Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler.

Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 10:05 #258081

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
We hebben het over reisvoorbereiding. Zorgen dat ons schip optimaal voorbereid is voor een veilige vaart.
Dat we de zeilen ervoor moeten hijsen snappen we, maar dat trimmen ervan daar willen we het fijne van weten!
Er zijn een aantal mogelijkheden om een oversteek te maken, zo snel mogelijk, zeg maar VOR STYLE en dan een tube astronauten voer naar binnen spuiten, of heel relaxed achterover 'als 't lappie maar een beetje bol staat' STYLE met een mooie droge witte in je hand...

Hoe je het ook wil doen, de kwaliteit van het eten is heel belangrijk voor de sfeer aan boord.
Stel je vangt een Dorade, wat doe je dan? Bijt je z'n kop eraf en begin je te knauwen of maak je er iets van?

Vis vangen en recepten, daar wil ik dit topic aan wijden, en dan ook sushi in de ultieme vorm ;-)
Laatst bewerkt: 22 jan 2012 11:53 door EdSea.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 10:13 #258085

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
waverider82 schreef :
Je zult tijdens je oversteken waarschijnlijk het meest de volgende soorten vis vangen:
-Dorado
-Tonijn
-Bonito
-Makreel
-Horsmakreel

Oja en af en toe een haai en in de havens wellicht harder. ;)

Waverider brengt mij op het idee in het topic van Frank: Mijn solo Atlantische oversteek...

Ik kan van een lekker hapje genieten dus het water loopt mij al op voorhand in de mond.

Oké, t ligt te spartelen in je kuip wat gaan we er nu mee doen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 10:54 #258098

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
Op de Noordzee, tijdens een zomerdag ik zie een groep meeuwen in het water duiken, en ik denk; een klein paternostertje met een haak of 3 (met witte veren of gewoon blanke haak) en hoogstwaarschijnlijk liggen er met een paar minuten een paar makrelen in de kuip.



Ingewanden eruit, maar niet helemaal kapot snijden, daarna een uurtje laten zwemmen in een emmer behoorlijk zoutwater, dan de makrelen goed drogen. Een beetje eikenhout zaag/schaafsel in een rookblik of rookkastje. De eerste 20 minuten moet de temperatuur op 75 graden zitten (zodat de vis goed gaar is) en daarna gaat het er een klein uurtje om dat ze goed in de rook hangen/liggen voor de smaak. Als ze mooi goudbruin zijn eruit halen en in een krant rollen en na een half uurtje, erg prettig...

TIP: Niet tijdens het voor de wind zeilen, tenminste als je rook tonnetje op t achterdek staat of als je 5 rijen dik in een haven ligt ;-)
Laatst bewerkt: 22 jan 2012 11:27 door EdSea.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 11:03 #258102

  • Anjo
  • Anjo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12542
Ed kijk een s in Werners kookhoek....

www.zeilersforum.nl/index.php/...ecepten-voor-zeilers
Stuurman aan wal ;-)
Laatst bewerkt: 22 jan 2012 11:05 door Anjo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 11:26 #258107

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
Ok Anjo, op de een of andere manier werkt de zoekfunctie niet goed bij mij. Wel gedaan voor ik dit onderwerp starte...

Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. Dat is dan een beter onderwerp, kan ik dat nog wijzigen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 11:52 #258112

  • Sealover
  • Sealover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1232
edlonnee schreef :
Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. Dat is dan een beter onderwerp, kan ik dat nog wijzigen?

Als je het nu iets uitbreidt naar vissen vangen en bereiden voor de zeiler....wordt het voor onze zoetwatermatrozen ook nog leuk.
(voor mij persoonlijk kijk ik dan wel naar de zoute)
een schoenendoos met een graspol aan boord is de beste remedie tegen zeeziekte van opstappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 12:03 #258115

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
Haa Sealover,

Heb je wel s gelezen wat er allemaal bij komt kijken om een Karper te vangen? Dat is haast een religie... ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 12:27 #258118

  • dehler
  • dehler's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4028
We beginnen met een zeilend schip.
Vaartje van 4 a 6 knopen.
hengel met kunstaas gooien we uit.
Aas komt direct boven water door de snelheid waar mee we zeilen.
Hoe kan je dit onder water houden?
Ik het wel eens gehoord met een plankje op een bepaalde manier schuin er aan binden?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 12:30 #258120

  • Guia IV
  • Guia IV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1298
Hier staan een aantal recepten voor aan boord:
www.womenandcruising.com/galley-18-boat-recipes.htm

En voor het fileren van het visje:
www.visfileren.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 12:31 #258121

  • Sealover
  • Sealover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1232
edlonnee schreef :
Haa Sealover,

Heb je wel s gelezen wat er allemaal bij komt kijken om een Karper te vangen? Dat is haast een religie... ;-)

