maar die software moet wel gevalideerd worden met
iets. Dit apparaat wijkt wel zoveel af van andere constructies (wat uiteraard niet per definitie fout hoeft te zijn, overigens) dat er waarschijnlijk moeilijk te zeggen is hoe betrouwbaar de uitkomst van een simulatie is. Het ontwerp kan er in de software dus wel erg mooi uitzien en het goed lijken te doen, maar de vraag is dus hoe goed de software is voor een constructie waarvoor hij mogelijk niet bedoeld is.
Investeerders willen toch wel graag een soort ‘proof of the pudding’, dus dan maar een prototype testen.
Wij zien overigens vrij veel van die prototypes, en van veel hoor je daarna niks meer. Het is niet zo eenvoudig om iets te verzinnen dat het echt goed doet, betrouwbaar, betaalbaar en efficiënt is.
Het lijkt er overigens wel op dat offshore floating wind enorm in ontwikkeling is, en een grote kanshebber is om ook daadwerkelijk op grote schaal ingezet te gaan worden. Er zijn ontzettend veel bedrijven mee bezig en er wordt ook flink geld in gestopt.
De schaalvergroting is ook enorm, er wordt al ‘gewerkt’ aan 20 en 25 MW turbines (en die 20 of 25 MW is dan dus per turbine, hé
)