Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht

De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 14:47 #133951

Ik zeil nu, met veel plezier, in een Efsix op de Randmeren maar verlang toch naar wat meer (zit) comfort en wil ook graag op/aan het water kunnen overnachten en drook binnen kunnen zitten.
Van de Efsix zou ik willen overstappen op een klein zeiljachtje (6-7, max 8 meter, 18-22 tot max. 25 voet), dat liefst nog een beetje sportief zeilt en in de box van mij Efsix past. Omdat we primair op de randmeren blijven is een geringe diepgang essentieel (daar heb ik de Efsix op gekocht), dus ik denk dat ik op een hefkiel uit zal komen. Kimkielen klinken ook interessant, maar daar heb ik in het geheel geen ervaring mee en ik weet ook niet wat dit met de zeileigenschappen doet.
Verder denk ik aan de volgende 'kenmerken': polyester romp, motor ingebouwd of in de bun, goede slaapplaats voor 2 personen, mogelijkheid tot slapen voor 4 personen, praktisch keukenhoekje, toilet (niet onder de slaapbank), zwemtrap, een behoorlijke tafel en een comfortabele kuip met goed zicht en praktische schootvoering. Trailerbaar?????

Ik heb in het geheel geen ervaring met kajuit zeiljachtjes, ken de typen niet en heb ook geen idee waar ik op moet letten bij een eventuele aankoop (bekende/verborgen gebreken, onderhoud gevoeligheid, vervanging van zeilen, toestand staand want, electra, zeileigenschappen, osmose?, etc...). Een snelle inventarisatie op Markltplaats.nl en Botentekoop.nl leert dat er in behoorlijke mate polyester zeiljachten uit de jaren '70 worden aangeboden, met lengtes van 22-25 voet, tegen prijzen van 3.000 - 5.000 euro, inclusief motor. Zelfs bij handelaren (die misschien mijn Efsix met trailer en BBM wel willen inruilen??)
Is het erg onverstandig om in deze prijsklasse te zoeken (wat kluswerk is geen probleem, ik ben handig genoeg, maar ik wil geen groot 'project' en snel kunnen varen).

Ik zeil niet vaak alleen, meestal met 1-2 van mijn kinderen (15-19 jaar), of met vrienden (soms met kleine kinderen). Met een kajuitbootje zal ik wat vaker op pas gaan met de motor, dus ook bij weinig wind.

Ben ik veel te optimistisch om te denken dat dit alles mogelijk is (ik heb geen haast)?
Graag zie ik jullie ideeën en discussie op dit forum.
Laatst bewerkt: 20 juni 2010 15:30 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 15:21 #133956

  • Lis-jolle
  • Lis-jolle's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1015
Als je niet bang bent om te klussen heb je een heel ruim aanbod.
Vergis je alleen niet in de kosten als je motor, zeilgarderobe of aan het tuig veel moet vervangen.
Een polyester jachtje wat veel schilderwerk nodig heeft maar wel een recente rolfok en jonge motor heeft gaat je uiteindelijk veel minder kosten dan een blinkend schip met slechte motor en versleten zeilen.
Verder stel je best wat eisen aan comfort, dus ga voor een ruim schip.
Als je vaak gaat motorvaren met familie heb je idd meer aan een ophaalbare kiel dan een superstrak zeilend schip, met een vaste kiel van 1,50m

Een apart toilet vind je in de klasse rond 22 voet niet snel.
Trailerbaar is vanaf 18 voet eigenlijk niet meer fatsoenlijk te doen, ik bedoel dan niet de superlichte scheepjes die er nu te krijgen zijn maar over de jaren 70 boten waar je in zoekt.
Toen was de polyester laag flink dikker dan nu.

Ik heb een broer met een jeanneau tonic (23voet) ook ooit verkocht als trailerbaar schip, heb je echter wel een hummer nodig om te kunnen trekken...

Let ook op je eventuele waarde bij verkoop, een exoot is altijd veel moeilijker te verkopen dan een bekend schip.

Je heb in iedergeval een leuke zoektocht in het vooruitzicht!!
Laatst bewerkt: 20 juni 2010 15:31 door Lis-jolle.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 15:30 #133957

Bedankt voor je reactie.
Ik realiseer me dat ik wel erg 'veel' wensen heb, maar kan hier en daar best wel wat inleveren. Maar de lengte zal acht bepekt moeten blijven, mijn voorkeur rond de 22 voet, dat past denk ik nog wel in mijn huidige box. Ik zal eerst bij de jachthaven informeren wat de maximale lengte voor mijn huidige box is (om te voorkomen dat er geen plek is voor een langere boot).
Toilet? Lijkt me wel erg praktisch.
Trailerbaar: denk niet dat dit echt een optie is. Voordeel van traileren is dat ik de boot bij mij thuis kan zetten voor onderhoud. Maar ik zie ook wel dat dit wellicht te veel gevraagd is.
Laatst bewerkt: 20 juni 2010 15:32 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 15:49 #133959

  • Lis-jolle
  • Lis-jolle's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1015
De meeste 22 voeters hebben wel een toilet, maar niet in een aparte ruimte.
Met een gezin is dit wel erg makkelijk.
Op mijn friendship heb ik het toilet onder de bedbank in de voorkajuit, dus wel afgescheiden maar onder de bank.

Keukentje is beperkt, verwacht hier geen cullinaire hoogstanden te bereiden, koffiezetten, soepje warmen en afwassen.
Boot mee naar huis is natuurlijk geweldig, dan kun je heel de winter klussen.
Dat deed ik met mijn vorige boot (18 voet) ook, nu moet ik eerst naar de haven rijden, verlengsnoer uitrollen zeilen losmaken e.d.
Maar dat is dan een keuze.

Let wel op bij een ophaalbare kiel dat dit meestal te koste gaat van de binnenruimte door de kielkast.
Bij een kimkieler heb je zowiezo minder diepgang.
Ga gewoon veel rondkijken, er zit veel verschil in indeling en ruimte, lees testen uit het verleden alles staat online!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 15:51 #133960

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2600
Lees ook dit draadje eens.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 17:37 #133969

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
@Max, ik heb net weer een kajuitzeilbootje van 6,70 m gekocht, en lig aan het Veluwemeer (Aquacentrum Bremerbergsehoek). Mijn programma van eisen kwam aardig met die van jou overeen, al stelde ik minder eisen aan de slaapplaatsen, leefruimte en het toilet omdat ik hem vooral voor dagtochten gebruik. Ik heb 3 opgroeiende kinderen dus ik wist al van te voren dat je tot ca 7 meter niets kon vinden dat genoeg slaapplaatsen, leefruimte, een grote kuip én goede zeileigenschappen bood. Ik heb nu dus een trailerbaar jachtje dat snel en sportief zeilt, met een heel ruime kuip (kunnen desnoods 8 personen in), een ophaalbare kiel, 4 slaapplaatsen (plus eentje van 1,80 m onder de kuipvloer) en amper leefruimte. Wel een chemisch toilet onder een slaapbank, maar geen keukentje.

Maar met 4 slaapplaatsen is er wel het nodige mogelijk. Nu is het even de vraag wat je precies zoekt qua zeileigenschappen, en in hoeverre een ophaalbare kiel de goede oplossing is. Dat zal mede van je ligplaats/vaargebied afhangen. Een ophaalbare kiel klinkt leuk maar als je die ophaalt blijft er weinig van de zeieigenschappen over. En dat ophalen is vaak een aardige klus. Ik denk dat je daarom misschien beter uit bent met een kiel-midzwaard, dan heb je tot ca 70 cm diepgang nog acceptabele zeileigenschappen. Bovendien is het zwaard ervan in een paar tellen moeiteloos opgehaald. Helaas vind je die kiel-midzwaard uitvoering niet bij de meest sportieve jachtjes...

Ik denk dat een Oceaan 22 dan een heel aardig compromis is. Dan heb je weliswaar geen afsluitbaar toilet, maar die Oceaan 22 zeilt gewoon goed (v.d. Stadt ontwerp) en heeft 4 slaapplaatsen en bovendien een hefdak zodat je in de haven 1,83 m stahoogte hebt. Deze is er ook (maar niet vaak!) met een kiel-midzwaard. Alternatief: een Sprinta 70 (is die er met kielmidzwaard?), een First 22 (iets minder sportief, hefkiel) of Etap 22 (wat minder sportief, wel ruim en degelijk, hefkiel). Een maatje groter, ook vaak met hefkiel of kielmidzwaard, en met binnenboordmotor: een Delanta. Die heeft denk ik ook een apart toilet (daarvoor moet je toch naar een 25-voeter, maar zijn die met hefkiel zeldzaam en duur...)

Verder is een hefkiel die je recht omhoog takelt zoals bij een Etap 22 (of je Efsix) wat langzamer omhoog te halen, en is een kiel die als een midzwaard omhoog kantelt (First 22) wat sneller op te halen. Vandaar dat ik een kielmidzwaard opperde, die heb je echt zo omhoog. Kimkielen zou ik niet aan beginnen, dat zeilt aan de wind allesbehalve snel, en juist op de Randmeren moet je vaak meer kruisen dan je lief is.

Een Efsix met trailer moet volgens mij makkelijk te verkopen zijn, daar zou ik niet wakker van liggen. Het is immers een populaire boot met een goede reputatie.

Er schiet me iets te binnen: een forumlid heeft een Dufour T7 te koop staan, klopt dat, Hans? Dat bootje kan interessant zijn (al is het niet de allersnelste).

Hoe groot is je box trouwens, Max?
Laatst bewerkt: 20 juni 2010 17:39 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 20 juni 2010 17:40 #133971

Rinus schrijft:
Lees ook dit draadje eens.
Dat draadje heb ik al gezien, maar gaat over een andere prijsklasse en neigt ook meer naar 28 voet. Er staat zeker interessante info in, maar sluit niet helemaal aan op mijn wensen/vragen. Ik zal wel even de info over de De first 235, De gib'Sea 242, en de Tonic 23 nader bestuderen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 10:09 #134118

Er schiet me iets te binnen: een forumlid heeft een Dufour T7 te koop staan, klopt dat, Hans? Dat bootje kan interessant zijn (al is het niet de allersnelste).

Klopt, ik zal als ik terug ben van vakantie eens even een advertentie posten en een verkooppaginaatje maken, kunnen jullie zien waar we het over hebben.
En die opmerking: niet van de allersnelste, daar zou ik voorzichtig mee zijn, hij is namelijk best wel overtuigd, en menig groter jacht wer er door ons mee uitgezeild.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 11:01 #134127

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8026
Kijk ook eens naar een Trotter (pandora), Kievit, Compromis, Sprinta Sport, Oceaan, ....

Tjah, je merkt zelf wel wat er naar voren komt als je marktplaats/speurders/botenbank bekijkt.

Dan is het denk ik een kwestie van boten bekijken, opschrijven wat wel/niet bevalt, 'gevoel' van een boot....

Dan nog eens afwegen hoevel werk je wilt doen en welke kosten je wilt opbrengen om het bootje naar je zin te maken.

De markt is gunsitg, dus leef je uit!

Groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 13:17 #134161

  • jwaawj
  • jwaawj's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 49
er ligt een leuke Aloa 23R te koop op Marktplaats....

link.marktplaats.nl/356185564

Wat ook een leuke zeiler is is een maxi 77, genoeg ruimte en vaart lekker en snel (okay, niet het mooiste design maar wel een prettige boot)

Cheers,

Jasper
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 13:43 #134167

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6361
Met dat laatste advies (Maxi77) heb je de vraag om geringe diepgang zeker gemist? Maxi bestaat met diepe en ondiepe kiel, maar zelfs die laatste steekt nog 1,10. Teveel om veel plezier op de Randmeren mee te hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 16:16 #134210

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Alternatief: een Sprinta 70 (is die er met kielmidzwaard?)

Ja zeker, onderstaand stukje schreef ik eerder in een soorgelijk topic,
Wij varen een Sprinta 70 kiel/midzwaard.
Deze boot voldoet bijna geheel aan de door jou gevraagde eigenschappen.
700 cm loa.

Een voorpunt waar wij met twee volwassenen slapen en twee ruime langskooien in de kajuit.
Een wegschuifbare pantry,(keukenblok) waar je riant met stahoogte, onder de buiskap, kan koken.

Een echt afsluitbaar toilet is er echter niet, deze zit onder de voorkooi.
Wij hebben daar een rolgordijnje voor gemaakt.

Diepgang is met zwaard omhoog 70 cm, maar reken in de praktijk 80 cm, dit ivm het doorgestoken balans roer.

De KMZ uitvoering bedraagt zo,n 30 % van het totale aanbod, is wel even zoeken dus, en vrijwel altijd met BB motor in een semibun met een goed werkend ophaalsysteem.

De aanvangs stabiliteit is door de kiel constructie iets minder, maar onder helling maakt het niets meer uit.

De boot komt prima mee tussen 1/4 tonners van Waarschip, Etap 22, IF,s en Frienships 22 en zelfs 26, vaak met de diepe kiel.
Loopt ook zeker beter dan een Dehlia 22 met zijn waterbalast, al is de laatste makkelijker te traileren.

De hoogte loopt ie dus wel, ook de kmz, al zeggen andere soms iets anders.
Je moet dan wel echt aktief varen en trimmen, maar dat maakt het leuk.

