JRomkes schreef :
brambo schreef :
De osmose komt voort uit het materiaal en dat krijg je er niet meer uit. Vocht in het laminaat speelt hierbij geen rol. Het gaat om oplosbare componenten in de polyester constructie die veroorzaken de osmose.
Dat klopt, maar als er geen water bij kan krijg je ook geen blaasvorming, waar iedereen o zo benauwd voor is. En het polyester laminaat afsluiten voor water is vrij makkelijk te doen met een paar lagen glas en vinylester of epoxy.
Beste JK,
een polyester laminaat is permeabel voor water of waterdamp. Kan ook vanaf de binnenzijde binnen dringen. Ik geef altijd het voorbeeld van een "polyester fles" gevuld met water. Je zult daarmee kunnen vaststellen dat het waterniveau langzaam daalt.
Gespecialiseerde osmose reparateurs gaan er vanuit dat 1 op de zoveel behandelde schepen terugkomen.
Kan mij de kwestie van de Beneteau schepen nog goed herinneren. Een bepaalde serie kreeg snel na de levering osmose verschijnselen. Schepen werden op kosten van Beneteau behandeld en kregen prompt de problemen opnieuw.
Daarom, als een nog aan te kopen boot flinke osmose verschijnselen heeft, eenvoudig vast te stellen bij het doorprikken van de blaren (het zijn geen blaasjes). Komt er een sterk ruikend zuur uit dan is het verschijnsel Osmose. Dan kun je beter een boot kopen die dit niet heeft.
Of een osmose behandeling gemakkelijk te doen is, moet ik tegenspreken. Het is een langdurige en kostbare kwestie.
Bram
En let bij een polyester drinkwater tanks op, dat er inwendige geen osmose verschijnselem zijn. Want de stoffen die vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.