Dat drogen boven de houtkachel is de eenvoud zelf. Zestig cm boven de kachel heb je het dak van de kajuit, tussen de dekbalkjes heb ik lijntjes gespannen waar ik vaathanddoeken en zo droog.
De groenten heb ik stukken gehakt zoals ik ze normaal in maaltijdsoepen gebruik, dan op houten spiesen geprikt en op de drooglijnen gelegd.
Als er niks op de kachelplaat staat te warmen zet ik daar een grote dikwandige allu braadpan op en over de rand van die pan hangen dan weer spiesen met te drogen groenten. Ik heb een vlees thermometer en de temperatuur van de lucht net boven de pan is bij super laag brandend vuur tussen de 45 en 60 graad. Ideaal voor drogen. Twee dagen en het spul is knisper droog. Champignons en appels hadden we vroeger reeds gedroogd, in een goed afgesloten weckglas blijft dat gedroogd spul jaren goed. De gedroogde wortelschijfjes heb ik getest, zijn heerlijk als knabbelsnack en zeker gezonder als gekochte chips.
Gedroogde paddestoelen gebruik ik reeds jaren, vaak koop ik ze gedroogd.
Allemaal wel een oplossing voor lange tijd weg van de beschaving.
Overigens droog ik in die pan ook overgebleven brood. Dat gebruik ik dan later weer om broodpudding, broodkruim en Dakos te maken.
Dakos is een Grieks gerecht dat vooral daar gegeten word waar geen bakker is. Je neemt bikkelhard gedroogd brood, giet daar olijfolie en water over. Dan verse geprakte tomaat, feta, olijven, oregano en wat je maar lust. Alles een beetje samen prakken. Dakos gedroogd brood blijft maanden goed.
Je kunt echt alles drogen, zelfs aardappels. Sla zal wel niet lukken. Uien doe ik pas als ik in de zon kan drogen, anders stink je de boot uit.
Dat er hand vacuüm pompen waren wist ik niet, zal zeker eens uitzoeken. Lijkt me ideaal.