De boot oogt soms wat gedateerd, maar dat komt vaak door de typische 70 er jaren kleuren, kijk je daar doorheen dan zie je er in het rompje een heel mooi lijnenplan.
Een echt Van de Stadt/Van Tongeren ontwerp zoals de andere Dehlers als de Optima 101 en latere daarvan afgeleide modelen.

Prijzen varieren op het moment tussen € 4500 en € 10000, de laatste wel voor een top exemplaar.
Meestal zit er wel wat werk aan, maar dat is met alle scheepjes van die leeftijd.

Sprinta sport kan ook, zelfde rompvorm, maar steekt 140 cm, is dus te diep voor de randmeren, en de accomodatie is een stukje spartaanser.
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 16:23 door ron b.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 16:46 #134212

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10714
Damio 700, diepgang 1,10, zelfs gezien met inboorddieseltje.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 17:49 #134220

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Mijn boot steekt 1,35-1,40 m diep, en heb op het Veluwemeer tussen Harderwijk en Elburg geen problemen qua diepgang. Er is, behalve het oostelijke gedeelte, ook buiten de vaargeul diepte genoeg. En buiten de recreatiebetonning aan de Veluwezijde gaat het zo snel van diep naar ondiep dat je daar alleen met een catamaran of surfplank kunt zeilen.

Niet om de eisen qua diepgang te bagatelliseren, maar om aan te geven dat het niet op alle delen van de Randmeren nodig is om naar een ondiep bootje te kijken.

EDIT: ik weet niet hoe deze Neptun(e) 22 zeilt, maar lijkt me de moeite waard om eens te kijken: link.marktplaats.nl/349768138

@Warrick: die Delanta opperde ik vooral vanwege de vraag naar een afsluitbaar toilet.
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 18:13 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 18:08 #134223

  • Warrick
  • Warrick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 59
Ik kan me behoorlijk vinden met Grand Slam. Alleen vergist hij zich in de Delanta. Leuk schip, maar niet aan beginnen als je een Efsix gewend ben. Ik heb destijds dezelfde "fout" gemaakt. De andere genoemde scheepjes kan ik me veel beter in vinden.Doe je zelf wel een plezier, koop niks met een bun of met kimkielen, koop iets dat zeilt. Je bent tenslotte een Efsix gewend, alles dat minder goed zeilt (en dat is nogal wat in die afmetingen) gaat absoluut tegen vallen en het plezier bederven.

Succes
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:03 #134231

@Warrick: hoe is jouw overstap van de Efsix naar een kajuitbootje dan gegaan en wat zeil je nu?
De reden dat ik aan een bun denk is vooral omdat de motor dan mooi in het midden van de boot zit, waardoor deze gemakkelijk te sturen is, snel gestart kan worden, afgeschermd en wellicht ook wat stiller is.

@all: wat voor mij in ieder geval belangrijk is, is de DIEPGANG (ca. 0,5-1 meter) om nog een beetje de ruimte te hebben op de randmeren.
Toilet is een wens, hoeft niet afsluitbaar o.i.d. maar het is wel praktisch als het ook 's nachts bereikbaar is (dus niet onder het bed).
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:20 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:17 #134236

@beewee:
Een paar korte antwoorden:
- Een kielmidzwaard, dat snel en gemakkelijk op te halen is, lijkt mij inderdaad een goede oplossing. Ik neem aan dat er dan nog steeds geen obstakel in de kajuit staat? Weet je welke bootjes dit hebben?
- Ik lig bij Nulde aan het Nuldernauw en vaar tussen Gooimeer een Veluwemeer.
- Ik zal geen lange tochten maken, meestal dagtochten en soms een enkele overnachting met 2-3 personen
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:17 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:17 #134237

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Warrick zeilt met een H-boot (8,30 m, 1450 kg, zie www.h-boot.nl/ ) op de Rhederlaag. Lijkt me een heel andere overstap (maar wel een mooie boot!) en heel ander vaarwater.

@Max: je kan wel een keertje met mij mee zeilen op het Veluwemeer, ik heb een bootje van 6,70 m en 1000 kg, wat idd net wat groter is dan een Efsix, maar evengoed heel sportief is. Ik zit momenteel wel heel krap in mijn tijd (of ik heb al 3 kinderen mee).

Maar bedenk wel dat je met 0,50 m diepgang gewoon niet kunt zeilen, dat gaat gewoon niet.

EDIT:
Een alternatief voor een apart toilet is een goede kuiptent, waar je 's nachts het toilet in zet. Alleen niet te veel licht erbij, anders wordt het wat minder discreet :P

Bij een kielmidzwaard heb je géén obstakel in de kuip of kajuit. De meest sportieve kielmidzwaard die ik ken is de Oceaan 22, zie www.oceaanclub.com en er staat er ook een met kielmidzwaard te koop: link.marktplaats.nl/349729291 (helaas wel een ouder model, zie de site v.d. club voor info daarover).
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:28 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:22 #134239

beewee schrijft:
Maar bedenk wel dat je met 0,50 m diepgang gewoon niet kunt zeilen, dat gaat gewoon niet.
Ik begrijp dat ik met 0,5 m diepgang niet kan zeilen, maar het is wel prettig om de diepgang te kunnen verkleinen als ik vastloop (wat in mijn vaargebeid helaas regelmatig gebeurt) of om met de motor op een rustig/mooi ligplekje te komen.
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:34 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:28 #134241

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Zie ook de wijzigingen in mijn eerdere posting. Bij vastlopen is het zeker handig als je je diepgang wat kunt verminderen (weet ik uit recente ervaring ;) ), maar dan is 10 cm minder al genoeg om weer vrij te liggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:34 #134246

  • Hooger
  • Hooger's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 130
Als je samen vaart is het een overweging, het "gevoel" van je bemanning mee te laten wegen in je beslissing. Tenzij je graag solo vaart is dit beslit een punt van aandacht. Neem ze mee op strooptocht en kijk of er een klick is, je ziet het snel genoeg.

Groet,

Hooger
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:35 door Hooger.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 21 juni 2010 19:34 #134247

  • Lis-jolle
  • Lis-jolle's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1015
Max Laadvermogen schrijft:
beewee schrijft:
Maar bedenk wel dat je met 0,50 m diepgang gewoon niet kunt zeilen, dat gaat gewoon niet.
Ik begrijp dat ik met 0,5 me diepgang niet kan zeilen, maar het is wel prettig om de diepgang te kunnen verkleinen als ik vastloop (wat in mijn vaargebeid helaas regelmatig gebeurt) of om met de motor op een rustig/mooi ligplekje te komen.

Dit laatste is grote plus met een gezin aan boord, ik zie bij mijn broer met zijn tonic (kiel/mid) die komt bij alle eilandjes en schitterende ankerplaatsen.

Daar lever je dan wel wat zeileigenschappen voor in, zeilt minder scherp dan mijn friendship.
Maar daar hebben vrouw en kinderen weinig aan als ze nergens aan wal kunnen als alle ligplaatsen voor ``diepe kielen`` weer eens bezet zijn.
Laatst bewerkt: 21 juni 2010 19:36 door Lis-jolle.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 23 juni 2010 18:46 #134591

Ik heb alle reacties gelezen en op internet heel wat bootjes 'bekeken' die te koop worden aangeboden. Tot nog toe geen enkele kleinde kajuitzeilboot daadwerkelijk bekeken en 'gevoeld'.
Op dit moment komen de volgende boten als interessant baar voren: Dehler 22 (wel wat duurder), Dehler Sprinta 70 (grote diepgang), Dehler Dehlya 25, Dufour T7 (duur..), Jaguar 22, Neptun 22.
Over de Etap 22 en de Oceaan 22 heb ik nog enige 'twijfels'.
Ik ben benieuwd naar (vergelijkende) ervaringen of ideeën van jullie.
Hopelijk kan ik komend weekend een paar boten van buiten en binnen gaan bekijken in een of meer verkoophavens.
Laatst bewerkt: 23 juni 2010 18:47 door Max Laadvermogen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 23 juni 2010 19:57 #134600

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
De Oceaan 22 is de beste zeiler in dit gezelschap. Je kunt eventueel de SW-waarden bekijken, hoe lager hoe sneller al is dit natuurlijk niet allesbepalend. De Etap staat qua gebruiksgemak, ruimte, veiligheid en zeileigenschappen (al is het niet de snelste) goed bekend en is niet voor niets één van de populairste boten in deze klasse. Een Jaguar en Neptun is qua restwaarde wat minder maar daar kun je ook je voordeel mee doen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:De overstap: 6m open boot naar klein zeiljacht 24 juni 2010 08:30 #134678

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6361
Je geeft al aan, dat je op de Randmeren vaart. In Harderwold zit ene makelaar waar je eenvoudig een aantal schepen kunt vergelijken: Holland Yachting. Zij hadden de laatste maal dat ik daar was in ieder geval een Sprinta 70 en een Sprinta Sport liggen. Waarschijnlijk ook een Etap22, en nog wel meer in die maat, vaak ook met vrij kleine diepgang.
Boten liggen meest op de wal, sommigen in het water.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.284 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl