Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Solo de mast in met een mast ladder

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 18:54 #1386268

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Er is al heel veel geschreven over manieren om solo de mast in te klimmen. Inmiddels heb ik, mede dankzij tips op het forum, voor mijzelf een goede en veilige methode gevonden. Ik deel dat hier graag even ter inspiratie, waarbij ik meteen aanteken dat wat voor mij nu goed werkt, voor een ander misschien minder geschikt is. In je mast klimmen is en blijft een relatief gevaarlijke onderneming, dus laat je goed informeren en maak je eigen keuzes.

Mijn manier is gebaseerd op de 'mast ladder'. Deze wordt aangeboden in Engeland, maar na de Brexit is de prijs zodanig hoog geworden dat man die ze maakt ze niet meer verkoopt buiten de UK. Maar een klein Pools bedrijfje uit Gdansk biedt ze ook aan en nog in een betere kwaliteit ook. Ik had aanvankelijk wat aarzeling om hem daar te bestellen (betalen via PayPal en Googelen op het adres gaf niet heel veel vertrouwen) maar dat bleek onterecht. Voor €168 inclusief BTW en verzendkosten (prijs juni 2021) lag er een meer dan keurig afgewerkt product op de kajuittafel. Het is een mooi compact pakketje wat je gemakkelijk weg kan bergen, ook niet onbelangrijk.



Mijn mast is 10,5 meter, dus ik had de 9,9 meter versie besteld met de 'normale' afstand tussen de treden. Dat bleek prima te passen. De benodigde leuvers heb ik bij mijn eigen zeilmaker gehaald zodat ik zeker wist dat dit de juiste waren. Voor het deel van de ladder dat onder de giek valt zijn geen leuvers nodig uiteraard.

Om de mast ladder te hijsen maak ik gebruik van de 8mm dyneema grootzeilval. Die knoop ik met een normale paalsteek aan de zware top-triangel van de ladder en gebruik de sluiting als borging. De val borg ik via een slag om een mastkikker, een paar slagen om de vallier onder de buiskap en vervolgens nog op een kikker onder de buiskap. De onderzijde van de ladder span ik strak af met een dun lijntje aan de mastvoet. Hoe strakker hoe beter!



Om mijzelf te zekeren heb ik een klimgordel en 10mm klimtouw gekocht bij de Decathlon.





Dat klimtouw is nodig omdat ik gelezen had dat de lijn waaraan je je zekert rek moet hebben. Mijn dyneema vallen hebben dat nu juist niet. De schok van een val, zelfs over een relatief kleine hoogte, wordt dan niet geabsorbeerd door het touw en dat kan tot breuken in je bekken en rug leiden. Het klimtouw hijs ik met mijn reserve grootzeilval, aan elkaar geknoopt met een schootsteek en geborgd door de sluiting van de val. Bij de mastvoet zet ik het klimtouw wel vast maar heel strak moet hij niet staan.

Ik gebruik een 6mm dyneema lijntje, in een lus geknoopt, als borglijn. Die sla ik met een Prusik om het klimtouw.





De Prusik lijkt klein, maar dat glijdt gemakkelijk over het touw. De houdkracht is echter enorm, als je er aan gaat hangen knijpt hij zich binnen een paar millimeter vast. De borglijn verbind ik met een geborgde (rode) karabiner met de klimgordel. Ik gebruik goedkope karabiners van Seilflechter, goed genoeg voor dit doel. Ondanks de lage prijs moeten ook deze karabiners gewoon voldoen aan de strenge normen voor klimmateriaal.



Naast de borglijn zitten er nog een extra (ongezekerde blauwe) karabiner en een korte en een lange bandsling aan de klimgordel. Die kan ik gebruiken om om de mast te slaan als ik boven ben, zodat ik mijn handen vrij heb. Alles is ruim sterk genoeg om met mijn volle gewicht aan te gaan hangen.

Het klimmen zelf gaat goed, de brede lussen 'staan' prettig en blijven goed open staan. Tijdens het klimmen moet je eventueel niet helemaal openstaande lussen even uitvouwen, als je er eenmaal voorbij bent is dat met je voeten doen echt lastig.



Klimmen doe je een een trage kadans: goede grip met je hand zoeken aan mast of verstaging, prusik met andere hand een trede naar boven schuiven, voet rustig verplaatsen, steun in nieuwe lus zoeken, lichaam trede naar boven bewegen tot gestrekt been, herhalen. Met een paar minuten ben je daarmee toch vrij snel boven.



In tegenstelling tot bijvoorbeeld een mast climber 'hang' je niet, je staat. Met je handen moet je jezelf rechtop houden. Zou je loslaten dan is de borglijn het enige dat je behoedt voor vallen en dat is niet de bedoeling uiteraard. Je kunt natuurlijk ook nog met een sling om de mast klimmen, maar door de obstakels die je tegenkomt (in mijn geval spiboom, verstaging, zalingen, stoomlicht, radarreflector, voorstag) lijkt me dat niet heel praktisch. Maar misschien moet ik daar ook nog eens mee oefenen.

Al met al vraagt het wat voorbereiding, maar ik heb er een zeker gevoel bij en kan eenvoudige klusjes en inspectie in de mast doen zonder externe hulp of voorzieningen. En doe je het niet daarvoor dan wel voor de leuke foto's die je kan maken :)

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 25 apr 2022 20:24 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 19:06 #1386272

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 6929
zo te zien een werkbare oplossing die ook nog eens weinig ruimte inneemt, top
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 19:54 #1386284

Goed verslag, ook fijn dat je de techniek uitlegt; klinkt als een nuttig product.

Heb je nog een tip of ideeën hoe te werken bovenin? Ik ben laatst omhoog gelopen via de uitklapbare maststeps op mijn mast, gezekerd door iemand beneden die steeds de val aan de klimgordel doorhaalde (makkelijk voor de afdaling sowiezo).

Doel was een nageleverd driekleurenlicht met bajononetfitting op de voet daarvan te zetten en de ring af te tapen. Stap 1 vond ik al doodeng omdat ik maar één hand had om mee te werken, daarmee de puts met materiaal omhoog moest halen en mezelf met de andere hand vasthouden. Het intapen heb ik niet gewaagd - was blij toen ik weer beneden was.

Is zo’n klimgordel bedoeld om in te zitten zoals een bootmansstoeltje? Zijn er andere ideeën om rust te krijgen (stabiele situatie) en daar “rustig” te kunnen werken?
Laatst bewerkt: 25 apr 2022 20:00 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 20:00 #1386285

Dank voor deze mooie beschrijving.

één tip: Een Prusik op een enkele lijn geef je normaal één extra torn omdat hij anders toch kan doorglijden onder belasting.

Heb je een specifieke reden om de lus icm de Prusik vrij lang te houden? Je kan nu verder vallen dan nodig lijkt me.
Laatst bewerkt: 25 apr 2022 20:05 door gerwinhaaijema.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 20:10 #1386291

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Nachtvlinder schreef :
Is zo’n klimgordel bedoeld om in te zitten zoals een bootmansstoeltje? Zijn er andere ideeën om rust te krijgen (stabiele situatie) en daar “rustig” te kunnen werken?
Nee, zo'n klimgordel is niet echt om in te zitten, echt comfortabel is dat niet. Ik heb het geprobeerd om uit te vinden of hij afknelde. Dat deed hij wel, niet zo erg dat het gevaarlijk was maar echt fijn zit je ook niet. Ik gebruik het daarom alleen om te zekeren, ik ga er van uit dat ik op tijd weer grip heb op de ladder, of met behulp van de extra slings naar beneden kan prusiken, of dat iemand in de buurt mij aan de val kan laten zakken.

De bovenste twee treden van de mast ladder zitten naast elkaar, dus je kunt met beide voeten staan. Als je jezelf dan met een sling om de mast vastzet (aan de klimgordel) dan heb je in principe beide handen vrij. Maar ik geef toe, dat vraagt enige oefening en moed, ik moet mijn techniek ook nog verfijnen op dat punt.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 20:22 #1386297

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
gerwinhaaijema schreef :
Een Prusik op een enkele lijn geef je normaal één extra torn omdat hij anders toch kan doorglijden onder belasting.

Heb je een specifieke reden om de lus icm de Prusik vrij lang te houden? Je kan nu verder vallen dan nodig lijkt me.

Ik heb tevoren de Prusik getest, twee slagen leken voldoende om erg goed vast te zitten, er schoof niks als ik mij er aan liet hangen. In tegenstelling tot het stijgen met prusiks is in deze toepassing een beetje slip natuurlijk ook helemaal niet erg. Zelfs wel handig misschien.

De lus van het gele dyneema lijntje kan je niet te kort maken omdat iedere 'stap' omhoog of omlaag 43 cm is. De borglijn mag je dan niet belemmeren om die afstand te overbruggen. Ik zorg er wel voor dat de prusik altijd zo hoog mogelijk zit zodat de vallengte zo kort mogelijk is. Het is een compromis tussen bewegingsvrijheid en veiligheid. Misschien kan ik nog een klein beetje optimaliseren, maar gevoelsmatig is dit wel een goed werkbare lengte.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 23:00 #1386325

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
ilCigno schreef :
Inmiddels heb ik, mede dankzij tips op het forum, voor mijzelf een goede en veilige methode gevonden. Ik deel dat hier graag even ter inspiratie, waarbij ik meteen aanteken dat wat voor mij nu goed werkt, voor een ander misschien minder geschikt is. In je mast klimmen is en blijft een relatief gevaarlijke onderneming, dus laat je goed informeren en maak je eigen keuzes.
Een heel verhaal volgt. Maar toch snap ik iets niet. Ik doe zelf aan sportklimmen en begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen. Zelf leg ik m'n mast gewoon plat als ik er wat aan moet doen, maar dat is niet voor iedereen een optie.
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 23:25 #1386327

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Zoals ik al aangaf, ieder maakt zijn of haar eigen keuzes. Sportklimmers maken ongetwijfeld andere dan ik.

De mast strijken kan ik op zich ook. Maar voordat de mast plat ligt ben ik tenminste een uur verder. Weer rechtop zetten en de hele verstaging weer op de juiste spanning brengen wel twee uur. Voor grotere klussen is dat prima, maar om een omhoog geschoten val terug te halen of de Windex terug te buigen na een mislukte meeuwenlanding is even in de mast klimmen toch handiger vind ik.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 25 apr 2022 23:26 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 25 apr 2022 23:34 #1386328

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
ilCigno schreef :
De mast strijken kan ik op zich ook. Maar voordat de mast plat ligt ben ik tenminste een uur verder. Weer rechtop zetten en de hele verstaging weer op de juiste spanning brengen wel twee uur. Voor grotere klussen is dat prima, maar om een omhoog geschoten val terug te halen of de Windex terug te buigen na een mislukte meeuwenlanding is even in de mast klimmen toch handiger vind ik.
Ja, snap ik nu, maar vallen omhoog laten schieten daar heb ik geen last van omdat die bij mij op lieren gaan of geborgd zijn (voorkomen is winst) en mijn windvaan kan wel een paar meeuwen aan. ;)
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Laatst bewerkt: 25 apr 2022 23:35 door Gerard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 04:07 #1386336

Gerard schreef :
ilCigno schreef :
Inmiddels heb ik, mede dankzij tips op het forum, voor mijzelf een goede en veilige methode gevonden. Ik deel dat hier graag even ter inspiratie, waarbij ik meteen aanteken dat wat voor mij nu goed werkt, voor een ander misschien minder geschikt is. In je mast klimmen is en blijft een relatief gevaarlijke onderneming, dus laat je goed informeren en maak je eigen keuzes.
Een heel verhaal volgt. Maar toch snap ik iets niet. Ik doe zelf aan sportklimmen en begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen. Zelf leg ik m'n mast gewoon plat als ik er wat aan moet doen, maar dat is niet voor iedereen een optie.

Doe de vergelijkende test en je weet het.
Been there done it, en ik heb dus nu precies zo'n ladder, alleen zelf gemaakt.
(Valt me een beetje van je tegen Timo, dat je hem niet zelf gemaakt hebt :-))
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 04:15 #1386337

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
It Paradyske schreef :
Gerard schreef :
ilCigno schreef :
Inmiddels heb ik, mede dankzij tips op het forum, voor mijzelf een goede en veilige methode gevonden.
Een heel verhaal volgt. Maar toch snap ik iets niet.
Doe de vergelijkende test en je weet het.
Vooraf nadenken en/of vragen vind ik logischer dan zelf opnieuw weer het wiel uitvinden. ;)
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 04:25 #1386338

  • ManneeB
  • ManneeB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1386
Gerard schreef :
ilCigno schreef :
…begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen…

Het is absoluut genoeg, alleen fysiek wat zwaarder en vraagt om meer “vaardigheden”.
Afhankelijk van het werk kan je ook best even in je gordel blijven hangen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 06:01 #1386345

ManneeB schreef :
Gerard schreef :
…begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen…

Het is absoluut genoeg, alleen fysiek wat zwaarder en vraagt om meer “vaardigheden”.
Afhankelijk van het werk kan je ook best even in je gordel blijven hangen.

Ik heb beide methoden geprobeerd, en ik kan zeggen dat zo'n laddertje 100x beter bevalt.

En het naaien is geen rocket science:

zeilersforum.nl/index.php/foru...n-mastladder#1305504
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 26 apr 2022 06:01 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 06:04 #1386346

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
ManneeB schreef :
Gerard schreef :
…begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen…
Het is absoluut genoeg, alleen fysiek wat zwaarder en vraagt om meer “vaardigheden”.
Afhankelijk van het werk kan je ook best even in je gordel blijven hangen.
Oke, dit is helder. Toen ik las over zekeren en niet dat degene die zekerde wist hoe dat moest, vroeg ik me wel af hoe risicovol dat ging. Dat vraagt namelijk wel de nodige kennis en wat ervaring.
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Laatst bewerkt: 26 apr 2022 06:07 door Gerard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 06:10 #1386351

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
It Paradyske schreef :
ManneeB schreef :
Gerard schreef :
…begrijp niet waarom een klimgordel, carabiner en een lijntje met een (of twee) voetlus(sen) en 2 prusikknopen om afwisselend te kunnen gebruiken niet voldoende zouden zijn. Een bootsmanstoeltje mee naar boven nemen om ter plekke goed te kunnen zitten lijkt mij aan te bevelen…
Het is absoluut genoeg, alleen fysiek wat zwaarder en vraagt om meer “vaardigheden”.
Afhankelijk van het werk kan je ook best even in je gordel blijven hangen.
Ik heb beide methoden geprobeerd, en ik kan zeggen dat zo'n laddertje 100x beter bevalt.
Het lijkt me wel veiliger dan ongeoefend te (laten) zekeren.
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 06:24 #1386359

  • rooiedirk
  • rooiedirk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6444
In de bergsport worden valbeschermers gebruikt die vanzelf mee omhoog glijden, klimt wat gemakkelijker.
Voor de compleetheid even de kliminstrukties van de zeevaartschool gekopieerd. Niet alle punten zijn hier van toepassing en veel open deuren, maar toch.... (bijlage)
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 06:40 #1386363

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
rooiedirk schreef :
In de bergsport worden valbeschermers gebruikt die vanzelf mee omhoog glijden, klimt wat gemakkelijker.
"Valbeschermers" zijn dingen zoals kniebeschermers bij het skaten en zo. Wat jij volgens mij bedoelt zijn valbeperkers die, wanneer je alleen klimt langs een lijn, de afstand die je kunt vallen beperken, mocht dat onverhoopt gebeuren. Een prusikknoop werkt ook als zodanig. nl.scoutwiki.org/Prusikknoop
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Laatst bewerkt: 26 apr 2022 06:46 door Gerard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:10 #1386399

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7837
ilCigno schreef :
[
Nee, zo'n klimgordel is niet echt om in te zitten, echt comfortabel is dat niet. Ik heb het geprobeerd om uit te vinden of hij afknelde. Dat deed hij wel, niet zo erg dat het gevaarlijk was maar echt fijn zit je ook niet.

Hm. Die ik gekregen heb, zou ik thuis ook een willen hebben. Zit meer dan heerlijk. Misschien toch de prijs?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:23 #1386402

  • Zeerover
  • Zeerover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 398
Ik krijg al hartkloppingen bij de foto, dapper hoor die mastklimmers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:32 #1386407

Joop66 schreef :
Hm. Die ik gekregen heb, zou ik thuis ook een willen hebben. Zit meer dan heerlijk. Misschien toch de prijs?

Enneh, voor de nieuwsgierigen: Welke is dat dan?
Trotse eigenaar van de IW-31 'Zwaantje'
Laatst bewerkt: 26 apr 2022 08:34 door Maarten-IW31.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:42 #1386414

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7837
Maarten-IW31 schreef :
Joop66 schreef :
Hm. Die ik gekregen heb, zou ik thuis ook een willen hebben. Zit meer dan heerlijk. Misschien toch de prijs?

Enneh, voor de nieuwsgierigen: Welke is dat dan?

www.heightec.com/product/rope-...eclipse-sit-harness/

Ik vermoed een voorloper van deze.

Iig wel dit merk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:44 #1386415

Ik heb er eentje van ongeveer 6 tientjes van de Bever:
www.bever.nl/c/uitrusting/klim...aal/klimgordels.html
vergelijkbaar als dit. Zit prima.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:46 #1386416

Joop66 schreef :

www.heightec.com/product/rope-...eclipse-sit-harness/

Ik vermoed een voorloper van deze.

Iig wel dit merk.

:laugh: niet de aller allernieuwste gok ik:
ECLIPSE sit harness for rope access compatible with CORONA chest harness to give an EN 361 harness.
Trotse eigenaar van de IW-31 'Zwaantje'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 08:59 #1386421

  • Gerard
  • Gerard's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1367
Joop66 schreef :
ilCigno schreef :
Nee, zo'n klimgordel is niet echt om in te zitten, echt comfortabel is dat niet. Ik heb het geprobeerd om uit te vinden of hij afknelde. Dat deed hij wel, niet zo erg dat het gevaarlijk was maar echt fijn zit je ook niet.
Met een goede klimgordel kun je uitstekend zitten (op lange klimroutes is dat een 'must').
Hm. Die ik gekregen heb, zou ik thuis ook een willen hebben. Zit meer dan heerlijk. Misschien toch de prijs?
Nou, 175 eur incl. is wel heeeel duur. Goede en comfortabele klimgordels zijn van vele uitstekende merken ruim tot zeer ruim onder de 100 euro beschikbaar.
Varen is plezier voor twee (Gerard van Katwijk).
Laatst bewerkt: 26 apr 2022 09:05 door Gerard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Solo de mast in met een mast ladder 26 apr 2022 09:39 #1386436

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Er is veel verschil in klimgordels, dat lees je overal. Omdat voor mij zowel de gebruiksduur en -frequentie heel klein zijn en het slechts bedoeld is als secundair hulpmiddel ben ik voor de goedkoopste gegaan. Ook had ik liever een nieuwe dan een gebruikte omdat ik dan precies weet wat er mee gebeurd is.

Overigens ontstaat nu wellicht het beeld dat zo'n goedkope klimgordel als de mijne zeer oncomfortabel zou zitten. Dat is zeker niet het geval. Langere tijd er in hangen zal alleen niet prettig zijn.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.335 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl