Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Alternatief voor oven

Re: Alternatief voor oven 01 juni 2012 04:57 #289935

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Sietse, het rijzen is geen enkel probleem. Dat gaat prima (en suiker is voor mij helemaal gif, dus dat gaat er echt niet in ;) ). De mix die ik gebruik is in principe voor de broodbakmachine (en dat werkt uitstekend weet ik van mijn ouders), maar kan ook gewoon in de oven gebakken worden (ook dat weet ik uit eerste hand). Het kneden en rijzen doe ik 'handmatig' en alleen het bakken geeft problemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 01 juni 2012 10:03 #290050

  • Pylk
  • Pylk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1258
Markiezin schreef :
...(en suiker is voor mij helemaal gif, dus dat gaat er echt niet in ;) )....

Het beetje suiker is voeding voor de gistcellen. Die "eten" suiker en zetten het om in alcohol en koolstofdioxide. De alcohol verdampt tijdens het bakken,helaas :( , de koolstofdioxide is de het gas in de "bellen" die het brood luchtig maken. Kortom van de suiker zul je geen last krijgen.

Bij het maken van wijn bewaar je juist de alcohol en laat je de CO2 ontsnappen.
De tweede grondwet naast goed zeemanschap is:
\"Memme\'s wetterwille is silerswet!\"

http://www.home.deds.nl/~5a3/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2012 14:17 #346582

ik heb een fototje gevonden van onze wonderpan met sileconetulband erin
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2012 15:01 #346588

Pylk schreef :
Markiezin schreef :
...(en suiker is voor mij helemaal gif, dus dat gaat er echt niet in ;) )....

Het beetje suiker is voeding voor de gistcellen. Die "eten" suiker en zetten het om in alcohol en koolstofdioxide. De alcohol verdampt tijdens het bakken,helaas :( , de koolstofdioxide is de het gas in de "bellen" die het brood luchtig maken. Kortom van de suiker zul je geen last krijgen.

Bij het maken van wijn bewaar je juist de alcohol en laat je de CO2 ontsnappen.

Heelemaal kloppen doet je verhaal niet ( eigenlijk helemaal niet!).
Gistcellen ( en dat zijn géén bacterien!nl.wikipedia.org/wiki/Gist ) zetten nl suiker om in alcohol en CO2 ( koolstofdioxide ofwel koolzuur) en dat gebeurt zowel in brood als in wijn . Bij de eerste is die suiker eigenlijk de koolhydraten ( suiker is ook een koolhydraat ofwel een verbinding van koolstof en water ) in het meel en bij wijn zijn het de vruchtsuikers uit de druiven of uit andere vruchten. Inderdaad ontwijkt bij brood de alcohol door de hoge temperatuur. Veel is dat trouwens echt niet.
En bij wijn ontwijkt de koolzuur via een vloeistofslot op het vat.
En ook bij bier gebeurt niks anders alleen dan komen die koolhydraten uit de gemoute gerst.
Het toevoegen van suiker is eigenlijk niet nodig om het brood te laten rijzen maar kan het wel luchtiger maken doordat er meer CO2 wordt gevormd.

Wat jij bedoelt zijn waarschijnlijk de bacterien die alcohol in wijn om kunnen zetten en zo de wijn zuur maken , al dan niet met het doel er azijn van te maken.
soortgelijke bacterien zetten ook melk om in kaas of yochurt en doen dat door melksuiker ( lactose) om te zetten in CO2 en melkzuur.
Ad
Laatst bewerkt: 12 dec 2012 15:05 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2012 19:00 #346637

  • Pylk
  • Pylk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1258
Yellow Boat schreef :
Pylk schreef :
Het beetje suiker is voeding voor de gistcellen. Die "eten" suiker en zetten het om in alcohol en koolstofdioxide. De alcohol verdampt tijdens het bakken,helaas :( , de koolstofdioxide is de het gas in de "bellen" die het brood luchtig maken. Kortom van de suiker zul je geen last krijgen.

Bij het maken van wijn bewaar je juist de alcohol en laat je de CO2 ontsnappen.

Heelemaal kloppen doet je verhaal niet ( eigenlijk helemaal niet!).
Gistcellen ( en dat zijn géén bacterien!nl.wikipedia.org/wiki/Gist ) zetten nl suiker om in alcohol en CO2 ( koolstofdioxide ofwel koolzuur) en dat gebeurt zowel in brood als in wijn . Bij de eerste is die suiker eigenlijk de koolhydraten ( suiker is ook een koolhydraat ofwel een verbinding van koolstof en water ) in het meel en bij wijn zijn het de vruchtsuikers uit de druiven of uit andere vruchten. Inderdaad ontwijkt bij brood de alcohol door de hoge temperatuur. Veel is dat trouwens echt niet.
En bij wijn ontwijkt de koolzuur via een vloeistofslot op het vat.
En ook bij bier gebeurt niks anders alleen dan komen die koolhydraten uit de gemoute gerst.
Het toevoegen van suiker is eigenlijk niet nodig om het brood te laten rijzen maar kan het wel luchtiger maken doordat er meer CO2 wordt gevormd.

Wat jij bedoelt zijn waarschijnlijk de bacterien die alcohol in wijn om kunnen zetten en zo de wijn zuur maken , al dan niet met het doel er azijn van te maken.
soortgelijke bacterien zetten ook melk om in kaas of yochurt en doen dat door melksuiker ( lactose) om te zetten in CO2 en melkzuur.
Ad

Ad, het lijkt me dat je eerst mijn reactie herhaalt,en daarna een toevoeging maakt over de azijnbacterie die alcohol weer omzet in azijnzuur. Maar wat klopt er niet aan mijn uitleg?
De tweede grondwet naast goed zeemanschap is:
\"Memme\'s wetterwille is silerswet!\"

http://www.home.deds.nl/~5a3/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2012 22:43 #346673

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Ik snap hem ook niet helemaal, volgens mij zeggen jullie precies hetzelfde. Pylk heeft het ook nergens over gistbacteriën, dus ik begrijp niet tegen welke windmolen je aan het vechten was, YB ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 13 dec 2012 10:21 #346723

  • svalk
  • svalk's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3996
Foutje waarschijnlijk, maar wat maakt het uit , het gaat over hetzelfde. Terug nu: Ik had mijn oven er uit gesloopt omdat ik geen gas aan boord wilde en had de plaats nodig voor iets anders, nu een BK wonderpan aangeschaft en gisteren uitgeprobeerd. Werkt fantastisch en ben je niet al je plaats kwijt voor zo'n grote oven. B)
Ieder voordeel heb zijn nadeel en ieder nadeel heb zijn voordeel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 14 dec 2012 07:32 #346947

Ojé , :S :blush: :ohmy: inderdaad een fout(je) alhoewel ik nog altijd niet snap hoe ik bacterien i.p.v. gistcellen heb gelezen. :huh:
Maar de rest van mijn verhaaltje klopt in ieder geval dus
Mijn excuses aan Pylk in ieder geval.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 14 dec 2012 07:48 #346950

  • sy helios
  • sy helios's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 13693
"alhoewel ik nog altijd niet snap hoe ik bacterien i.p.v. gistcellen heb gelezen."

onder invloed van een zeker gistcellenproduct misschien? B)
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.151 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl