Het topic van AndreAzuree “LifePo4 for dummies by a dummy” heeft me verder geduwd richting de installatie van LifePo4. Ik wil zijn draadje niet kapen en start hiermee een nieuwe.
Als ik het allemaal zo lees (en natuurlijk al die andere topics over LifePo4) ben ik nog een stuk minder deskundig dan AndreAzuree. En een stuk minder zeker van mijn zaak. En geen techneut.
Daarom heb ik hieronder mijn overwegingen en plannen nog eens opgeschreven.
En een onbeholpen schema getekend.
Huidig systeem is klassiek.
VP2020MD motor met standaard dynamo 70A.
VP scheidingsdiode.
Startaccu 70Ah lood (Wilco 2018).
Huishoudaccu 105Ah lood semitractie (2024 nieuw helaas, vorige is 6 jaar meegegaan)
Walstroom acculader Victron Pallas 12/25.
60W richtbaar zonnepaneel met Victron SmartSolar 75/10 MPPT regelaar (aangesloten op de huishoudaccu).
Ter “bewaking” analoge voltmeter.
We maken veel gebruik van walstroom ter comfort (snel, veel minder gas gebruik, minder vocht in de boot) voor de waterkoker (2200W), dan ligt de huishoudaccu automatisch ook aan de lader..
Verbruik:
Spaarzaam koelkast. Die zet ik ook nu alleen aan aan de walstroom en als de zon zijn best doet op het paneel. Ik heb tot 5 jaar geleden altijd zonder koelkast gevaren en kan me dan ook prima redden.
Stuurautomaat. Is heel veel in gebruik. EVO-100 met PC-Nautic drive.
Instrumenten (3x i70s). AIS transponder. Actieve radarantenne.
Radio (weinig onderweg). Smartphone-lader.
Marifoon. Vooral stand-by.
Tablet als plotter, hangt voortdurend aan 12v. Ik zet het scherm vaak uit, ook omdat ik de neiging heb er veel te veel op te kijken.
Navigatieverlichting. Allemaal LED, behalve de boordlichten die ik alleen op de motor aan heb.
Ik doe graag mee aan meerdaagse tochten, Zeeuwsche Duotocht, 72-uurs Duohanded. Ben nu ingeschreven voor de Singlehanded en als ik meer tijd krijg (pensioen nadert!) ga ik ook langere tochten over zee doen. Drie dagen varen zonder laden wordt voorlopig wel het maximum.
Plan en wensen:
Ik wil graag over op LifePo4 als huishoudaccu, want ik heb behoefte aan grotere capaciteit. Ik hou alles graag simpel. Met 280Ah LifePo4 heb ik bijna 200Ah meer tot mijn beschikking dan nu.
Scheidingsdiode kan weg. Startaccu (gewoon lood) gaan we opladen met dynamo. Huishoudaccu wordt NIET met de dynamo geladen. N.B de boordlichten moeten dus ook LED worden.
Uiteraard moet de batterij passen in de huidige accuruimte. “Lengte” is er genoeg, zo’n 522mm lange accu kan er wel in. Hoogte kan tot 280mm. Beperking zit vooral in de breedte. De startaccu moet er ook nog naast. De “gewone” formfactor 280Ah LifePo4 batterijen zijn vaak 240mm breed en dan kan de startaccu er niet meer naast.
Om erg ingrijpende verbouwingen te vermijden kom je dan op de “mini” formfactor modellen, bijvoorbeeld:
Renogy Core Mini - 12,8V 300Ah.
WattCycle 12V 300Ah (280Ah) Mini LiFePO4-accu.
Boot ligt in de winter in het water met de solar charger aangesloten. Het laden moet wel stoppen als het vriest. Hebben beiden BMS ingebouwd met temperatuurbeveiliging.
Laders.
Victron acculader, 30A. Die kan desnoods in een nacht een bijna lege accu wel vol krijgen.
Ik denk aan de de Blue Smart IP22 30A Charger. Simpel. Relatief goedkoop.
Bestaande zonnepaneel en MPPT lader aansluiten op huishoudaccu. Levert max zo’n 3A.
Ik begrijp dat het oude lood-laadregime (altijd zo vol mogelijk) niet goed is voor LifePo4.
Hoe moet ik de standaard instellingen van laders instellen?
Incidenteel zal ik wel helemaal vol willen laden voor langer doorvaren. Dan ga ik bewust via Bluetooth de instellingen aanpassen. Welke instellingen moet ik dan gebruiken?
Victron lader en MPPT-regelaar bedien ik via de Victron-app.
Kabels en zekeringen:
Alles tussen hoofdschakelaars en accu’s en startaccu en (start)motor, dus ook de massakabels, ga ik vervangen. Ogen laat ik persen bij speciaalzaak. De kabels van de solarlader laat ik zo. Zijn nog jong. De walstroomlader krijgt wel nieuwe.
Ik heb nu 4 zekeringen bedacht:
• Tussen dynamo en startaccu. Circa 1m kabel 10 mm². 100A.
• De startmotor krijgt een eigen kabel Circa 2m 16 mm²zonder zekering.
• Tussen walstoomlader en LifePo4. Circa 2,5m kabel 10mm². 50A.
• Tussen LifePo4 en hoofdschakelaar. Circa 0,5m kabel 10mm². 150A.
• Tussen MPPT-lader en LifePo4. Circa 0,5m kabel 6mm². 20A.
ANL-zekeringen lijken het gebruikelijkst. Nog tips voor houder?
Monitoring:
Doe ik nu eigenlijk ook nauwelijks met véél minder capaciteit. Heb naast het schakelpaneel een voltmeter voor beide accu’s. Zinloos eigenlijk. De huishoudaccu monitor ik nu wel met de Victron app voor de MPPT lader. Maar vooral om te zien dat ik het zonnepaneel zo fijn naar de zon gericht heb.
Heb een tijd geknoeid met een raar laadalarm van de Volvo Penta, maar dan gebruik ik de multimeter. De startaccu doet het zolang hij het doet. Mocht die heel lang ongebruikt zijn kan ik er nog eens een klein ladertje op zetten, maar dat is onwaarschijnlijk. Ik zeil het hele jaar en let er wel op dat ik de motor langer dan 5 minuten gebruik, ook voor de diesel zelf.
Is een accumonitor nodig? De MPPT-lader en de walstroomlader hebben beiden bluetooth. De BMS van de accu van mijn keuze heeft geen BT. Een accumonitor geeft geen info op celniveau. Wel inzicht in verbruik en laadniveau.
Stiekem wil ik wel een schermpje en hoorbare alarmen. Maar met 280Ah heb ik zoveel capaciteit dat dat nergens op slaat. Als het spannend wordt weet ik dat ook wel en kan ik de Victron-app raadplegen.
Victron Smartshunt 300A wordt het. Denk ik.
Heb ik iets gemist? Zijn er nog aandachtspunten? Hebt u antwoord op mijn vragen?
Ik kan jullie niet tegenhouden maar weer een discussie bijvoorbeeld over wel of niet 100% laden hoeft van mij niet en gaat me al snel boven de pet.