Wat dacht je van een Marlin, of die Haai van frankrijk, mag je ook een schietgebedje doen als je het over religie hebt? Nee, ik bedoel niet langs de waterkant, maar vanaf de boot een snoekbaars,snoek of of baars, daar zullen vast ook wel lekkere dingen tussen zitten.:cheer:
En op zout kun je denken van Alikruuk tot Kingscrab, van spiering tot .....de mensen van Sea-shepherd voor de boeg. :whistle:
een schoenendoos met een graspol aan boord is de beste remedie tegen zeeziekte van opstappers.
Laatst bewerkt: 22 jan 2012 12:45 door Sealover.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 12:36 #258123

  • Guia IV
  • Guia IV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1298
@ Dehler,

Met een paravaan kan dat. Zelf trouwens nog nooit geprobeerd:


Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 12:38 #258124

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
dehler schreef :
Ik het wel eens gehoord met een plankje op een bepaalde manier schuin er aan binden?

zoek eens op paravaan, dan kom je die plankjes vast wel tegen!

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 12:54 #258128

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
Sealover schreef :
edlonnee schreef :
Haa Sealover,

Heb je wel s gelezen wat er allemaal bij komt kijken om een Karper te vangen? Dat is haast een religie... ;-)

Wat dacht je van een Marlin, of die Haai van frankrijk, mag je ook een schietgebedje doen als je het over religie hebt? Nee, ik bedoel niet langs de waterkant, maar vanaf de boot een snoekbaars,snoek of of baars, daar zullen vast ook wel lekkere dingen tussen zitten.:cheer:
En op zout kun je denken van Alikruuk tot Kingscrab, van spiering tot .....de mensen van Sea-shepherd voor de boeg. :whistle:

Ben ik helemaal met je eens, en wat dacht je van deze lekkere jongens?

Deze heb ik afgelopen zomer uit 't Markermeer gehaald en t stikt ervan...

M.b.t. Sea-Shepherd,
ik denk dat het erom gaat dat we alles met mate en respect doen.

Ik heb geen goed woord over voor types die een dagje makrelen gaan takelen, vuilniszakken vol vangen en deze in de haven in een afvalcontainer flikkeren omdat ze niet weten wat ze ermee aan moeten. Totaal respectloos...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 13:04 #258130

  • Sealover
  • Sealover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1232
Rivierkreeft?
Is dat niet een exoot? De Amerikaanse? goed voor consumptie
www.google.com/url?sa=t&rct=j&...w_LfRSIzJ1d4G19l0VyA
een schoenendoos met een graspol aan boord is de beste remedie tegen zeeziekte van opstappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 13:45 #258145

Guia IV schreef :
En voor het fileren van het visje:
www.visfileren.nl
Wauw, die man die kan t wel!
We hebben wel es een makreel gevangen (Solent)
een bemanningslid kon toen de vis wel schoonmaken. Maar ik heb het zelf nog nooit gedaan.
Hoe kan je het nu het beste doen, voor de eerste keer?
(oei zoals het klinkt bedoel ik het niet)
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 14:23 #258161

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
roozeboos schreef :
Hoe kan je het nu het beste doen, voor de eerste keer?

een makreel is niet zo moeilijk.
- eerst moet hij dood.
- dat gaat goed door hem flink hard op zijn kop te meppen.
- zelf doe ik dat altijd door hem/haar met zijn kop hard op de aluminium kop van het helmstokbeslag te slaan, op de harde haakse rand.
- het helpt als je hem/haar eerst even in een keukenpapiertje rolt.
- dat houdt beter vast en voorkomt dat uit de kieuwen overal bloed heen spattert, ze vinden het nl een beetje eng.
- eenmaal dood, een punt van een scherp mesje in de aarsopening op de buik, en dan voorzichtig naar de kop toe snijden, niet te diep.
- dan valt al het binnenwerk er zomaar uit.
- en dan de kop er nog even af!

Als je doodslaan niet leuk vindt:
wat ook goed werkt is de hele vangst in een plastic zak in de koelkast doen, na een uurtje zijn ze dan ook wel dood (en toch lekker fris!)

succes!
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 14:46 #258167

  • Sealover
  • Sealover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1232
@Capo
Allah Akbar
een schoenendoos met een graspol aan boord is de beste remedie tegen zeeziekte van opstappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 14:55 #258170

Capolavoro schreef :
roozeboos schreef :
Hoe kan je het nu het beste doen, voor de eerste keer?

een makreel is niet zo moeilijk.
- eerst moet hij dood.
- dat gaat goed door hem flink hard op zijn kop te meppen.
- zelf doe ik dat altijd door hem/haar met zijn kop hard op de aluminium kop van het helmstokbeslag te slaan, op de harde haakse rand.
- het helpt als je hem/haar eerst even in een keukenpapiertje rolt.
- dat houdt beter vast en voorkomt dat uit de kieuwen overal bloed heen spattert, ze vinden het nl een beetje eng.
- eenmaal dood, een punt van een scherp mesje in de aarsopening op de buik, en dan voorzichtig naar de kop toe snijden, niet te diep.
- dan valt al het binnenwerk er zomaar uit.
- en dan de kop er nog even af!

Als je doodslaan niet leuk vindt:
wat ook goed werkt is de hele vangst in een plastic zak in de koelkast doen, na een uurtje zijn ze dan ook wel dood (en toch lekker fris!)

succes!
t

eerst nog eentje vangen....
maar moet je dus gewoon in het midden snijden, en wat, 1 cm diep ofzo?
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 14:57 #258171

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
roozeboos schreef :
maar moet je dus gewoon in het midden snijden, en wat, 1 cm diep ofzo?

1cm is te diep, dan maak je de darmen etc kapot en wordt het een rommeltje. 1 a 2 mm, alleen het vel opensnijden.

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 15:03 #258172

oke,thanks.
Dat plankje heb ik al. moet alleen nog draad en een haak
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 15:12 #258175

@Sealover ????
Aparte manier om je te uiten..
Daarnaast mis je een u. Hoe slecht je je ook uitdrukt, let wel op je spelling.
Laatst bewerkt: 22 jan 2012 15:14 door waverider82.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 15:13 #258176

  • frankrijk
  • frankrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1085
Mooi onderwerp! Zelf heb ik een aantal keren met de paravaan gevist en niets gevangen! Inmiddels vis ik met aasvissen. Dat is een nepvis met haken eraan en een lepel voorop waardoor de vis een eindje onder water blijft als je vaart ( diepte afhankelijk van de lepel )
Een hengel heb je niet nodig. Achter de boot komt een dik elastiek van een meter lang of zo, daaraan een vislijn van min. 0,8mm. En die lijn moet, volgens de beroepsvisser die het mij zo geleerd heeft, ca 100 meter lang zijn.
Als je een kleine vis vangt, doet het elastiek niets en zul je de vis zelf moeten doden.
Dat gaat redelijk simpel, inderdaad door hem een rotklap op z'n kop te geven. Je moet wel echt hard slaan, anders wordt het een bloedbad en rommel in de kuip van jewelste.
Vang je een grotere vis, dan zie je dat het elastiek reageert door uit te rekken., Elke keer als dat elastiek terugveert, krijgt die vis een rotknal en zal daaraan overlijden. Gelukkig, want zo'n grote vis wil je niet levend in de kuip (dit werkt dus niet als je een haai aan je lijn hebt:-). Om de vis binnen te halen moet je wel de boot stilleggen of heel langzaam varen, anders is de kans erg groot dat je de vis verspeelt.

Visspullen zijn trouwens heel goedkoop bij Decathlon.

frank
Het is altijd goed zeilweer!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 15:18 #258178

maar hoe kom ik aan wormen op zee? :dry:
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Zeevissen vangen en bereiden voor de zeezeiler. 22 jan 2012 15:21 #258180

ROFL. Je hebt kunstwormen maar die gaan snel stuk. Je kunt beter gewoon een lepel of een jig gebruiken ofzo.. of een plug.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Receptenboek voor de zeezeiler 22 jan 2012 15:30 #258182

  • frankrijk
  • frankrijk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1085
Nog even een paar dingen voor de duidelijkheid:
Mijn ervaring geldt voor de Middellandse zee en Atlantische oceaan. Ik weet niet of dat op de Noordzee ook geldt, maar ik denk het wel.

Je moet grote aasvissen hebben, van zo'n 20 cm lang. Na die haai ben ik met kleine aasvissen aan de slag gegaan, en dat leidde tot niets, terwijl ik met die grotere aasvissen steeds binnen een uurtje beet heb.

Voor het schoonmaken van de vis snij je inderdaad vanaf z'n poepgaatje naar de kop de buik in en vervolgens trek je gewoon met je handen ( als je daar vies van bent, kun je zo'n latex handschoentje aandoen ) de ingewanden eruit. Als je dat op een andere manier doet wordt het echt een zooitje.

Oh, ja en de lijn die zit gewoon op een plank hout gewikkeld. Die plank mag niet te klein zijn want dan blijf je wikkelen. Het is ideaal als je de plank klem kunt zetten tegen de railing ( om even uit te rusten als je echt een grote vis aan het binnen halen bent ).
Je kan natuurlijk ook een peperdure hengel en molen kopen, want aan goedkope spullen heb je echt niets als er een grote vis aanhangt.
Maar voor mij gaat het prima zonder hengel.
frank
Het is altijd goed zeilweer!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.163 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl