Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: TIG lassen aluminium

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 14:43 #1300103

  • samvh
  • samvh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 326
Ik zou graag wat eenvoudig laswerk aan mijn aluminium schip willen doen. Ik denk aan een TIG systeem.
Wie kent hier een gerichte cursus voor of een vakman die het me zou willen leren?
En wat is de simpelste, of liever meest compacte apparatuur die hiervoor te krijgen is?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 14:47 #1300104

Om ALu TIG te lassen zit je in het duurdere las segment.
Je zal een TIG apparaat moeten hebben die zowel AC als DC spanning levert.
DC heb je nodig voor staal en RVS (argon of menggas en eigen wolfram electroden)
AC voor ALu met 100% Argon en...een speciale wolfram electrode voor Aluminium)

Voor TIG lassen heb je ook een wat duurdere laskap nodig omdat de licht intensietijd en straling die bij Tig lassen vrijkomt anders is dan van electrode of MIG/MAG lassen.

Je kan ook voor een MIG apparaat gaan voor een beginnende Alulasser is dat makkelijker ivm automatische draad toevoer.

Ik heb DC/AC TIG en MIG apparaat, je zou bij mij kunnen proberen om te zien of dat de investering het waard is... stuur maar een PB
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 15:06 door De Optimaal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 16:54 #1300141

Ik heb daarvoor een Miller Matic 200 aanboord. De omvormer trekt dat en je kunt er dan zo ongeveer alles mee lassen. In jouw geval is MIG waarschijnlijk makkelijker.
Houd er ook rekning mee dat de elektroden droog bewaard moeten worden. Zelf gooi ik ze in de oven om te zorgen dat ze goed droog zijn en dan direct vacuum verpakken zodat ze droog blijven.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 17:06 #1300144

Erikdejong schreef :
Ik heb daarvoor een Miller Matic 200 aanboord. De omvormer trekt dat en je kunt er dan zo ongeveer alles mee lassen. In jouw geval is MIG waarschijnlijk makkelijker.
Houd er ook rekning mee dat de elektroden droog bewaard moeten worden. Zelf gooi ik ze in de oven om te zorgen dat ze goed droog zijn en dan direct vacuum verpakken zodat ze droog blijven.

Kun je met de Miller Matic 200 met DC aluminium lassen ?.....met MIG kan dat, maar TIG.
Dan heb je aan boord ook een kleine Tjernobyl als je voldoende kan leveren om te lassen vanuit de accu's, dat is dan ook geen standaard plezierboot configuratie ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 17:18 #1300151

Ik heb een 4000W omvormer, en tot nog toe is dat altijd prima gegaan.
De 'Grote Janne' van Sam valt in een vergelijkbare categorie als mijn boot en hij is van plan vergelijkbare reizen te gaan maken. Echter heb ik geen idee wat voor omvormer hij aanbord heeft. Wel weet ik dat je niet op een walstroom aansluiting hoeft te rekenen als je wat zwaarder laswerk moet ondernemen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 18:04 #1300184

  • samvh
  • samvh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 326
Bij de alu lassers die ik bezocht (botenbouwers), vond ik het TIG laswerk toch een stuk fraaier dan het MIG werk. Kwestie van smaak misschien. Ik ging er niet van uit dat ik via mn omvormer zou gaan lassen, die trekt kort misschien net 2000W. Dus toch op walstroom. Ik denk niet aan zware reparaties, maar ja dat weet je nooit, moet je toch ergens op 70gr N je roer lassen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 18:17 #1300187

  • jeex
  • jeex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 317
Da's een concrete vraag. Waar in de buurt zit je?

Ik heb in Groningen leren TIG-lassen. Erg leuk. Staal, RVS en Alu. Dat laatste is wel veruit het moeilijkst en vooral afhankelijk van de kwaliteit alu. Maar ook gewoon een kwestie van oefenen en het juiste materiaal.

Even over de keuze tussen TIG of MIG, omdat mensen in dit draadje daarover beginnen:
  • Een TIG apparaat hoeft geen kapitaal te kosten en is ook niet al te groot. Je hebt ze ook met kleine gasflessen, prima op te bergen op een schip.
  • Een TIG-las is vele malen mooier dan een MIG-las. Dat ligt niet aan de lasser, maar aan de gebruikte techniek. Bij TIG heb je gewoon meer controle over de las.
  • TIG is wel meer werk, maar dat komt door de nauwkeurigheid.
  • TIG is – maar da's persoonlijk – het leukst om te doen.

Hopelijk kun je wat met dit antwoord.
[dʒiːks]
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 18:19 door jeex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 18:36 #1300194

@De Optimaal: DC TIG lassen van aluminium kan inderdaad, al wordt het niet vaak gedaan. Je gebruikt dan helium als schermgas. Het alu moet wel echt schoon zijn, en het werkt het beste met wat dikker aluminium. Ik heb het zelf overigens nooit gedaan, maar weleens wat laswerk daarmee gezien.

Je hebt wel echt een stevige walstroominstallatie nodig om ermee te lassen. Zeker een 230V TIG apparaat heeft al snel 16A aansluitwaarde. Ik heb nog nooit zelf gemeten hoeveel stroom het ding maximaal opneemt, maar dat zal (bij ‘vol gas’ lassen) wel aardig richting die 16A gaan. Dan kom je dus inderdaad aardig richting die 4 kW die Erik beschikbaar heeft. Dan heb je de accu’s ook wel redelijk snel leeg, als je een beetje aan het lassen gaat, lijkt me.

Voor thuis heb ik een simpel DC TIG machientje van LCDVision (Duits bedrijf). Die maken vast geen topkwaliteit, maar ze zijn dan ook best wel goedkoop. Het is echt een heel licht machientje, en vrij klein, maar je hebt er uiteraard nog wel een gasfles bij nodig.
Ik gebruik het ding naar volle tevredenheid, en merk qua lassen nauwelijks verschil met de orders duurdere machines op m’n werk (ik ben overigens geen lasser, maar help de mensen die wel kunnen lassen soms ff mee als het heel druk is met het makkelijkere ‘bak- en braadwerk’). Enige grote verschil is dat mijn eigen toorts gasgekoeld is, en die op het werk hebben vloeistofkoeling. Bij langer of zwaarder lassen merk je dat wel, met mijn eigen machientje moet je dan de boel ff laten afkoelen.
Ik heb overigens wel een andere toorts aangeschaft (ook budget) met een gecombineerde gasslang/stroomkabel en dat maakt het wel iets beter en vind ik veel prettiger werken. Daarbij heb ik ook gekozen voor een kleinere toorts, en dat ligt veel prettiger in de hand.

Voor cursussen heb ik weleens gekeken, maar was voor particulieren niet veel te vinden (in de buurt zeker niet) en/of behoorlijk prijzig. Dus met wat tips van lassers, YouTube en vooral veel doen (meters maken!) kan ik nu best wel een aardig lasje leggen. Destijds het apparaat gekocht om mijn zelf ontworpen CNC freesmachine mee te maken, en dat is bijzonder goed gelukt (de CNC is nog niet af, maar het laswerk eraan wel).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 18:46 #1300198

@jeex: dat laatste is zeker waar: TIG lassen is echt leuk om te doen, het gaat langzaam (dus rustig) maar daardoor heb je juist die controle. Bijv MIG lassen met die spetters enzo is toch een wat lomper proces (al ken ik MIG lassers die ontzettend mooie lassen leggen met MIG, je zou bijna zweren dat het TIG is gelast…)
Ik mag zelf echt altijd met veel plezier mijn lasapparaat aanzetten om iets te gaan lassen. En als je het apparaat eenmaal hebt, gebruik je het toch nog geregeld om even iets te maken of repareren (voor jezelf dan wel voor iemand die weet dat je zo’n apparaat hebt ;) )

@TS: voor op je boot wil je misschien liever geen al te grote gasfles, vanwege de ruimte. Ik heb wel ervaren dat het gas echt veel goedkoper wordt als je het in een grotere fles koopt. Daarom ben ik op een bepaald moment overgestapt naar een grotere fles (10 liter gas kost ong 35 euro, 20 liter ong 45 euro). Als je wat meer gaat lassen gaat dat toch aardig schelen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:12 #1300206

Tig lassen vergt vind ik meer vakkennis,...naden zijn net iets veel meer strakker en mooier dan elctrode of MIG lassen hoewel mijn nieuwe MIG legt naden die haast vergelijkbaar zijn met TIG op diktes va 3mm

Alu lassen zelf vind ik makkelijker met TIG dan bv RVS omdat het smeltbad groter is en je beter ziet waar je last. Nadeel is wel dat je goed moet inschatten in hoeverre je een smeltbad hebt en wanneer je erdoorheen gebakken bent omdat de oxide vlies je zicht daaraan onttrekt.
Met enkel vloeilassen (dus zonder toevoegmateriaal) vind ik RVS weer prettiger en zeker heel veel mooier.

De technieken voor voor de diverse lasprocessen ontwikkelen zich in snel tempo, als ik zie in wat voor tempo een TIG specialist RVS last op hoog amperage (180 Amp en meer) en hoe mooi dan doe ik ze dat nog niet na met mijn MIG of electrode.
Het beheersen van smeltbaden door de electronica is haast ongekend,...puntlassen.....mooi ding om snel platen aan elkaar te lassen, vroeger een speciaal bulky apparaat,...nu heb ik dat op een TIG apparaat erbij (spotwelding)

DC TIG apparaten heb je voor een paar honderd euro, klein portable en redelijk van kwaliteit.
De duurdere hebben net iets meer vermogen, standtijd en of instelmogelijkheden wat je lasnaad vaak ten goede komt.
De AC apparaten hebben meestal ook wel een DC stand erop zitten echter zijn fors duurder dan enkel de DC apparaten.

Alu met DC lassen.....met Helium ?....dat is het proberen waard hier, ben benieuwd. Nu las ik Aluminium enkel op DC met MIG en met TIG op AC met argon.

Leuk om te weten trouwns,...ik kocht vorig jaar een nieuwe MIG/MAG apparaat,...ja die kan ook hardsolderen......hiermee kun je verzinkte onderdelen zonder het zink eraf te slijpen dus gewoon aanelkaar solderen alsof je MIG last. Je hebt dan ook minder temperatuur spanningen in je materiaal omdat de werktemperatuur relatief laag is (900 max 1100 graden celcius...) en ook wel prettig je zinklaag gaat niet verloren en blijft als beschermlaag erop zitten

Leuk leerzaam draadje....
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 19:17 door De Optimaal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:20 #1300211

samvh schreef :
Ik zou graag wat eenvoudig laswerk aan mijn aluminium schip willen doen. Ik denk aan een TIG systeem.
Wie kent hier een gerichte cursus voor of een vakman die het me zou willen leren?
En wat is de simpelste, of liever meest compacte apparatuur die hiervoor te krijgen is?

Hi Sam.

Er zijn kleine TIG inverters die AC en DC kunnen lassen.
Deze bijvoorbeeld, weegt maar 12 kg:

www.cjays.eu/product/parweld-x...c-puls-tig-inverter/

Daar kan je aluminium mee lassen, maar natuurlijk ook RVS. Handig voor aan boord.

Tig lassen kan je jezelf wel aanleren. Youtube en een goed leerboek kopen, en je komt een heel eind. Of ff een keer met iemand meekijken.
Cursus kan ook. Zoek dan iets met hobby lassen (professionele cursus hoeft niet, je gaat geen foto-lassen in positie leggen..)
Zoiets bijvoorbeeld:

lerenlassen.nl/welke-lascursus-moet-ik-kiezen/

TIG is een heel mooi rustig proces. Goed te leren. MIG/MAG lassen is een groter apparaat, je hebt een hogere neersmeltsnelheid (meer lasmateriaal per minuut), maar dat maakt voor jou niks uit.
TIG doe je met 2 handen (1 hand de toorts, andere hand lasdraadje) vergt iets meer oefening, maar is echt goed te leren.

Ik heb beide gedaan, en zou in jouw geval voor een klein inverter TIG lasapparaatje gaan. De AC (voor aluminium) en DC (voor rvs) apparaten zijn echter niet goedkoop...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:30 #1300218

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7639
Als je eraan denkt om in het hoge noorden herstellingen te moeten uitvoeren, neem dan zeker mee dat TIG bij het minste windje niet meer gaat...
Verder een bedenking over het ontspannen/bevriezen van de fles bij langdurig lassen met koude temperaturen.

Voor "onderweg" zou ik eerder zoeken richting elektrodes. Kleine inverter, wat baguetten en klaar.
Als het gaat om een noodreparatie speelt uiterlijk hopelijk minder een rol.
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 19:33 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:34 #1300220

gezien de kosten en keuzes wellicht slim om bij iemand eens te proberen....je mag daarvoor bij mij langskomen. heb je de hele scala aan lasmogelijkheden om te vergelijken en de kosten daarvan te zien.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:41 #1300223

Dat is een mooi aanbod! Die Optimaal weet wel waarover hij praat. Zou zeker langsgaan als ik jou was...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:41 #1300225

De Optimaal schreef :
Alu met DC lassen.....met Helium ?....dat is het proberen waard hier, ben benieuwd.

Ja, tot ik het zag wist ik ook niet dat het kon. Hier wel een mooi filmpje met vergelijk tussen normaal AC alu lassen en met DC met helium: Hier
Zoals gezegd heb ik het zelf nooit geprobeerd, maar misschien moet ik dat maar eens doen… B)
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 19:42 door ReinierZeilt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:53 #1300232

Helium is wel een duur gas..haast 3x duurder dan Argon. Geeft idd wel meer inbranding wat de lasdiepte ten goede komt. Is idd wel een veel mooiere dunnere sterkere lasnaad op DC....
Voor RVS wil men wel eens een mix van Helium met Argon (20/80) gebruiken om dieper in te branden...

Leuk !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 19:54 #1300233

Ilex schreef :
Als je eraan denkt om in het hoge noorden herstellingen te moeten uitvoeren, neem dan zeker mee dat TIG bij het minste windje niet meer gaat...
Verder een bedenking over het ontspannen/bevriezen van de fles bij langdurig lassen met koude temperaturen.

Voor "onderweg" zou ik eerder zoeken richting elektrodes. Kleine inverter, wat baguetten en klaar.
Als het gaat om een noodreparatie speelt uiterlijk hopelijk minder een rol.

Met een zogenaamde gaslens in je toorts kun je nog wel iets wind hebben, maar je zult het inderdaad zo moeten afschermen dat er niet teveel wind is bij je las.

Overigens kun je met veel (misschien tegenwoordig wel met alle, door de invertertechniek) TIG machines ook electrode lassen. Vaak zit de houder voor de beklede electrode er zelfs al gewoon bij.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 29 juni 2021 21:45 #1300271

  • CMO
  • CMO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1176
Er zijn ook electroden waarmee je aluminium kunt lassen. Zelf nooit gezien of gedaan maar lijkt me voor de situatie die jij beschrijft een goede oplossing. Aan een eenvoudige inverter heb je genoeg. Je hebt geen gas nodig. De electroden zijn wel vrij prijzig. En ik zou me voor kunnen stellen dat de lassen ook minder mooi zijn. Maar als het om reparatie werk gaat maakt dat natuurlijk niet heel veel uit
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 07:22 #1300310

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26255
Ilex schreef :
Voor "onderweg" zou ik eerder zoeken richting elektrodes. Kleine inverter, wat baguetten en klaar.
Als het gaat om een noodreparatie speelt uiterlijk hopelijk minder een rol.

De constatering dat TIG-lassen in de open lucht een moeilijke kwestie is, is volledig correct. Het kan op windstille dagen. Hoe talrijk die zijn in het hoge noorden, weet ik niet.

Aluminium lassen met beklede electrode schijnt te kunnen, maar is geen sinecure. Het materiaal moet worden voorverwarmd en dan nog is succes niet gegarandeerd. Het lijkt erop dat dit veel meer ervaring vereist dan welk ander aluminium-lasproces ook.

De befaamde Harry the Ferryman (toch een redelijk ervaren lasser) laat het op YouTube zien:
Laatst bewerkt: 30 juni 2021 07:25 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 10:50 #1300381

  • CMO
  • CMO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1176
TS vraagt eigenlijk informatie naar je TIG lassen Blunt leren. Als je in het noorden van het land woont kan ik jou ' de lasleraar ' in Groningen aanbevelen. Hij kan jou snel de dingen leren die jij wilt.

Qua toestel ben ik wel fan van Stahlwerke. Een Duitse firma die in China lastoestellen laat maken. Goeie kwaliteit relatief laag geprijsd en 7 jaar garantie. Ik heb een aantal toestellen bij hun gekocht. Één gebruik ik bijna dagelijks.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 11:12 #1300388

Volgens mij heb ik ooit op school aluminium gelast met autogeen, is dat een optie? Minder windgevoelig, geen elektra nodig en een (heel) klein setje... Alleen wat moeilijker uit te voeren.
Laatst bewerkt: 30 juni 2021 11:13 door I am Roaring.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 11:16 #1300389

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16273
Koop een fatsoenlijk lasapparaat gebruikt.
Dat last vele malen beter en gaat langer mee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 13:38 #1300423

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8008
I am Roaring schreef :
Volgens mij heb ik ooit op school aluminium gelast met autogeen, is dat een optie? Minder windgevoelig, geen elektra nodig en een (heel) klein setje... Alleen wat moeilijker uit te voeren.
DAT lijkt me heel stug... (17 jaar ervaring in aluminium lasbedrijf)
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 13:51 #1300427

Koezt schreef :
I am Roaring schreef :
Volgens mij heb ik ooit op school aluminium gelast met autogeen, is dat een optie? Minder windgevoelig, geen elektra nodig en een (heel) klein setje... Alleen wat moeilijker uit te voeren.
DAT lijkt me heel stug... (17 jaar ervaring in aluminium lasbedrijf)

Is niet zo stug....het is er nl wel. je last het idd met een aansteker gasbrander. Ik heb het hier liggen en met kleine strippen werkt het mooi. Grote onderdelen niet te doen ivm warmte verlies.
Je hebt er een speciaal Alu toevoeg materiaal voor incl Flux.

Nu ik een goeie TIG apparaat heb zijn alle bovengenoemde zaken eigenlijk niet meer aan de orde. Heel soms gebruik is het "autogeen" aluminiumlasen nog wel eens omdat je een vloeinaad hebt zoals je dat met tin ook hebt.
Laatst bewerkt: 30 juni 2021 13:51 door De Optimaal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

TIG lassen aluminium 30 juni 2021 14:13 #1300431

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26255
De Optimaal schreef :

Is niet zo stug....het is er nl wel. je last het idd met een aansteker gasbrander. Ik heb het hier liggen en met kleine strippen werkt het mooi. Grote onderdelen niet te doen ivm warmte verlies.
Je hebt er een speciaal Alu toevoeg materiaal voor incl Flux.



Hier geen flux, overigens.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.319 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl