Hans V schreef :
Als je met eigen meteo analyses de onbetrouwbaarheid van modelruns kunt voorspellen hoort die analyse onderdeel te zijn van het model en kan deze zelf de correctie uitvoeren. Netto komt het er op neer dat de actuele Harmonie prognoses op dit moment ook in jouw ervaring niet per definitie de meest betrouwbare zijn.
Ik snap wat je bedoelt, maar volgens mij werkt het niet zo. Laat ik het aan de hand van een voorbeeld schetsen, puur hypothetisch.
Stel er komt een lagedrukgebied aan. Zit al dagenlang in de voorspelling, de vraag is alleen hoe ver de kern naar het zuiden zakt:
- model run van 48 uur voor het moment waarop je wilt gaan zeilen, projecteert de passage 100 km noord van Den Helder en in Zeeland zien we daardoor een steady wind van zo'n 15 knopen uit 225 die langzaam naar 270 ruimt.
- een model run later projecteert men de kern een stuk zuidelijker: 10 km noord van Den Helder. In Zeeland betekent dat 20 knopen met wind die hard draait van 225 naar 315.
Je weet dus nu de bandbreedte: het wordt ergens tussen die 2 uitkomsten. Daar gaan we rekening mee houden.
Een model run is een doorrekening van de hele weersituatie, waarbij alle onzekerheden vervangen worden door een meest waarschijnlijke uitkomst. Maar let op, de onzekerheden zijn er nog wel! Hoe dichter we bij uur U komen, des te kleiner wordt de onzekerheid uiteraard, maar er zit nog steeds een (laten we zeggen) toevalsfactor in.
Terug naar het voorbeeld. Een model run later ziet men de passage toch weer zo'n 100 km noord van Den Helder. Uit deze 'omslag' in de verwachting kun je afleiden dat er onzekerheden zijn over de daadwerkelijke koers van die depressie. Nog een signaal dat je die vorige model run niet weg moet gooien als achterhaald, maar moet bewaren als 'zou ook nog wel eens kunnen'. Heb je echter 4 runs achter elkaar ongeveer hetzelfde beeld, dan kun je er van uitgaan dat het daadwerkelijke weer zich ook die kant op gaat bewegen. Maar juist met fluctuerende voorspellingen geldt dat je de grote lijnen van de verwachtingen moet zien op te pakken, omzetten naar 2 of 3 waarschijnlijke scenario's en dan, als het moment daar is dat je wilt gaan zeilen, moet gaan kijken welke van die scenario's zich gaat realiseren.
Harmonie is heel goed in het doorrekenen van alle lokale effecten. Maar net als elk ander model is het een aaneenschakeling van waarschijnlijkheden. Je zult je altijd zelf een beeld moeten vormen van het geheel aan verwachtingen, als je voor jezelf een goed beeld wilt hebben van het te verwachten weer.