Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: Voedsel drogen

Voedsel drogen 28 mrt 2020 09:22 #1139784

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Net als velen in afzondering wegens Corona. Ik heb het voordeel – ? – nadeel dat ik in Griekenland aan boord zit. Bovendien is afzondering voor mij heel normaal. Als m´n vrouw “ thuis “ is zoals nu ben ik altijd alleen, heb weinig tot geen lijfelijk contact met anderen.
Ons bootje is altijd reeds een soort vluchtkoffer geweest, is altijd bevoorraad voor twee maand, ik was reeds in Januari bezig met voorbereidingen voor een eventuele lange afzondering.
Ik heb visnetten en weet hoe ze te gebruiken. Heb ook een fuik een werpnet ( waar ik niet mee kan omgaan ) en vis het hele jaar door met de hengel. Ook tijdens tochtjes met de bijboot sleep ik zelfgebouwde nepvisjes en vang altijd vis.
De boot is zowat totaal zelf voorziend. Ik stook en kook hoofdzakelijk op de houtkachel dus dat is gratis meegenomen. Ik lees momenteel over Spanje, daar hebben jachten het probleem dat ze geen gas kunnen kopen, ze moeten zich behelpen met barbecue.
Enkel fruit en groenten is een probleem. Ook tijdens de zomer, ik lig de warmste maand uit zonder zeilen op een onbewoond eilandje en ook dan is groente en fruit een probleem.
Wecken doe ik vaak maar hoofdzakelijk vlees.
Heb een paar interessante boeken en nu kwam ik in een van die boeken op een groente- vlees-fruit droger op zonne energie. Wij hebben hier net een koude periode gehad, ik had toch de hele dag de houtkachel aan dus ben ik aan het experimenteren gegaan met drogen boven de houtkachel.
Heb tot nu toe appel, paddestoelen ( champignons ) knolselderie wortels en kiwi gedroogd.
Ben zeer tevreden met het resultaat.
Wil later een zonnedroger maken, honderden voorbeelden in het net, de opvouwbare uit het boek
“ Sailing the farm “ lijkt me wel wat met als enig probleem dat je hier niks kunt kopen zeker al niet zwart Acrylon doek.
Ook de beschreven zonne destilatie voor drinkwater lijkt wel leuk om te proberen.
Een van jullie ervaring ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 10:21 #1139798

  • Ber
  • Ber's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1146
tomaten kun je super goed drogen en zijn bijna nog lekkerder, dan vers, in olijfolie zetten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 10:22 #1139799

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7641
Leuk OldBawley, mooi hoe jij dat allemaal aanpakt. Heb je wat plaatjes van waarmee je droogt?
Ik heb me in het verleden wel een verdiept in drogen onder vacuüm.
Is dat voor jou een mogelijkheid? Er zijn hand-vacuüm pompen verkrijgbaar voor enkele tientjes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 10:58 #1139810

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Dat drogen boven de houtkachel is de eenvoud zelf. Zestig cm boven de kachel heb je het dak van de kajuit, tussen de dekbalkjes heb ik lijntjes gespannen waar ik vaathanddoeken en zo droog.
De groenten heb ik stukken gehakt zoals ik ze normaal in maaltijdsoepen gebruik, dan op houten spiesen geprikt en op de drooglijnen gelegd.



Als er niks op de kachelplaat staat te warmen zet ik daar een grote dikwandige allu braadpan op en over de rand van die pan hangen dan weer spiesen met te drogen groenten. Ik heb een vlees thermometer en de temperatuur van de lucht net boven de pan is bij super laag brandend vuur tussen de 45 en 60 graad. Ideaal voor drogen. Twee dagen en het spul is knisper droog. Champignons en appels hadden we vroeger reeds gedroogd, in een goed afgesloten weckglas blijft dat gedroogd spul jaren goed. De gedroogde wortelschijfjes heb ik getest, zijn heerlijk als knabbelsnack en zeker gezonder als gekochte chips.
Gedroogde paddestoelen gebruik ik reeds jaren, vaak koop ik ze gedroogd.
Allemaal wel een oplossing voor lange tijd weg van de beschaving.
Overigens droog ik in die pan ook overgebleven brood. Dat gebruik ik dan later weer om broodpudding, broodkruim en Dakos te maken.
Dakos is een Grieks gerecht dat vooral daar gegeten word waar geen bakker is. Je neemt bikkelhard gedroogd brood, giet daar olijfolie en water over. Dan verse geprakte tomaat, feta, olijven, oregano en wat je maar lust. Alles een beetje samen prakken. Dakos gedroogd brood blijft maanden goed.
Je kunt echt alles drogen, zelfs aardappels. Sla zal wel niet lukken. Uien doe ik pas als ik in de zon kan drogen, anders stink je de boot uit.
Dat er hand vacuüm pompen waren wist ik niet, zal zeker eens uitzoeken. Lijkt me ideaal.





Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 15:47 #1139862

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6015
ik vind dit leuk om te lezen
Ik ben de storm, en de windstilte.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 17:00 #1139887

  • HotSnail
  • HotSnail's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 1306
Altijd leuk eten drogen!

Wij hebben in Ethiopië deze droger gemaakt, een paar latten, kippengaas en een vliegenhor. Werkte daar prima in het droge seizoen, op de wind in de zon. In het regenseizoen droogde het niet goed helaas....



We hebben er van alles in gedroogd, van fruit engroente (mango en vooral courgette droogt erg goed! ) we gebruikten het gedroogde eten daar tijdens wandeltochten. Zelf gedroogde tomaten zijn ook heerlijk.
Laatst bewerkt: 28 mrt 2020 17:09 door HotSnail.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 18:43 #1139912

Hoelang kun je het na het drogen bewaren en dat het nog lekker om te eten is ? :)
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.

Er zijn mensen die denken dat ze denken,maar dat denken ze maar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 28 mrt 2020 23:48 #1139977

  • HotSnail
  • HotSnail's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 1306
Als je het droog houd heel lang. Gedroogde courgette (erg lekker als vervanger van lasagne bladen) doet het na een jaar nog prima. Wel in een goed luchtdichte pod (of vacuüm) opslaan, als het vocht opneemt gaat het schimmelen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 06:01 #1139988

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Ik heb me nu een beetje verdiept in dat hele voedsel drogen en ga beslist een samenvouwbare zonne droger maken. Doet me er aan denken dat wij vroeger aan de kust gedroogde vis kochten. Erg zout spul maar we waren er allen gek op.
Je kunt ook goed vlees drogen heb ik nu gemerkt.
De zonne distillator voor aan boord uit het boek “ Sailing the farm “ is wel achterhaald door moderne watermakers behalve misschien voor mensen die hun boot graag low tech houden zoals ik.
Die zonne distillator maakt gebruik van een flinke lap vilt, iets dat zowat niet meer gekocht kan worden. Zeker al niet in deze uithoek van Griekenland.
Dat doet me denken aan de Joegoslaaf die jaren bij de omloop op het Veerse meer woonde aan boord van zijn zelfgebouwd zeiljacht. Die man had ook een solar still op het dak van z´n kajuit staan. Hij had nul inkomen, ving wat konijnen op het eilandje en ging ook wel eens de velden in om wat groenten te stelen.
Ik heb die eenzame man zeven jaar lang mijn zeer royaal kerstpakket gebracht. Ik haalde er soms een fles wijn uit, al de rest zette ik op de steiger van de omloop in de sneeuw. De man was te trots om het pakket aan te nemen, ik liet het gewoon achter.
Een paar jaar later voer ik door Agde in de Camargue op weg naar het Canal Du Midi en zag zijn boot daar liggen.
Heb hem bezocht en hij vertelde onder meer dat hij nu in de hemel was vergeleken met het ijzig koude Veerse meer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 06:12 #1139990

  • Lotus77
  • Lotus77's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 278
Leuk deze inspiratie!
"Doe vandaag iets waar je toekomstige ik je voor zal bedanken'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 06:56 #1140005

Ikndroog de restjes van rode peper altijd op de kachel





Die gaan in mijn kannetje "olio picante"





Die "leeft" zijn leven afhankelijk van hoe veel peper er in gaat en welke olie hij bijgevuld word.

Na een jaar of 2-3 bagger ik de kan weer uit en starten we opnieuw....
Laatst bewerkt: 29 mrt 2020 06:58 door boarderbas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 07:06 #1140009

  • Ton Mitz
  • Ton Mitz's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6247
Vlees drogen, niets nieuws onder de zon
Google maar eens op pemmikan
Het werd uitgevonden door de inheemse volkeren van Noord-Amerika.
Vlees werd gedroogd om het houdbaar te krijgen, en vermengd met vet en gedroogde vruchten

Uit de wiki:
Traditioneel werd pemmikan bereid uit het magerste vlees van groot wild zoals bizon, buffel, eland of hert. Het vlees werd in dunne plakjes gesneden en werd dan boven een laag vuur of in de hete zon gedroogd, totdat het hard en breekbaar was. Daarna verpulverde men het met behulp van stenen tot zeer kleine stukjes van bijna poederachtige fijnheid. Het verpulverde vlees werd gemengd met gesmolten vet, in een verhouding van ongeveer 50% verpulverd vlees en 50% talg (gesmolten niervet) en onderhuids vet. In sommige gevallen werden gedroogde vruchten, zoals krentenboom-bessen, veenbessen, bosbessen, of kersen tot poeder gemalen en vervolgens aan het mengsel van vlees en vet toegevoegd. Het resulterende mengsel werd vervolgens verpakt in lederen zakjes om op te slaan.
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 07:46 #1140030

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7641
Maak jij pemmikan Ton?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 08:10 #1140039

  • Ton Mitz
  • Ton Mitz's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6247
Sunday schreef :
Maak jij pemmikan Ton?

Nee, ik had even een "ad" momentje, te veel tijd op het moment denk ik: :blush:

In de moderne industrie wordt drogen veel gebruikt, denk aan gedroogde tomaten, cranberries of rozijnen. Mss hoort pasta ook in dit rijtje
Voor de hond gedroogde visjes of kippenvleugeltjes
Allemaal eindeloos houdbaar
Pemmikan is gewoon te koop trouwens

Ook wel eens gehoord dat cowboy's vroeger repen gedroogd vlees aten als tussendoortje
Drogen schijnt thuis gewoon in de oven te kunnen op een graad of 50?
Oeps, nog steeds teveel tijd :sick:
Feeling 32 Di, bootnaam Mitz
Genoemd naar een Engels stripfiguur
Mitz, the half fairy lady
Laatst bewerkt: 29 mrt 2020 08:11 door Ton Mitz.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 08:23 #1140048

  • Kock1964
  • Kock1964's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5238
OldBawley schreef :
Ik heb me nu een beetje verdiept in dat hele voedsel drogen en ga beslist een samenvouwbare zonne droger maken. Doet me er aan denken dat wij vroeger aan de kust gedroogde vis kochten. Erg zout spul maar we waren er allen gek op.
Je kunt ook goed vlees drogen heb ik nu gemerkt.
De zonne distillator voor aan boord uit het boek “ Sailing the farm “ is wel achterhaald door moderne watermakers behalve misschien voor mensen die hun boot graag low tech houden zoals ik.
Die zonne distillator maakt gebruik van een flinke lap vilt, iets dat zowat niet meer gekocht kan worden. Zeker al niet in deze uithoek van Griekenland.
Dat doet me denken aan de Joegoslaaf die jaren bij de omloop op het Veerse meer woonde aan boord van zijn zelfgebouwd zeiljacht. Die man had ook een solar still op het dak van z´n kajuit staan. Hij had nul inkomen, ving wat konijnen op het eilandje en ging ook wel eens de velden in om wat groenten te stelen.
Ik heb die eenzame man zeven jaar lang mijn zeer royaal kerstpakket gebracht. Ik haalde er soms een fles wijn uit, al de rest zette ik op de steiger van de omloop in de sneeuw. De man was te trots om het pakket aan te nemen, ik liet het gewoon achter.
Een paar jaar later voer ik door Agde in de Camargue op weg naar het Canal Du Midi en zag zijn boot daar liggen.
Heb hem bezocht en hij vertelde onder meer dat hij nu in de hemel was vergeleken met het ijzig koude Veerse meer.

Vraag: heb je een website? Ik ben benieuwd naar je boot. Je dagelijkse verhalen verdienen een site waar alles is terug te lezen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 08:31 #1140053

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Pemmikan lijkt me een beetje omslachtig maar Biltong en Jerky is super simpel. Ook in Turkije en Griekenland verkoopt me soorten puur gedroogd vlees.
Mij gaat het vooral om de groenten en fruit, aan boord van een zeilboot hoef je nooit problemen te hebben met proteïne.
Zeil ik langer als een half uur gaat een sleeplijn overboord, heb je geluk moet je na een half uur reeds stoppen want meer als een emmer tonijntjes (palamidi ) is gewoon te veel.
Ik heb jaren wulkenvallen gezet, weckte die na het koken.
Ieder jaar daar in Turkije, als m´n vriend Alain terug kwam van zijn jaarlijks kort bezoek aan z´n oude moedertje in Frankrijk bood ik hem aan bij ons te eten.
Ik haalde hem op in Göcek waar hij ( meestal met autostop ) aankwam vanuit Istanboel. Ik zeilde hem dan naar Kapi bay waar zijn jacht overwinterde.
Hij had dan de daaropvolgende dag niks te eten en ging traditioneel gewoon even een paar handen krukels halen. Gezond en overal overvloedig. Tien minuten werk. Equivalent aan een flinke steak.
Dat drogen van groenten en fruit is een ware uitkomst. Je kunt niet altijd zeekraal en lamsoor eten.

Overigens, verse Mediterrane zeekraal bewaart ruim een maand in de koelkast. Gewoon in een plastic zakje. Wil je het langer bewaren moet je het wecken. Mediterrane (wilde ) zeekraal is erg veel zouter als de Nederlandse gekweekte variant. Even blancheren, dan bakken met knoflook en ui.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 08:59 #1140058

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6015
Grappig om te lezen hoe je leeft, heeft wel wat.


highOldBawley schreef :
Pemmikan lijkt me een beetje omslachtig maar Biltong en Jerky is super simpel. Ook in Turkije en Griekenland verkoopt me soorten puur gedroogd vlees.
Mij gaat het vooral om de groenten en fruit, aan boord van een zeilboot hoef je nooit problemen te hebben met proteïne.
Zeil ik langer als een half uur gaat een sleeplijn overboord, heb je geluk moet je na een half uur reeds stoppen want meer als een emmer tonijntjes (palamidi ) is gewoon te veel.
Ik heb jaren wulkenvallen gezet, weckte die na het koken.
Ieder jaar daar in Turkije, als m´n vriend Alain terug kwam van zijn jaarlijks kort bezoek aan z´n oude moedertje in Frankrijk bood ik hem aan bij ons te eten.
Ik haalde hem op in Göcek waar hij ( meestal met autostop ) aankwam vanuit Istanboel. Ik zeilde hem dan naar Kapi bay waar zijn jacht overwinterde.
Hij had dan de daaropvolgende dag niks te eten en ging traditioneel gewoon even een paar handen krukels halen. Gezond en overal overvloedig. Tien minuten werk. Equivalent aan een flinke steak.
Dat drogen van groenten en fruit is een ware uitkomst. Je kunt niet altijd zeekraal en lamsoor eten.

Overigens, verse Mediterrane zeekraal bewaart ruim een maand in de koelkast. Gewoon in een plastic zakje. Wil je het langer bewaren moet je het wecken. Mediterrane (wilde ) zeekraal is erg veel zouter als de Nederlandse gekweekte variant. Even blancheren, dan bakken met knoflook en ui.
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 29 mrt 2020 09:03 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 12:00 #1140134

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
HotSnail schreef :
Altijd leuk eten drogen!

Wij hebben in Ethiopië deze droger gemaakt, een paar latten, kippengaas en een vliegenhor. Werkte daar prima in het droge seizoen, op de wind in de zon. In het regenseizoen droogde het niet goed helaas....



We hebben er van alles in gedroogd, van fruit engroente (mango en vooral courgette droogt erg goed! ) we gebruikten het gedroogde eten daar tijdens wandeltochten. Zelf gedroogde tomaten zijn ook heerlijk.

Ik neem aan dat die gele touwen Kevlar of zo zijn ? ;)

Het ding dat ik wil bouwen ziet er ongeveer zo uit, alleen heeft het zwart doek rondom. Onder gaas open, boven met knopen of klitteband regelbare luikjes. Zo kun je goed de warmte regelen. 55 °C is zowat ideaal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 12:13 #1140141

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Kock1964 schreef :
OldBawley schreef :
Ik heb me nu een beetje verdiept in dat hele voedsel drogen en ga beslist een samenvouwbare zonne droger maken. Doet me er aan denken dat wij vroeger aan de kust gedroogde vis kochten. Erg zout spul maar we waren er allen gek op.
Je kunt ook goed vlees drogen heb ik nu gemerkt.
De zonne distillator voor aan boord uit het boek “ Sailing the farm “ is wel achterhaald door moderne watermakers behalve misschien voor mensen die hun boot graag low tech houden zoals ik.
Die zonne distillator maakt gebruik van een flinke lap vilt, iets dat zowat niet meer gekocht kan worden. Zeker al niet in deze uithoek van Griekenland.
Dat doet me denken aan de Joegoslaaf die jaren bij de omloop op het Veerse meer woonde aan boord van zijn zelfgebouwd zeiljacht. Die man had ook een solar still op het dak van z´n kajuit staan. Hij had nul inkomen, ving wat konijnen op het eilandje en ging ook wel eens de velden in om wat groenten te stelen.
Ik heb die eenzame man zeven jaar lang mijn zeer royaal kerstpakket gebracht. Ik haalde er soms een fles wijn uit, al de rest zette ik op de steiger van de omloop in de sneeuw. De man was te trots om het pakket aan te nemen, ik liet het gewoon achter.
Een paar jaar later voer ik door Agde in de Camargue op weg naar het Canal Du Midi en zag zijn boot daar liggen.
Heb hem bezocht en hij vertelde onder meer dat hij nu in de hemel was vergeleken met het ijzig koude Veerse meer.

Vraag: heb je een website? Ik ben benieuwd naar je boot. Je dagelijkse verhalen verdienen een site waar alles is terug te lezen.

Ik heb geen website. Heb wel 20 jaar lang iedere maand een flink soort dagboek / reisverslag geschreven en dat aan m´n moedertje en zoon gestuurd.
Omdat mijn oude moedertje niet echt nautisch geschoold is gaat het meer om het dagelijkse leven. Er is me verteld dat ik in die dagboek verslagen toch vaak leuter over ankeren maar men heeft nu eenmaal de mond vol van wat voor jou belangrijkst is.
Ben net nu met de Corona gekte gestopt met dagboek schrijven. Niks te vertellen als je niet mag varen.
Als het je interesseert kan ik je via een persoonlijk bericht wel een paar van die berichten sturen.
Geeuw gegarandeerd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 12:29 #1140148

OldBawley,
Ik geniet erg van je beschrijvingen van je levensstijl.

Over gedroogd vlees vond ik deze tekst in mijn boekenkast:

Uit “Zeemanstaal” van J.F. Viëtor. Uitgave 1964.

Lemma: scheepskost de verstrekte voeding aan boord, heden ten dage zeer goed, maar vroeger naar onze begrippen wel geheel anders. Hoe deze op ‘s Landsvloot in de 17e eeuw was, beschrijft Nicolaes Witsen in zijn in 1671 verschenen boek over het dagelijks menu, lijftogt, dat hij “op sommige schepen” aantrof “voor zes personen aen een Back” als volgt: Des Zondags: voor het ontbijt (de vroeghkost) grutten met een zoute haring de man. Des middags graeuwe erreten, des avonds wederom graeuwe erreten. Voorts voor “ieder hooft” voor de hele dag een pond vlees of een half pond spek.
Waarom een pond vlees facultatief wordt gesteld tegenover een half pond spek, zette Witsen elders uiteen: “Speck hout men nutter als vleesch, voor de Zeeluiden, dit blijft beter goed en is van beter verteringh als het oude vleesch. In zommige plaetzen scheft men aen de schepelingen gedrooght ossenvleesch, tot stof gemalen”.
Bij vlees moet men namenlijk niet denken aan rundvlees, maar aan keihard gedroogd vlees dat veeleer overeenkomst vertoonde met één of andere tropische houtsoort. Er zijn gevallen bekend van handige zeelieden die tijdens de lange zeereis zich onledig hielden met het vervaardigen van allerlei werkstukjes, zoals tabaksdozen enz. van dit “gedrooght ossenvleesch” ............. enz. enz.
Schippers schoffelen niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 12:32 #1140150

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8482
TonMitz schreef :
Vlees drogen, niets nieuws onder de zon
Google maar eens op pemmikan
Het werd uitgevonden door de inheemse volkeren van Noord-Amerika.
Vlees werd gedroogd om het houdbaar te krijgen, en vermengd met vet en gedroogde vruchten

Uit de wiki:
Traditioneel werd pemmikan bereid uit het magerste vlees van groot wild zoals bizon, buffel, eland of hert. Het vlees werd in dunne plakjes gesneden en werd dan boven een laag vuur of in de hete zon gedroogd, totdat het hard en breekbaar was. Daarna verpulverde men het met behulp van stenen tot zeer kleine stukjes van bijna poederachtige fijnheid. Het verpulverde vlees werd gemengd met gesmolten vet, in een verhouding van ongeveer 50% verpulverd vlees en 50% talg (gesmolten niervet) en onderhuids vet. In sommige gevallen werden gedroogde vruchten, zoals krentenboom-bessen, veenbessen, bosbessen, of kersen tot poeder gemalen en vervolgens aan het mengsel van vlees en vet toegevoegd. Het resulterende mengsel werd vervolgens verpakt in lederen zakjes om op te slaan.

Op pemmikan heb ik zes weken overleefd toen ik met mijn vader met de rugzak rondtrok in Spitsbergen.
Kan de smaak nog voor de geest halen. En de sfeer. En het licht. En.... hm, heerlijk
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 14:22 #1140213

  • plusfast
  • plusfast's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2174
OldBawley schreef :
...Ben net nu met de Corona gekte gestopt met dagboek schrijven. Niks te vertellen als je niet mag varen...

Maar je hebt nu wel ruim voldoende tijd om eens wat dingen die je eerder hebt meegemaakt op te schrijven. En van wat we hier al van jouw schrijfstijl en belevenissen hebben meegekregen denk ik dat daar een grote belangstelling voor is. En achteraf dan ook de waardering natuurlijk.
Zelfs het duurste jacht ligt aan de kade vast met een lijntje van een paar euro...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 14:45 #1140223

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7641
Zojuist met de kok de optie besproken om deze machine te bestellen: nl.aliexpress.com/item/32954874863.html
Is mooie optie om voor volgend jaar voorraden voedsel voor te bereiden
Laatst bewerkt: 29 mrt 2020 15:02 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 14:59 #1140229

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2183
Sunday schreef :
Zojuist de optie besproken om deze machine te bestellen: nl.aliexpress.com/item/32954874863.html
Is mooie optie om voor volgend jaar voorraden voedsel voor te bereiden

Ik was even in de war. Vergeet niet, ik ken je boot. Dan viel m´n cent. Je bedoelt voor in huis, om je reis voor te bereiden. Prima idee. Ik denk dat je naar het noorden wil, daar is zoet water nooit een probleem. IJs of sneeuw smelten. Met regenwater opvang heb ik hier in de Med slechte ervaringen.
Gisteravond, net bij donker worden heeft het hier 15 minuten geregend. Gelijk een halve bijboot vol. Wel kwam de regen horizontaal met bijhorend kracht negen windje. Dan heb je geen zin om even het regenopvang zeil op te spannen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Voedsel drogen 29 mrt 2020 15:03 #1140232

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7641
Ja, inderdaad: thuis grote voorraden lekker spul drogen voor 4maanden Noord..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.190 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl