Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
De mogelijkheden om zelf te knutselen/ontwikkelen met de nieuwste generatie mini-PC's is eindeloos. Omdat er diverse fraaie initiatieven lopen die best wat eigen plek behoeven, bundelen we onze kennis in deze categorie.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Alternatief voor o-charts kaarten

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 11:29 #1008110

  • yannick
  • yannick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 335
Ik ben op zoek naar een alternatief voor de o-chart kaarten.
Eigenlijk alleen maar omdat ik problemen heb met het licentie systeem. Om een of andere reden wijzigt soms spontaan de 'fingerprint' van mijn openplotter systeem, met als gevolg dat de kaarten niet meer werken, en ik na 2 keer weer een nieuwe licentie kan aanschaffen.

Dit heeft me een aantal maanden geleden doen besluiten het openplotter project in de la te laten verdwijnen.
Omdat het me toch wel blijft trekken heb ik de boel maar weer eens aangesloten, en ben maar begonnen met zoeken naar alternatieve kaarten. Maar daar kom ik al snel in een gevalletje door de bomen het bos.... nouja, je weet t wel.

Heeft er iemand goede ervaringen met andere kaarten? Liefst zonder een of ander ingewikkeld licentie systeem. Hoeft zeker niet gratis te zijn, maar ik ben het zat om netjes te betalen voor dingen(kaarten) die dan nog niet goed werken.

Overigens, een volledig schone installatie van openplotter lost mijn probleem niet op, alleen een andere raspberry pi heb ik nog niet geprobeerd. Maar het is me ook niet helemaal duidelijk wat nu die fingerprint bepaalt...? Ik ben namelijk ook veel bezig met proberen extra sensoren aan te sluiten, een NMEA184 en 2k communicatie. Dta zijn allemaal zaken die af en aan aangesloten zitten, maar tot nu toe kan niemand me vertellen wat nu precies die fingerprint bepaalt.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 11:34 #1008111

  • Sprokkie
  • Sprokkie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3283
kan je niet 1 raspi gebruiken voor je openplotter kaarten oplossing en een andere raspi voor je sensoren. je kan de 2 raspi's met elkaar laten praten met SignalK meen ik.

door p[ 1 raspi alleen maar openplotter te draaien en data verwerken en tonen verander er niet veel aan dat ding als je sensoren aansluit en verwijdert.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Laatst bewerkt: 25 dec 2018 11:34 door Sprokkie.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 11:38 #1008114

  • yannick
  • yannick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 335
Dat zou misschien kunnen. Maar ik wil het eigenlijk om 2 redenen niet. 1 is energieverbruik, en 2 is dat ik het nog enigsinds simpel en overzichtelijk wil houden. En uit principe ga ik niet een werkend systeem helemaal veranderen omdat er 1 draak van een licentiesysteem bij zit. Dan maar op zoek naar andere kaarten. En de 'helpdesk' van o-charts was ook al niet al te behulpzaam.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 12:24 #1008131

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
Inplaats van een alternatief voor de O-charts kaarten zou ik liever zien dat men bij O-charts een wat eenvoudiger beveiligingssyteem bedenkt.

De kwaliteit/prijsverhouding van O-charts is namelijk onovertroffen en alternatieven met eenzelfde prijs/kwaliteitverhouding bestaan gewoonweg niet, volgens mij.

Ik zit zelf ook al sinds de zomer met twee kaartensets die niet meer willen opstarten. Waarschijnlijk omdat ik de fingerprint heb gekopieerd, omdat ik dacht dat dit nodig was voor het vernieuwen van een licentie. In tweede instantie bleek overigens dat ik daarvoor de verkeerde kaartenset had gekozen, maar dit terzijde.
Het eindresultaat was dat nu ook de kaarten die ik al had, niet meer opstarten. Ik heb dat voorlopig maar zo gelaten; ik had de kaarten voor de resterende expedities van die zomer niet meer nodig en ik had even geen zin in verdere uitgebreide communicatie met O-charts. Hoewel ik moet zeggen dat je wel altijd antwoord krijgt. De antwoorden zijn echter niet altijd even effectief, dus het vergt wel eens wat heen-en-weer gepraat.

