Wow, ik loop wat achter geloof ik. Een dagje niet lezen en gelijk zijn we een pagina verder.
Veel zaken zijn al gezegd. De voorwaarden stellen nog steeds dat je geen berichten mag verzenden met "derden" als bestemming. Da's een beetje anders omschreven dan eerst. Nu gaat het om de bestemming, dus er mag wel een internet verbinding oid tussen zitten, als de uiteindelijke ontvanger maar een zendamateur is. Het begrip "belangrijk" zoals sommigen lieten vallen wordt m.i. niet zo omschreven. Het moet echt gaan om een noodgeval, zoals (bekend voorbeeld) de watersnoodramp in 1953. Bij schipbreuk zou ik zeker de amateurbanden gebruiken, ook al heb je geen licentie. Of het verstandig is om daar op te vertrouwen lijkt me niet. Er zit nou eenmaal geen "amateur radio scheveningen" permanent te luisten.
Ok, wat termen (vanuit radiotechniek gezien)
VHF - De frequentieruimte vanaf 30MHz tot 300MHz. Door de eigenschappen van deze band heb je een min of meer zichtverbinding nodig, dus de zender en ontvanger moeten elkaar kunnen zien. Zien betekend dat hier dat ze niet achter elkaars horizon moeten liggen. Dat betekend in de praktijk dat het bereik zo rond 100km max is. Meer power gebruiken heeft nauwelijks zin, hoogte wel.
HF - Ook wel korte golf, KG, SW. Dit is de ruimte van 3MHz tot 30MHz. Op HF kun je gebruik maken van verschillende lagen in de atmosfeer die je signaal afbuigen. Daardoor kun je zeer grote afstanden overbruggen met maar een paar watt. Een keer de aardbol rond is geen uitzondering.
FM - is een modulatiemethode. Beetje technisch verhaal: Een zender maakt als eerste een signaal met een bepaalde frequentie. Om daar spraak of data "in te stoppen", moet je de kale draaggolf moduleren. Een methode om dat te doen is door de draaggolf in frequentie te varieren. Dat is FM. Nadeel is dat je tamelijk veel vermogen moet uitzenden. Niet zo efficient, maar wel lekker simpel te bouwen en is erg stroing-ongevoelig. Dit wordt vooral voor korte afstanden gebruikt (jawel, of VHF dus)
AM - Amplitude modulatie. Ipv frequentie kun je ook de amplitude (hoogte) van de draaggolf moduleren. Dat wordt oa gedaan op middengolf omroep.
SSB - (ja daar is ie!). Ook een methode van moduleren. Wat hier gebeurt is eigenlijk AM, maar dan wordt er zoveel mogelijk signaal "uit het signaal gesloopt" zodat het nog net bruikbaar is. In AM zijn er bv twee zijbanden die elk hetzelfde signaal bevatten. Je kunt dus gewoon een zijband wegfilteren, je hebt immers nog de andere over (vandaar Single Side Band). De oorspronkelijke draaggolf kan ook weg want daar zit helemaal geen info in. Gevolg is dus dat je met een veel lager vermogen (minder Watt) hetzelfde effect bereikt, dus een grotere afstand. Perfect geschikt voor lange afstand dus, en daardoor veel gebruikt op HF. SSB wordt vooral voor spraak gebruikt, maar er zijn ook data modes die SSB modulatie gebruiken (oa dat email systeem denk ik, geen ervaring mee).
[edit] Oh, nog even aanvullen, is nog niet lang genoeg
Er zijn inderdaad een aantal gateways tussen amateur systemen zoals Packet radio en internet mail. Dat is er dus wel, maar in feite alleen legaal als je naar een andere amateur zendt. Mailtje naar oma mag dus niet. En daar zit m ook de kneep met dat Sailmail systeem. Ik ken het niet in detail, maar het is gericht op "gewone" communicatie tussen zeilers en het thuisfront, en dus niet tussen amateurs onderling.