boarderbas schreef :
Dat verschil linkt me duidelijk. Het is neem ik aan ook duidelijk dat een groot deel van de huishoudens op propaan/butaan stoken? Niet ieder land heeft een Groningen...
Natuurlijk komt dat ook veel voor maar zeker in steden , zeker wat grotere hebben ze gewoon nog zoals al meer zo'n 200 jaar geleden een gasfabriek die lichtgas oftewel stadsgas maakt en dat is een mengsel van waterstof en koolmonoxide en methaan wat gemaakt uit kolen en oiok lichter is dan lucht.
nl.wikipedia.org/wiki/Lichtgas
Net als trouwens in Nederland vóór de ondekking in Slochteren.Kan me de ombouw van het fornuis en de geiser thuis van stadsgas naar aardgas nog goed herinneren
Daar komt ook het nog steeds hardnekkige verhaal van de giftigheid van gas vandaan terwijl aardgas helemaal niet giftig is.
Lijkt me ook moeilijk , een stad met een paar miljoen inwoners en in elk huis een paar gasflessen die regelmatig moeten worden gewisseld.
Overigens wordt in het buitenland ook vaak hoofdzakelijk electrisch gekookt en veel op olie gestookt ( zoals bijv. in Duitsland) .
Overigens komt gebruik van propaan of (zelden) butaan ook in Nederland nog wel voor op boerderijen en vakantiewoningen in het buitengebied waar de aanleg van een aardgastoevoer simpelweg te duur wordt. .Je ziet wel eens een gastank buiten staan op enige afstand (
) van een woonhuis of boederij in het buietngebied.
Ad