Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Douchepomp aanpassen als noodpomp

Douchepomp aanpassen als noodpomp 23 okt 2020 19:17 #1220783

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Op dit forum zijn bilgepompen een regelmatig terugkerend onderwerp. Ook de il Cigno, een Compromis 888 ui 1997, is voorzien van een handpomp (Raske & vd Meijde RM69), een automatische elektrische bilgepomp (Johnson L650) en vooral een bilgealarm dat vroegtijdig waarschuwt dat er water in de bilge staat, iets waar ik niet vaak genoeg voor kan pleiten. Al met al ben ik dus goed voorzien, echter de pompcapaciteit is relatief beperkt. Theoretisch verpompt de elektrische pomp 61 liter/min maar dat is zonder slangen en opvoerhoogte. In werkelijkheid zal het misschien de helft zijn. Op zich is dat niet zo erg, het gaat er meer om dat je tijd koopt om het probleem op te lossen. Als het water écht binnen gutst dat is er geen pomp die redelijkerwijs past en dat bij kan houden. Maar naast de twee ‘echte’ bilgepompen heb ik ook nog de douchepomp beschikbaar. Daarmee kan ik in geval van nood de pompcapaciteit vergroten zonder dat ik een extra pomp hoef in te bouwen. In deze recente noodsituatie is dat daadwerkelijk en met succes toegepast. Dat heeft mij er toe aangezet om nog eens te kijken wat er moet gebeuren om deze pomp praktisch inzetbaar te maken.

De douche van de il Cigno bestaat uit een kraan met een uittrekbare douchekop en een polyester bak onder het losse vloerrooster waarin het water opgevangen wordt. Krap maar voor een 29ft boot zeker goed genoeg.



Door de krachtige Jabsco impellerpomp in de natte kast achter de WC wordt het water uit de bak weggezogen en naar buiten weggepompt. De pomp activeer je door een knop in de douche/toiletruimte ingedrukt te houden. Dat gaat heel snel, in minder dan 20 seconden is de bak leeg geslurpt.





Om dit als noodpomp te kunnen gebruiken moeten er twee dingen aangepast worden. De eerste is dat er een extra schakelaar moet komen. Als het water boven de vloer staat lijkt het me nogal onhandig dat je de knop van de douchepomp ingedrukt moet houden. Daarom heb ik parallel aan de drukknop een tuimelschakelaar gemaakt. Die is bewust heel anders van vorm dan de drukknop en is voorzien van een rood signaallampje als hij aan staat. Het is namelijk niet de bedoeling dat iemand deze knop gebruikt tijdens het douchen, want als de bak leeg is en de pomp zou aan blijven staan is de dan drooglopende impeller snel overleden. Als dat gebeurt als gevolg van een noodsituatie is dat niet zo erg, dat risico neem ik op de koop toe. Het meeste water is dan hopelijk toch al uit de boot.



De tweede aanpassing is dat de zuigslang verlengd moet worden zodat ik hem in de bilge kan hangen of naar een andere plek waar er water weggepompt moet worden. In mijn eigen ‘gat-in-de-boot’ situatie in 2016 kon de elektrische bilgepomp het naar de bilge stromende water op een gegeven moment niet meer bijhouden. Met de douchepomp erbij was dat wel mogelijk geweest. Daarom heb ik de bestaande zuigslang in de opvangbak doorgezaagd en hier Geka koppelingen in gezet. Dit zijn stevige koppelingen die ondermeer als kenmerk hebben dat de doorstroomopening niet of nauwelijks kleiner is dan de slang zelf.



Voor wie deze koppelingen niet kent:



Hiermee kan ik er gemakkelijk een stuk slang tussen zetten. De zuigkorf met terugslagklep blijven in gebruik zodat er geen rommel in de pomp terechtkomt, al kan een impellerpomp heel wat hebben. Mocht blijken dat de zuigkorf toch te gemakkelijk verstopt dan kan ik deze ook weer snel afhalen.



Om de slang snel vast te kunnen maken heb ik de Geka koppeling aan de pompzijde vastgezet met een beugel. Helaas kon ik niet bij de onderkant van de douchebak komen om de beugel vast te bouten. Ook moet er een beetje afstand zijn van de wand vanwege de klauwen van de snelkoppeling. Daarom heb ik van een stuk epoxylaminaat wat ik nog had liggen een bevestigingsplaatje gemaakt wat ik kon vastschroeven en kitten. Daarmee zit het heel stevig vast en kan de koppeling niet verdraaien.





De slang met twee Geka koppelingen heeft een plaatsje gekregen helemaal achterin het kastje onder de wasbak.



Ik gebruik vier meter gewone groene 3/4” / 19mm landbouwslang. Die is wel niet bedoeld voor zuigen (er zit geen spiraalversterking in) maar bij het testen bleek dat het prima werkte en deze bergt wel een stuk gemakkelijker weg. Ik heb gemeten hoeveel water ik nu met de slang aangesloten kan verpompen, dat is 10 liter in 23 seconden. Met minimale handelingen kan ik dus de bestaande pompcapaciteit met pakweg 26 liter/minuut vergroten. Ik hoop het eigenlijk nooit nodig te hebben, maar dat geldt wel voor meer veiligheidsgerelateerde zaken aan boord. De kosten waren vier Geka koppelingen (€14,80), een min of meer waterdichte tuimelschakelaar ( €1,53) en twee Resopal plaatjes (€13,90). De overige zaken had ik al in huis. Totaal €30,23. Niet veel geld voor een stukje extra pompcapaciteit.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 23 okt 2020 19:18 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 23 okt 2020 19:38 #1220793

Mooi uitgedacht en gemaakt Timo! Een beter uitgeruste C888 bijna niet denkbaar! Johan
Forumlid sinds 21 augustus 2008
www.waterrimpels.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 23 okt 2020 20:37 #1220814

  • pieter2
  • pieter2's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2085
Mooi gedaan! Vraagje: Waarom aan 2 zijden zo'n koppeling aan de slang? Kan je niet beter aan 1 zijde een soort zeefje hebben om de rond drijvende rotzooi te weren?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 23 okt 2020 20:41 #1220815

OT, TIMO, leuk stukje in het blad Zeilen over je ervaring over je Coppercoat. Je wordt zo nog een BN 'r
Schippert niet meer met de Windfall
Laatst bewerkt: 23 okt 2020 20:42 door Hurley Ruud.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 02:09 #1220849

Met de gedetailleerdheid die we van je gewend zijn opgetekend :)

Het idee lijkt mij prima!

Paar opmerkingen:
-is de zuigslang geschikt om dichtzuigen in knikken (zie er nu al 1) te voorkomen?
-denk dat een spiraalslang de kans op op knikken wanneer je die slang in alle haast uitrolt, voorkomt
-hoe vaak douche je? ik zou juist de noodvoorziening permanent maken. ga je douchen dan handmatig of met afsluiter het nooddeel dichtzetten en aftakking naar doucheputje openen. dat scheelt tijd wanneer nodig. bedieningsknop dan naast die van je hoofd bilgepomp
-zuigfilter plaatsen!
-wat voor extra debiet pomp je hiermee weg (meteen testen of het werkt met deze zuigslang)!

Goed bezig!
Laatst bewerkt: 24 okt 2020 07:25 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 06:40 #1220856

  • Kock1964
  • Kock1964's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4662
QUOTE....... te bouwen. In deze recente noodsituatie (de Dehler maakt water)is dat daadwerkelijk en met succes toegepast. Dat heeft mij er toe aangezet om nog eens te kijken wat er moet gebeuren om deze pomp praktisch inzetbaar te maken.......

Ik begreep dat het juist geen succes was vanwege een sok die het verstopte.
Veder mooi week!!

René
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 06:51 #1220859

Mooi werk! Maar een zuigkorf aan de losse slang lijkt me wel essentieel! Die aanzuig slang zit heel snel vol met rommel...
Google maar op aanzuigkorf slang. Zijn voor een paar euro te koop, en dan is het helemaal af!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 08:12 #1220877

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16254
Mooie oplossing!
Je pomp heb ik wel mijn bedenkingen bij omdat die na korte tijd drooglopen al de geest kan geven. Aan de andere kant heeft ie wel een opbrengst om jaloers op te worden. Veel van die pompjes doen bruto zo'n beetje de helft.
Ik zoek zelf eigenlijk nog steeds een geschikte kandidaat voor die functie en was al in de regionen van maceratorpompen aan het kijken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 09:41 #1220906

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
De slang wordt tussen de vastgezette koppeling en het deel waar de zuigkorf aan zit gezet. De slang is dan voorzien van een zuigkorf. Daarom heeft de slang dus ook twee koppellingen. Het debiet heb ik gemeten in deze toestand, dat kwam dus uit op ongeveer 26 L/min.

De slang heeft dus geen spiraalversterking, maar hij is stug genoeg om niet plat te worden gezogen. Behalve dat ik deze slang al had liggen was het ook een afweging qua opbergruimte. Vier meter spiraalversterkte 3/4” slang is best een pakket en dat kan ik moeilijk kwijt in het kastje. Het is uiteraard beter, maar zo werkt het ook en voor iets wat je hopelijk nooit gaat gebruiken ga ik ook weer niet al te veel concessies doen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 24 okt 2020 10:10 #1220917

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Nachtvlinder schreef :
-is de zuigslang geschikt om dichtzuigen in knikken (zie er nu al 1) te voorkomen?
-denk dat een spiraalslang de kans op op knikken wanneer je die slang in alle haast uitrolt, voorkomt
Goed genoeg dus in ieder geval, zie hierboven.
-hoe vaak douche je? ik zou juist de noodvoorziening permanent maken. ga je douchen dan handmatig of met afsluiter het nooddeel dichtzetten en aftakking naar doucheputje openen. dat scheelt tijd wanneer nodig. bedieningsknop dan naast die van je hoofd bilgepomp
We gebruiken de douche op vakantie met enige regelmaat, daarbuiten zelden. Maar er is geen afsluiter om te kiezen tussen ‘douche’ en ‘nood’. Daar is ook geen ruimte voor (het blijft maar een 29 voeter...). Natuurlijk kan het altijd nog beter, maar ik vind het goed genoeg zo.
-zuigfilter plaatsen!
Zie hierboven!
-wat voor extra debiet pomp je hiermee weg (meteen testen of het werkt met deze zuigslang)!
Beter lezen! ;)
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 10:32 #1221165

die pomp, is dat een zelfaanzuigende membraampomp?, als volgend project zou ik het meer permanent maken, die geka koppeling zijn inderdaad goed, maar volgens mij niet geschikt voor permanente installatie, trillen los denk ik.

knap en netjes werk overigens
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 10:44 #1221171

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16254
Nee hoor, die Geka's zitten echt wel lekker in elkaar en zijn voor vele, vele jaren zware arbeid geschikt.
Ze worden veel in de tuinbouw gebruikt en het enige waar ze niet tegen kunnen is als je er met een cirkelmaaier overheen gaat. :whistle:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 10:46 #1221176

ik ga thuis al die gardena aansluitingen vervangen voor geka’s
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 15:14 #1221273

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Easyzeiler schreef :
die pomp, is dat een zelfaanzuigende membraampomp?, als volgend project zou ik het meer permanent maken, die geka koppeling zijn inderdaad goed, maar volgens mij niet geschikt voor permanente installatie, trillen los denk ik
Onze douchepomp is een impellerpomp, die zijn ook zelfaanzuigend. De werf heeft bij de inbouw indertijd deze keuze gemaakt, ik vermoed omdat impellerpompen veel meer tolerantie hebben voor vuil, haren etc. in het water dan membraampompen. Al zou ik niet weten hoe die de pomp kunnen bereiken, de RVS zuigkorf is tamelijk fijnmazig.

De Geka koppelingen hebben een klein nokje waardoor ze vastklikken. Ze kunnen niet onbedoeld losschieten door bewegingen of trillingen. Moeilijk te beschrijven, je moet het voelen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 15:21 #1221276

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Easyzeiler schreef :
ik ga thuis al die gardena aansluitingen vervangen voor geka’s
Je kunt ze ook allebei gebruiken ;)

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 15:25 #1221277

Slim gemaakt! En een fijn gevoel. Bij mij heeft de werf dit voorbereid, de douchepomp heeft een extra slang (via een afsluiter te routeren) die je zo in de bilge kunt hangen. Dat in combinatie met de gewone bilgepomp (met alarm) en handbediende lenspomp.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 16:25 #1221306

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Dat is heel mooi gemaakt door je werf, dit zijn toch vaak zaken die niet bepaald voorop staan bij een productieboot. Complimenten!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 18:17 #1221346

dank je, al heeft jouw post me wel weer aan een nieuw klusje geholpen: iets van een filtertje bij het aanzuigen ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 18:21 #1221348

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Dat is de ellende van dit forum, altijd komt er weer iets waarvan je denk “hmm, daar moet ik ook nog eens wat aan doen” :laugh:
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Douchepomp aanpassen als noodpomp 25 okt 2020 18:27 #1221355

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16254
Ik zie wel dat je een keer rvs schroefjes vanaf de boot mee naar huis moet nemen voor die gevelkom ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.295 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl