Ja, en dat is lastig als je wilt reven.
De foto laat zien dat je dan wel een hoge buiskap en een hoge kuiptent hebt. Niet iedereen vindt dat mooi, zo'n 'flatgebouw', maar het is wel comfortabel! Het maakt het een beetje een 'ouwe lullen' boot, maar ik kom in aanmerking voor dat predicaat, dus vooruit maar. Alleen 1.95... dan zul je wel nergens stahoogte hebben! Bij mij is de kuiptent net zo hoog als de kajuit. Dit ter vergelijking.
Ik heb een 'gedeelde' grootzeil val. In de mast is deze dunner. Ik hijs het grootzeil tot het kousje met de harpsluiting vast tegen de katrol loopt en leg dan de lus om de klamp. Bij het laatste stukje moet je wel opletten dat de slede van de lummel netjes in de rail gaat lopen. Daarna duw ik de giek met lummel naar beneden tot het voorlijk strak staat en met de railstopper voorkom ik dat deze naar boven kruipt.
Als ik het grootzeil wil reven, moet ik de slede van de lummel voorbij de invoer laten zakken en de railstopper verwijderen, dan kan het grootzeil tot de reef-knuttels om de giek worden opgerold en worden vastgezet. Vervolgens moeten de railstopper en de lummel-slede weer op de goede plaats en kun je het voorlijk weer op spanning brengen, dit keer met de val, want ik heb geen lussen in de val op de reef-afstand. De lummel komt dan zeker boven de invoer te zitten.
De aluminium lummel is uit gelubberd en zal ik ooit vervangen. Ik denk dat ik er dan meteen een neerhaler aan maak om het voorlijk mooi strak te kunnen trekken.
Mast strijken en zetten voor bruggen: ik strijk de mast maar tot 45
o en dan zit je op 4.50m. Dat is vaak voldoende voor een brug (wel even controleren! en denk aan antennes!) In dat geval trek ik de giek met de kraanlijn een eind op. De buiskap moet ik dan wel neerklappen, anders gaat deze kapot. Het grootzeil wordt dan wel een prop en is beter beschermd indien je het in de huik doet. Het scharnier in de lummel kan de hoek wel aan, ik kan de giek bijna parallel aan de mast optrekken (Ik denk tot een 30
o)
Bij geheel strijken, haal ik giek en grootzeil er van af.
Groeten, Peper.