boarderbas schreef :
Wind heeft niks met golfsnelheid te maken. Golven zijn een frequentie van het water die door de wind opgezweept word.
Een gitaar houdt ook de zelfde toon, ongeacht hoe hard je de snaar plukt.
Kringen in het water zijn niet afhankelijk van de grootte van de kei die je er in plonst..
Een diepwaterzwaartekrachtsgolf gedraagt zich anders dan een gitaarsnaar, en een windgolfpatroon anders dan een impulsief-veroorzaakt kringenpatroon.
De snelheid van een golf die boven diep water loopt is proportioneel met de wortel uit de golflengte. En een golfpatroon bevat niet één frequentie, maar een heel spectrum.
De wind die over het wateroppervlak strijkt blijft energie overdragen, totdat de golven voldoende snel lopen en er een evenwichtssituatie ontstaat (de wind voedt de golven met net zoveel energie als dat die golven weer verliezen, o.a. aan turbulentie en viscositeit). Bij een volledig ontwikkeld golfpatroon (fetch is lang genoeg, wind waait lang genoeg) lopen bij harde wind de golven dus echt wel sneller.
Maar dan, ondiepwatergolven: daarvoor is de snelheid alleen afhankelijk van de diepte. Op plaatsen als het Markermeer zal je dan ook sneller een situatie krijgen dat de golflengte vergelijkbaar is met de diepte, en dan houdtbhet bovenstaande verhaal op, en krijg je een natuurlijke maximumsnelheid, gerelateerd aan de diepte. Ik zou ff in de boeken moeten duiken om uit te vogelen bij welke golf# (en dus wind-) snelheid je die overgang maakt.
Samenvattend:
Bij minder wind: golfsnelheid is proportioneel aan windsnelheid, en de golflengte neemt toe bij toenemende golfsnelheid
Bij zo veel wind dat de golflengte vergelijkbaar wordt met de lokale diepte: min of meer de maximum golfsnelheid. Maar in dieper water is die snelheid aanzienlijk hoger, dus op de Noordzee gaat “sneller = sneller” veel langer door.
EDIT: even de getalletjes erbij.
Voor diep water is de fasesnelheid ~1.25 sqrt(golflengte) (golflengte in m; snelheid in m/s); de groepssnelheid is daar de helft van.
Voor een diepte van 3 meter (Markermeer) heb je het dus over 2.2 m/s (fase) / 1.1 m/s (groep); voor 10m diepte (IJsselmeer) over 4 m/s / 2 m/s; voor 40m diepte 8 m/s / 4 m/s, en voor 100m diepte 12.5 m/s / 6.25 m/s.
En ik verwacht dat voor diepwatergolven de windsnelheid en groepssnelheid redelijk overeen zullen komen.
Op het Markermeer zit je dus al bij 1 Bft aan de max, op het IJsselmeer bij 2 Bft, en op de Noordzee bij 4 Bft. Dit verrast mij.
BB heeft dus in het algemeen in Nederlandse wateren wel degelijk gelijk (alleen niet om de voorbeelden die ‘ie aandraagt).
Oh, en het kan met deze wat versimpelde sommetjes al bij 4 Bft gaan spoken bij de Doggersbank.