Het beveiligingssyteem dat nu gehanteerd wordt is ondoorzichtig en gecompliceerd. Niemand lijkt precies te snappen wat er op van invloed is en het leidt veel te makkelijk tot computer says 'no'.
Dat moet eenvoudiger kunnen, zou ik denken. Speciaal omdat er in de open source-hoek, waar het initiatief voor O-charts vandaan lijkt te komen, genoeg denkkracht aanwezig is. Het lijkt er echter op dat die denkkracht ook makkelijk leidt tot nerdy oplossingen, waarbij het middel interessanter wordt gevonden dan het doel.

Er zijn binnen ZF mensen die kennelijk goede contacten hebben binnen O-charts. Kunnen die niet eens wat goed gedoseerde druk uitoefenen (beginnen met vriendelijker vragen) om O-carts tot een beter beveiligingssyteem te brengen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 13:23 #1008150

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6434
Tja ik ben bij het ontwikkelen van het systeem betrokken geweest.
In den beginne hebben we de keus gemaakt voor een software sleutel, omdat het alternatief een hardware sleutel in de vorm van een usb-stick een hoop narigheid zou veroorzaken. (Je moet sticks op voorraad hebben en versturen wat een hoop mankracht en investeringen vraagt). Aan de anderekant staat de IHO (Internatinal Hydrographig Office) in onze nek te hijgen omdat ze absoluut zeker willen zijn dat hun kostbare data niet illegaal gekopieerd wordt/kan worden.

Maar in principe is een fingerprint niet meer dan info over jouw computer. Dus wat voor proccessor, welke harde schijf, en nog een handvol andere dingetjes.
Zolang je computer hetzelfde blijft, blijft je fingerprint ook gelijk. Hoef je dus ook nooit een nieuwe te maken. En je fingerprint is alléén nodig als je kaarten besteld bij O-chart. Je mag dus gerust je fingerprint weer wissen van je computer. De plugin berekent nl bij het openen van de kaarten een eigen fingerprint en vergelijkt die met de kaartenset. Daarom kan je dus ook nooit een kaarten set gebruiken op een andere computer.
En ja het blijft een PITA, is iedereen het overeens.
Ideeën voor verbetering zijn altijd welkom, in dit geval het beste dmv een mailtje naar O-charts.
Om een of andere reden wijzigt soms spontaan de 'fingerprint' van mijn openplotter systeem, met als gevolg dat de kaarten niet meer werken
Verander je misschien je netwerk instellingen? en dan waarschijnlijk de wifi AP/Client omschakelen.
maar tot nu toe kan niemand me vertellen wat nu precies die fingerprint bepaalt.....
Dat kan zelfs ik niet :), maar voor zover ik weet maakt het aansluiten op usb en/of I2C ed niet uit, met uitzondering van een usb-wifi stick.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 13:30 #1008152

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7277
Het is heel simpel O-Charts kaarten moeten verplicht voorzien zijn van een door de IHO (Internationle Hydrografische Diensten) goedgekeurde beveiliging. Deze beveiliging is gekoppeld aan het computer systeem en de OS die je gebruikt. Updates hiervan is geen enkel probleem. Opnieuw installeren wel.

Als je inderdaad per abuis een nieuwe fingerprint aanmaakt dan werkt de oorspronkelijke niet meer.

Neem je een compleet nieuwe OS op je computer dan werkt de fingerprint ook niet meer.

Het ook niet de bedoeling dat je de fingerprint kopieert en op een ander systeem zet. Daarmee zet je de "kopieer deur" open. Met VNC client kun je kaarten ook gebruiken op alle andere systemen.

Met de Raspberry Pi kun je eenvoudig een kopie van het Sd kaartje maken. Dan heb je altijd een kopie van je OS en de kaarten. Zo werkt het mogelijk bij een back-up van een harde schijf of een SDD geheugen.

En mocht het eens mislukken of een computer crash dan heb je ook nog recht een op tweede versie.

En wat kost nu feitelijk een nieuw Oesenc kaartensetje als je er twee verprust hebt.

We mogen blij zijn dat deze mogelijkheid beschikbaar is gekomen.


Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 16:50 #1008193

  • yannick
  • yannick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 335
Om een of andere reden wijzigt soms spontaan de 'fingerprint' van mijn openplotter systeem, met als gevolg dat de kaarten niet meer werken
Verander je misschien je netwerk instellingen? en dan waarschijnlijk de wifi AP/Client omschakelen.
maar tot nu toe kan niemand me vertellen wat nu precies die fingerprint bepaalt.....
Dat kan zelfs ik niet :), maar voor zover ik weet maakt het aansluiten op usb en/of I2C ed niet uit, met uitzondering van een usb-wifi stick.[/quote]

Kijk, dan kom ik nu in ieder geval al iets verder. Inderdaad maakt de wifi stick soms plaats voor een ander device in de USB poort, en daarmee dus ook de wifi instellingen. Ook komt de wifi stick niet altijd in dezelfde USB poort terug.
Je kan me dus al meer vertellen dan de mensen van o-charts.

Neemt niet weg dat ik het een walgelijke draak van licentie methode vindt, en ik hoe dan ook liever een hardware oplossing zou hebben.

Overigens heb ik op deze manier meer dan eens een set kaarten op 1 dag verklooid. Uiteindelijk zijn ze dan dus niet meer zo goedkoop. Meer betalen vindt ik dus geen enkel probleem als er een betere licentie oplossing aan gekoppeld zit...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 17:33 #1008199

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3671
yannick schreef :
Ook komt de wifi stick niet altijd in dezelfde USB poort terug.
Je kan me dus al meer vertellen dan de mensen van o-charts.

Neemt niet weg dat ik het een walgelijke draak van licentie methode vindt, en ik hoe dan ook liever een hardware oplossing zou hebben.

Overigens heb ik op deze manier meer dan eens een set kaarten op 1 dag verklooid. Uiteindelijk zijn ze dan dus niet meer zo goedkoop. Meer betalen vindt ik dus geen enkel probleem als er een betere licentie oplossing aan gekoppeld zit...

Yannick, zou je het niet eens om kunnen draaien? En je eigen benadering eerst
eens evalueren? Je werkt met Oesenc kaarten en de daaraan verbonden licentie.
Dat is een vast kader waar jezelf voor gekozen hebt.
Misschien eerst eens onderzoeken wat de voorwaarden zijn van het gebruik/fingerprint,
op de site van O-charts staat duidelijke informatie.
En hier op ZF is ook een enorme kennis aanwezig wat betreft Oesenc kaarten.
Gewoon even zoeken.
In plaats van lukraak netwerkverbindingen (wifi-sticks) veranderen en experimenteren
daarna klagen dat het niet werkt ligt aan jouw benadering van de materie.
Je inlezen op de site van O-charts, hier wat topics doorlezen en hulp vragen
had je zeker één aanschaf van nieuwe kaarten gescheeld.

Ik ben er ook nog niet helemaal met mijn Rpi 3B+ maar heb nog steeds mijn eerste
set kaarten dankzij ZF en de hulp alhier.

A
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 18:10 #1008206

  • yannick
  • yannick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 335
Juist die voorwaarden, en dan voornamelijk hetgeen dat je fingerprint bepaald is waar ik 'problemen' mee heb. Er is nergens een duidelijke vermelding wat wel en niet meegenomen wordt in het maken van de fingerprint.
Er wordt op de website, en ook door de support waar ik destijds contact mee heb gehad met geen woord gerept over dat de fingerprint kennelijk veranderd bij het toevoegen/verwijderen of wijzigen van een USB netwerk device. Lijkt mij niet heel logisch, gezien USB devices juist bedoeld zijn om te kunnen toevoegen en verwijderen?!? Zeker daar openplotter op een Pi een redelijk experimenteel gebeuren is, zou in mijn ogen puur naar het board gekeken moeten worden. Neem bijvoorbeeld cpu serienummer, on board lan en wlan Mac. Lijkt me dat je daar een behoorlijk betrouwbare fingerprint van kan creëren. Kijk bijvoorbeeld naar Windows, harddisk in een andere pc hangen betekend opnieuw activeren, maar je kan naar hartelust randapparatuur toevoegen, verwijderen en wijzigen van poort.

De reden dat ik hier mijn vraag stel is ook niet om te gaan lopen klagen over de manier van het samenstellen van de fingerprint voor de licentie, hoewel dat er wel bij komt omdat ik natuurlijk zijdelings ook benieuwd ben wát er nu mis gaat.
Maar mijn hoofdvraag is of er andere kaarten te krijgen zijn welke op een andere manier met de licentie omgaan. En daar wil ik best (meer) voor betalen. In mijn ogen blijft de RPi experimenteel en is deze manier van licentie controle in ieder geval voor mij niet handig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 19:01 #1008214

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6434
De Rpi is wel zo ongeveer de moeilijkste om softwarematig een uniek board te identificeren. MAC nummers zijn gemakkelijk te wijzigen, Zelfs je cpu serie nummer is met wat moeite te faken. En zoals je zelf al aangeeft het is een board om mee te expirimenteren, dus als het kan gebeurt het ook.
En d'r moest een manier komen die zowel voor linux als windows en ook macintosh werkt. En voor hardware van Rpi tot 64 kernen 64Gb en 8 ethernet aansluitingen.
Maar voor jouw is het duidelijk niet de meest ideale oplossing.

Je kan natuurlijk voor de CM93 kaarten gaan, de laatste zijn van 2015. En dan alle betonning wegvinken en een layer van nautin erbovenop.

Of een tweede Rpi aanschaffen en die niet veranderen en als backup in de la hebben liggen.
Laatst bewerkt: 25 dec 2018 19:14 door rooiedirk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 25 dec 2018 21:39 #1008226

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7277
Ik begrijp er allemaal niets van. Hier draait de Raspberry Pi met de Oesenc kaarten perfect als een energie zuinig kaartplotter systeem.

Ik steek er rustig een Wifi USB stick bij en er weer af. Ik maakt met Piclone software regelmatig kopieen van een Sd kaartje. Of gebruik DD om een image op een andere computer te maken.

In alle gevallen draaien de kopieen perfect. En je kunt altijd weer terug nog een vorige instelling. Er gaat niets verloren als je dit toepast.

Maar ja, als je de Oesenc plugin nogmaals instelt dan krijg je een nieuwe andere fingerprint.

Daarmee werken de kaarten niet meer.

Echter de oude fingerprint staat nog steeds op je systeem en die kun je in OpenCPN config weer terug instellen.

Kaarten op andere systemen gebruiken. Simpel met een VNC client en VNC server in OpenPlotter.

En OpenGL werkt ook erg snel en met de laatste kernel versie (4.14.30-V7+) Perfect.

Raspex gebruikt de V8 versie en die is volledig 64 bits.

Groet,

Bram
Laatst bewerkt: 25 dec 2018 21:41 door brambo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 08:38 #1008262

Bij Visit My Harbour kan je kaarten kopen met een dongle. Is dat wat je bedoelt?
Of zónder dongle installeren op een virtuele harddisk.

Ze zijn daar (op Wight) erg behulpzaam, nèt zoals de mensen achter o-charts (in Barcelona). Het enige "probleem" bij beiden zou kunnen zijn dat ze geen Nederlands spreken :lol: .

Aart
Boot verkocht. Ben na 40 jaar zeilen overgestapt op een "boot op wielen" (caravan).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 08:50 #1008264

rooiedirk schreef :
Tja ik ben bij het ontwikkelen van het systeem betrokken geweest.
In den beginne hebben we de keus gemaakt voor een software sleutel, omdat het alternatief een hardware sleutel in de vorm van een usb-stick een hoop narigheid zou veroorzaken. (Je moet sticks op voorraad hebben en versturen wat een hoop mankracht en investeringen vraagt). Aan de anderekant staat de IHO (Internatinal Hydrographig Office) in onze nek te hijgen omdat ze absoluut zeker willen zijn dat hun kostbare data niet illegaal gekopieerd wordt/kan worden.

Zou je niet op basis van een Yubikey 5 ot iets dergelijks een oplossing kunnen verzinnen dat gebruikers zelf een key kopen en daarna een code opvragen bij o-charts?

Als je de online methodes negeert kun je misschien iets met een PIV-Compatible Smart Card.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 09:03 door Account op verzoek verwijderd 3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 08:55 #1008266

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
rooiedirk schreef :
De Rpi is wel zo ongeveer de moeilijkste om softwarematig een uniek board te identificeren. MAC nummers zijn gemakkelijk te wijzigen, Zelfs je cpu serie nummer is met wat moeite te faken. En zoals je zelf al aangeeft het is een board om mee te expirimenteren, dus als het kan gebeurt het ook.
En d'r moest een manier komen die zowel voor linux als windows en ook macintosh werkt. En voor hardware van Rpi tot 64 kernen 64Gb en 8 ethernet aansluitingen.
Maar voor jouw is het duidelijk niet de meest ideale oplossing.

Je kan natuurlijk voor de CM93 kaarten gaan, de laatste zijn van 2015. En dan alle betonning wegvinken en een layer van nautin erbovenop.

Of een tweede Rpi aanschaffen en die niet veranderen en als backup in de la hebben liggen.

Er combineren hier twee dingen.
De kaarten zijn verhoudingsgewijs erg goedkoop en er is behoefte (ook druk vanuit de Hydrografische Diensten) om het gebruik te beperken tot één computer.

Ik denk, met mijn kleine hersentjes, dat de druk om illegaal te kopiëren (c.q. de kaarten op meerdere computers te installeren) bij de Oesenc-kaarten véél minder groot is dan bij (bijvoorbeeld) de CM93 kaarten van Jeppesen. Die ook beveiligd zijn en waarvan de data ook van Hydrografische Diensten komen. Die CM93 kaarten zijn een factor 'veel' duurder dan de Oesenc-kaarten, namelijk. Illegaal kopiëren is dus veel lonender.

Het 'faken' van de CPU-id is mogelijk, maar het is typisch werk voor nerds. De gemiddelde computergebruiker (95% ?) begint daar niet aan. Ik heb er op internet even naar zitten zoeken en zodra men over het converteren van hexadecimaal naar eenen en nullen begint, ben ik weg. Ik las ook nog ergens dat het ook maar eenmalig werkt, omdat de BIOS er niet intrapt.
Wat daarvan waar is weet ik ook niet, maar met een verificatie van de CPU-id vang je het overgrote merendeel van het illegaal kopiëren weg.

En als die CM93 kaarten kennelijk veel makkelijker te 'kraken zijn, waarom doen de respectievelijke HD's daar dan niet moeilijk over?

Kortom; ik heb toch het vage idee dat er bij het beveiligen van de Oesenc-kaarten keuzes kunnen worden gemaakt die wat prettiger uitpakken voor de legale gebruiker.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 09:16 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 09:17 #1008273

lodewijk stegman schreef :
Het 'faken van de CPU-id is mogelijk, maar het is typisch werk voor nerds. De gemiddelde computergebruiker (95% ?) begint daar niet aan.

Als je een Virtual computer bouwt is een CPU-id ineens een variabele.

Een virtual computer bouwen is tegenwoordig een eitje, misschien dat je nog even een hack moet zoeken voor het faken van de CPU-id, maar dan zitten we volgens mij op het niveau van scriptkiddies, ofwel even zoeken op internet met een beetje voorkennis.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de netwerkconfiguratie betrokken is. Je zoekt in een berg variabelen naar een grootste gemene deler die de gebruiker niet kan wijzigen. Als je niets kan vinden maak je de berg van variabelen waar de gebruiker van af moet blijven groter...

Als een virtual pc opbouwen niets kost en de kaarten wel heb je een startpunt voor (illegale) handel. In dit geval overigens ten koste van o-charts want die hebben dan fors minder inkomsten.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 09:22 door Account op verzoek verwijderd 3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 09:35 #1008276

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
reuver schreef :
lodewijk stegman schreef :
Het 'faken van de CPU-id is mogelijk, maar het is typisch werk voor nerds. De gemiddelde computergebruiker (95% ?) begint daar niet aan.

Als je een Virtual computer bouwt is een CPU-id ineens een variabele.

Een virtual computer bouwen is tegenwoordig een eitje, misschien dat je nog even een hack moet zoeken voor het faken van de CPU-id, maar dan zitten we volgens mij op het niveau van scriptkiddies, ofwel even zoeken op internet met een beetje voorkennis.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de netwerkconfiguratie betrokken is. Je zoekt in een berg variabelen naar een grootste gemene deler die de gebruiker niet kan wijzigen. Als je niets kan vinden maak je de berg van variabelen waar de gebruiker van af moet blijven groter...

Als een virtual pc opbouwen niets kost en de kaarten wel heb je een startpunt voor (illegale) handel. In dit geval overigens ten koste van o-charts want die hebben dan fors minder inkomsten.

Ja, Brambo zal zodadelijk ook nog wel even langskomen om op de hem eigen manier even uit te leggen hoe eenvoudig het allemaal is om een CPU-id te faken.
En inderdaad, iemand die dit kan heeft een beginpunt voor illegale handel.
Maar die handel moet dan vervolgens weer bedreven worden via sites waar ik veiligheidshalve wegblijf.
Alleen wie exact de risico's van torrentsites kent en er ook niet tegenop ziet om even een nieuwe image van zijn complete systeem te installeren, als er iets ernstig gecorrumpeerd raakt, kan zich daar zorgeloos op begeven.
En dat dan weer om het luizige bedrag dat die OeSenc-kaarten moeten opbrengen uit te sparen.

Het is allemaal een kwestie van verhoudingen en inschattingen. De licenties moeten sowieso ieder jaar worden vernieuwd om de kaarten up-to-date te houden.
Het overgrote merendeel van de markt zal gewoon kiezen voor het legaal aanschaffen van de kaarten.
Dus hoe groot zou het verlies voor O-charts uiteindelijk zijn? En hoeveel gezeik zou het schelen voor de helpdesk?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 09:39 #1008277

  • Sprokkie
  • Sprokkie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3283
Windows doet dit al jaren de licentie aan het hardware id van de pc koppelen.
grote hardware wijzigingen en windows stopt, even met MS bellen en het is weer klaar in 10 is het nog beter opgelost.

Was soms best irritant, als je voor een project diverse pc's moest inrichten.
1 inrichten en dan met Norton Ghost al die andere pc's een image terug zetten, ging niet allemaal zonder slag of stoot, toen was daar ineens Ghost Walker.
Kon je het SID van de machine wijzigen, super handig.
Zo zal het ook zijn met een Raspi, waarschijnlijk met een beetje googlen enzo kom je een heel eind.

Een kanttekening, als het aantal gebruikers groot genoeg is en de software mateloos populair is Komt er vanzelf een hack, patch, alternatieve versie voor een stukje software.

maar echt een alternatief voor 0-charts,
heb je al eens naar open seamap gekeken ?
Zijn ook bekende plotter merken die dat ondersteunen.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 10:48 #1008293

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6434
Als een virtual pc opbouwen niets kost en de kaarten wel heb je een startpunt voor (illegale) handel. In dit geval overigens ten koste van o-charts want die hebben dan fors minder inkomsten.
Even voor de duidelijkheid, O-chart heeft GEEN inkomsten. Wat er aan geld binnenkomt voor de kaarten gaat rechtstreeks door naar de HO's. (OK er zit een miniem verschil tussen om de server kosten van te betalen).
En de IHO bekijkt ons met argus ogen, omdat dit iets is wat ze niet kennen. Normaal hebben ze met bedrijven te maken. En zodra er ergens op het www een gekraakte kaart verschijnt zal de reaktie zijn -> Geen kaarten meer van de IHO. Dat is iets wat we dus absoluut niet moeten willen.
De voorwaarden die IHO stelt zijn nogal strikt. Zo was ik 2 maanden terug bezig om het uitprinten van kaarten te verbeteren, randje eromheen voor kaartpassen, legenda erop, ondersteuning van A3 printers etc. Daar ben ik mee gestopt, omdat dit volgens de licentie dus niet mag.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:02 #1008296

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
rooiedirk schreef :
Als een virtual pc opbouwen niets kost en de kaarten wel heb je een startpunt voor (illegale) handel. In dit geval overigens ten koste van o-charts want die hebben dan fors minder inkomsten.
Even voor de duidelijkheid, O-chart heeft GEEN inkomsten. Wat er aan geld binnenkomt voor de kaarten gaat rechtstreeks door naar de HO's. (OK er zit een miniem verschil tussen om de server kosten van te betalen).
En de IHO bekijkt ons met argus ogen, omdat dit iets is wat ze niet kennen. Normaal hebben ze met bedrijven te maken. En zodra er ergens op het www een gekraakte kaart verschijnt zal de reaktie zijn -> Geen kaarten meer van de IHO. Dat is iets wat we dus absoluut niet moeten willen.
De voorwaarden die IHO stelt zijn nogal strikt. Zo was ik 2 maanden terug bezig om het uitprinten van kaarten te verbeteren, randje eromheen voor kaartpassen, legenda erop, ondersteuning van A3 printers etc. Daar ben ik mee gestopt, omdat dit volgens de licentie dus niet mag.

Wat betreft de argusogen van de IHO: de CM93 kaarten zijn zo'n beetje de bekendste illegaal te verkrijgen zeekaarten. Hoe denkt het IHO daar dan over? De situatie met de CM93-kaarten bestaat al bijna net zo lang als die kaarten op de markt zijn.

Verder: zijn de suggesties de reuver in deze pots doet onbruikbaar?
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 11:21 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:21 #1008300

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6434
Wat betreft de argusogen van de IHO: de CM93 kaarten zijn zo'n beetje de bekendste illegaal te verkrijgen zeekaarten. Hoe denkt het IHO daar dan over?
Dat moet je de IHO vragen :) , Ik weet ook niet wat het bron materiaal van die kaarten is.

Van Transas is bekend dat ze een slim programma hadden om papieren kaarten te scannen en dat om te zetten naar vector formaat. (De i-sailor kaarten dus)
Verder: zijn de suggestie de Reuver in deze pots doet onbruikbaar?
Als er iemand bereid is om de financiele en zakelijke kant te organiseren (en de nodige investeringen te doen), zijn er vast programeurs te vinden die willen helpen omdat te verwezenlijken.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 11:24 door rooiedirk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:23 #1008301

  • PietO
  • PietO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 319
evan direct antwoord op de vraagsteller: Datacharter levert OPENCPN kaarten (raster en vector) voor OpenCPN die "nauwelijks" beschermd zijn na aankoop (was vorig jaar ZIP-bestand code): kunnen op meerdere devices geinstalleerd worden.

Over de kwaliteit van deze kaarten kan gediscussieerd: b.v. het kleurkeuze voor de KAP-kaarten vond ik niet ideaal en heb alle kaarten van andere kleuren voorzien. In het dagelijkse gebruik echter geen enkel probleem met codes, herinstallatie e.d.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:26 #1008303

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
rooiedirk schreef :
Wat betreft de argusogen van de IHO: de CM93 kaarten zijn zo'n beetje de bekendste illegaal te verkrijgen zeekaarten. Hoe denkt het IHO daar dan over?
Dat moet je de IHO vragen :) , Ik weet ook niet wat het bron materiaal van die kaarten is.

Van Transas is bekend dat ze een slim programma hadden om papieren kaarten te scannen en dat om te zetten naar vector formaat. (De i-sailor kaarten dus)

We weten natuurlijk allebei dat er maar één bron voor dergelijke data is.

Verder: zijn de suggestie de Reuver in deze pots doet onbruikbaar?
Als er iemand bereid is om de financiele en zakelijke kant te organiseren (en de nodige investeringen te doen), zijn er vast programeurs te vinden die willen helpen omdat te verwezenlijken.

Mijn suggestie zou dan zijn: maak de kaarten 25% duurder en steek er wat professionele energie in om het geheel wat gebruiksvriendelijker te maken.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 11:27 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:35 #1008310

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
PietO schreef :
evan direct antwoord op de vraagsteller: Datacharter levert OPENCPN kaarten (raster en vector) voor OpenCPN die "nauwelijks" beschermd zijn na aankoop (was vorig jaar ZIP-bestand code): kunnen op meerdere devices geinstalleerd worden.

Over de kwaliteit van deze kaarten kan gediscussieerd: b.v. het kleurkeuze voor de KAP-kaarten vond ik niet ideaal en heb alle kaarten van andere kleuren voorzien. In het dagelijkse gebruik echter geen enkel probleem met codes, herinstallatie e.d.

Weer een voorbeeld van makkelijk illegaal te kopiëren kaarten waarbij de oorspronkelijke leverancier van de data kennelijk niet ingrijpt.

Het lijkt me trouwens voor die leverancier ook nauwelijks te doen om illegaal gebruik te constateren als dat buiten de torrensites om gebeurt.

Zelf onze expert Brambo zit hier te pronken met kopiën van SD-kaartjes of images voor andere computers. Er zijn dus allang methodes om de kaarten op meerdere computers te gebruiken. Hoe praktisch dat allemaal is staat te bezien, maar duidelijk is dat het waterdicht krijgen van zo'n beveiliging een illusie is.
Waarschijnlijk realiseren de diverse Hydrografische Diensten zich dat ook. De vraag is dus hoever dat beveiligen volgens de HD's moet gaan. En of O-charts haar eigen opvattingen daarover niet laat prevaleren boven die van de HD's.
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 11:38 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:54 #1008315

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7277
Ik ben helemaal geen expert op dit gebied, probeer alleen de logica te ontdekken.

Enc kaarten komen rechtstreeks van de originelen van de Hydrografische diensten. Beter kan je niet wensen en het is de Internationale standaard voor de scheepvaart.

Daar hoort uiteraard een goede beveiliging op aanwezig te zijn. Dat dit lastig is, dat is te begrijpen. Oesenc is er een van. S-63 is de andere die nog wat lastiger is, maar ook de internationale standaard is. Het kopieren van kaarten en omzetten en deze verkopen lijkt mij wettelijk niet toegestaan. Er zit een Copyright op.

Wil je meer informatie op het plotterscherm hebben, zoals het radarbeeld of vaarinformatie, dan kan dat eenvoudig gerealiseerd worden.

Layer met brug en sluisbediening van Rooie Dirk is hiervan een goed voorbeeld. Zou kun je allerlei layers bedenken met toegevoegde informatie, zoals jachthaven, GTL tankstantion. Noem maar op.

Dit hoeft niet in het kaartsysteem, maar als laag erover heen !

Die CM93 zijn tot 2014 beschikbaar en op duistere wijze verkregen. Jeppeson bestaat niet meer, is overgegaan naar Boeing en daarna weer overgedaan aan Navico etc Groep.

Groet,

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alternatief voor o-charts kaarten 26 dec 2018 11:55 #1008316

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6488
brambo schreef :
Ik begrijp er allemaal niets van. Hier draait de Raspberry Pi met de Oesenc kaarten perfect als een energie zuinig kaartplotter systeem.

Ik steek er rustig een Wifi USB stick bij en er weer af. Ik maakt met Piclone software regelmatig kopieen van een Sd kaartje.

Beste Bram,
Het is allemaal geweldig hoe vlekkeloos het bij jou draait, maar het licentiesysteem van O-charts laat heel erg te wensen over. Het feit dat de kaarten goedkoop zijn doet daar niets aan af. De data van de IHO's worden grotendeels vergaard met belastinggeld. Het is niet meer dan billijk dat de kaarten voor een betaalbaar tarief worden aangeboden.

De Pi is een experimenteel bordje en daar zou bij de kopieerbeveiliging rekening mee moeten worden gehouden. Toen mijn upgrade van Raspbian Jessie naar Raspbian Stretch mislukte, moest ik een schone installatie doen. Weg licentie.
Mijn tweede licentie stond op een Nexus 7. Die kreeg kuren en het eerste wat je dan doet is terug naar de fabrieksinstellingen. Wederom: weg licentie.
Een van de ingebouwde features van OpenPlotter is dat je met een paar klikken kunt switchen van AP- naar Client mode en vice versa. En laat de netwerkconfiguratie nou net cruciaal lijken te zijn voor het functioneren van de fingerprint.
Als ik in "mijn O-charts" kijk, staan daar 3 system identifiers die inmiddels allemaal ongeldig zijn. Geen manier om ze te verwijderen.

Ik heb er al eerder voor gepleit: de O-charts licentie zou op persoonlijke basis afgegeven moeten worden. Een email-adres en een wachtwoord, een Google account, een Apple-ID, voor mijn part een BSN of DigID, allemaal prima. En dan mag ik die kaarten voor een jaar gebruiken op mijn tablet, smartphone, laptop, SBC of wat dan ook. Ik gebruik die apparaten toch niet allemaal tegelijk.
@rooiedirk: het is jammer dat jullie als vrijwilligers zo door de IHO's op de nek gezeten worden. Ik heb ontzettend veel respect voor jullie inspanningen. De IHO's moeten niet zo protectionistisch zijn. Het overgrote deel van de digitale gemeenschap weet niet eens wat hydrografische kaarten zijn, laat staan dat ze er behoefte aan hebben.

brambo schreef :
En OpenGL werkt ook erg snel en met de laatste kernel versie (4.14.30-V7+) Perfect.

Waarom zeg je dat toch steeds?
1. Het is helemaal niet relevant voor dit draadje, dat over O-charts gaat.
2. Het is niet waar! Ik draai firmware 4.14.90.V7+ en het werkt niet. Na de reboot wordt het scherm zwart en is de Pi alleen nog via VNC te benaderen. Dit probleem is bij de developer bekend. Daarom is de GL-driver al 2 jaar officieel "experimental" en heeft hij de "Fake KMS mode" ontwikkeld als (inmiddels niet meer zo) tijdelijke work-around. Dat weet jij net zo goed als ik, want we hebben hier kort geleden nog over geschreven op ZF. Het werkt op jóuw systeem, maar jouw systeem is a-typisch. Op systemen met een DCI-display werkt het veelal niet. Het internet staat er vol mee. Ja, ik weet dat er een filmpje op Youtube circuleert van een systeem met DCI-display waar het wel functioneert. Hij heeft blijkbaar mazzel. Dus hou alsjeblieft op reclame te maken voor een experimentele feature waarvan zelfs de ontwikkelaar weet en aangeeft dat er nog werk aan de winkel is! Het is dus verre van
Perfect
.

groet,
Roald

Never follow a Southerly!
Laatst bewerkt: 26 dec 2018 11:56 door Eclips.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.251 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl