Even op het www gezocht:
Informatie over Brandblussers
De informatie die hieronder beschreven staat is algemeen van aard en niet van toepassing op alle situaties. Wanneer u zeker wilt zijn van de juiste toepassing in uw situatie, neem dan even contact met ons op. Wij maken geheel vrijblijvend projecties en geven deskundig advies.
Welke type brandblussers zijn er?
Er zijn ruwweg 3 verschillende typen brandblussers: poederblussers, schuimblussers en koolzuursneeuwblussers.
(Sproei)schuimblussers
(Sproei)schuimblussers zijn vrijwel overal inzetbaar. De nevenschade die ontstaat bij gebruik is nihil.
Sproeischuimblussers zijn ook geschikt voor het blussen van onder spanning staande apparatuur. Het water-/schuim-mengsel wordt verneveld in zeer kleine druppels waardoor de blusstraal niet elektrisch geleidend is. Schuimblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste- en vloeistofbranden (brandklasse A en
.
Poederblussers
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen ingezet worden voor het blussen van vaste-, vloeistof- of gasbranden (brandklasse A, B en C).
Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust. Rekening moet echter worden gehouden met gevolgschade van bluspoeder op elektronische- en fijnmechanische apparatuur.
Koolzuursneeuwblussers
Koolzuursneeuwblussers ook wel CO2-blussers genoemd, zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse
en branden in onder spanning staande apparatuur.
Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik.
CO2 wordt daarom ondermeer toegepast bij
hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim.
Brandklasse!
Bij de keuze van de te gebruiken brandblusser wordt allereerst gekeken naar de soort brand die moet worden geblust. De verschillende branden kunnen worden opgedeeld in vier brandklassen
Brandklasse-A Vaste stoffen doorgaans van organische oorsprong die meestal onder gloeivorming verbranden. Zoals o.a. hout, papier, stro, kunststoffen,kolen.
Brandklasse-B Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen. Zoals o.a. olie, benzine,alcohol,sommige kunststoffen, vet en bitumen.
Brandklasse-C Gassen zoals o.a. propaan, butaan en aardgas.
Brandklasse-D Metalen Zoals o.a. magnesium, zirkonium, lithium, kalium en natrium.
Brandklasse-F Sinds enige tijd is er de brandklasse F. Bedoeld voor vet branden van meer dan 5 kg. Deze kunt u tegenkomen in bijvoorbeeld de horeca