Het boek zwaarweerzeilen is een heel erg goed boek dat zeker niet verouderd is, ze zitten inmiddels aan de 6e of 7e geheel herziene druk en ook schepen met kantelkielen en waterballast worden behandeld. Er staan "overlevings technieken" in omschreven door mensen als Mike Golding, Ellen MacArthur, Giovani Soldini en andere prominente zuidelijke oceaan racers.
De reden dat ik zeg dat het gevaarlijk is, is dat je vrij makkelijk dwarszees kunt komen te liggen, een dwars inkomende en brekende golf met een hoogte van slechts 1.5 keer de breedte van je boot kan je boot 180 graden onderste boven gooien. Dit is ongeacht de vorm van je onderwaterschip, langekiel of niet, als je het boek tweedehands koopt moet je inderdaad niet een verouderde druk kopen, want er is een hoop meer kennis over overleven met jachten op zee paraat gekomen door onderandere modelproeven en dergelijke.
Ik zelf was altijd in de overtuiging (net als de meeste andere zeilers) dat het een goede en veilige tactiek was, zeker nadat we het bij IJsland in erg slecht weer hebben kunnen uitproberen. Waar ik tijdens de RBI van 2006 het meest van gechrokken ben is dat de boot nauwelijks beweegt voor 45 minuten en dan opeens, zonder waarschuwing, 360 graden rond gaat, kont over kop in ons geval nog wel.
Nu zal ik zelf alleen nog maar actieve tactiek toepassen, mooi aan de wind met lage snelheid blijven varen (laag is ongeveer de helft van je romp snelheid) en zorgen dat je niet stil komt te vallen. Als dat te slecht word (het kan heel erg lang aan!) dan draai je voor de wind weg en ga je actief sturend voor de wind varen met een zo hoog mogelijke snelheid en de ergste brekende kammen ontwijkend. Een storm duurd nooit langer dan 36 uur dus dat kun je wel volhouden, daarna heb je altijd minimaal 12 uur om te slapen.