Proost schreef :
Kurkpanelen kunnen dan wel gemaakt worden van restkurk oftewel afvalkurk, maar op wijnflessen wordt als afdichting steeds vaker gekozen voor kunststofkurk of draaidop. Ook op flessen boven de €10,00 zie je het steeds meer. Het is niet meer nodig voor afsluiting van flessen wijn die geproduceerd zijn om vrij kort na productie te drinken. Andere producten kunnen gefabriceerd worden zodat ze behoorlijke gelijkenis met kurk vertonen. Vraag eens aan de boom hoe deze er over denkt als de bast verwijderd wordt
.
Mooi verhaal, maar niet helemaal waar...
Plastic kurk is past slecht voor het milieu... Dicht wel beter af, maar ik vond wijn, in glazen fles met natuurlijke kurk altijd best duurzaam. Kurk mag in de kliko. Plastic kurk komen we over honderden jaren nog tegen (microplastics).
Tegen mij praten die bomen nog steeds niet, heb ze ook niet horen klagen. (Maar misschien kan jij wel met bomen praten..) Sterker nog, ze blijven vrolijk honderden jaren doorgroeien
Verder:
Quote:
Kurkeiken produceren zuurstof en absorberen CO2. CO2 zorgt voor de opwarming van onze aarde. Naar schatting verminderen de 60 miljoen kurkeiken de jaarlijkse uitstoot van CO2 van het Portugal met 5% . Dit is ruim 4,8 miljoen ton per jaar.
Door het verwijderen van de schors van de kurkeik (Quercus suber) wordt het niet alleen mogelijk gemaakt om vele mooie producten te maken zoals wijnstoppen, vloeren, wanden en mooie dekjes voor oude Beneteau scheepjes, maar bovendien is de boom, door het verwijderen van zijn bast, in staat om 3-5 keer meer CO2 te absorberen dan kurkeiken die niet geoogst worden. Een kurkeik kan tot 200 jaar oud worden. Dit komt overeen met gemiddeld zo'n 16 oogsten.
Unquote.
Best wel duurzaam hoor, kurk...
Maar goed, ik houd niet van shaming. Als je graag teak wilt uit het oerwoud, dan is dat je eigen keuze... (maar niet goed proberen te praten, gewoon eerlijk zijn dat je niks om dat oerwoud geeft. )