Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Alternatief voor oven

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 05:49 #238602

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Ik heb de indruk dat een wonderpan en de omnia niet hetzelfde zijn. Volgens plaatjes bestaat de omnia uit 2 delen en de wonderpan uit 4. Kan je in de omnia ook brood bakken? Dus niet AFbakken, maar echt een brood bakken.
Ik zoek nog steeds naar een goede methode om kh-armbrood te kunnen bakken aan boord. De aanwezige oven geeft een slecht resultaat en aan een broodbakmachine heb je niks als je geen duitse landvast uit kan leggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 06:32 #238607

  • H2O
  • H2O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1303
Markiezin schreef :
Kan je in de omnia ook brood bakken? Dus niet AFbakken, maar echt een brood bakken.
Ehh jazeker, zie het plaatje uit mijn eerste post, vers (niet af-)gebakken brood, rechtstreeks uit de Omnia, inclusief heerlijke "versgebakkenbroodlucht" in de kajuit. Of het voor kh-arm brood werkt? Als het in een gewone oven kan, dan zou het in een Omnia ook moeten kunnen. Misschien een beetje experimenteren.



Jeroen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 07:02 #238615

wij hebben voor de wonderpan een silicone-tulbandvorm dan blijft het aluminium schoon en valt hij er makkelijk uit
ze zijn te koop bij aktion of xenos (ik weet niet zeker welke)
ik weet niet of het in de omnia past wel in de Versilia forno(wonderpan)
en inderdaad een beetje experimenteren,bij ons laag op het kleinste pitje
de deksel op de pan houden en met een sate-prikker af en toe door de gaatjes in het deksel prikken als er nog deeg aan de prikker zit nog even laten staan,en voelen of de korst hard is
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 07:04 #238616

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6107
In de Cobb schijnt ook een goede oven functie te hebben.
Afbakbroodjes in alufolie doen het trouwens prima op de grill/bbq.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 07:53 #238621

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
@H2O
Oei, ik dacht dat dat met de wonderpan was ;) Maar dat biedt mogelijkheden. Ga ik een van beiden maar eens scoren ergens.

En zo'n inlegsiliconengeval is ook wel handig. Volgens mij hebben xenos en de action die.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 08:01 #238625

  • Joostg
  • Joostg's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 797
Neem een weber smokey joe aan boord. Dmv indirect bbq'en is er van elke bbq met deksel een oven te maken. Kooltjes aan een kant brood, taart, lasagne etc aan de andere kant (niet direct boven de kolen) doe dit al een jaar en bevalt perfect. Extra touch is dat je kruiden (zoet hartig naar gelang hetgeen je bereid) op de kooltjes kunt gooien. Veel extra smaak!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 08:09 #238627

Waarom al maar weer speciale dingen aanschaffen?
Heb met succes brood gebakken in een kleine (gietijzeren) juspan.
Heel zachtjes op het gas, en je hebt een heerlijk broodje!


(Gewoon met broodbakmix)
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 08 nov 2011 08:11 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 08:40 #238638

ziet er goed uit!!
maar glutenvrij brood is anders(gluten houden het brood bij elkaar) en ons is het nooit gelukt in een gewone pan
mischien moeten we het nog eens opnieuw proberen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 09:31 #238651

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Ziet er idd goed uit. Maar zo'n pan heb ik ook niet, dus er zal iets speciaals voor moeten worden aangeschaft ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 10:34 #238668

Blijft het brood niet aan de pan bakken of aanbakken? Wij doen die afbakbroodjes gewoon op een stalen onderzetter in de gietijzeren pan. Hoe doe jij dat dan?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 11:27 #238679

Scharrelaer schreef :
Blijft het brood niet aan de pan bakken of aanbakken? Wij doen die afbakbroodjes gewoon op een stalen onderzetter in de gietijzeren pan. Hoe doe jij dat dan?
Nee hoor, klein beetje boter in de pan.
Verder moet je de vlam heel laag kunnen zetten, eventueel een vlamverdeelplaatje.
En als 'ie toch te zwart is, even wegsnijden. (maar dat hoeft bijna nooit)
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 13:12 #238734

Dus als ik het goed begrepen heb: gewoon een gietijzeren pan nemen. Beetje boter in de pan. Je deeg erin leggen en op een laag vuurtje laten bakken. Goed? niet vochtig maken? Geen ijzeren onderzetter op de bodem? Maar gewoon het deeg op de bodem van de pan leggen?
En hoe lang duurt dat dan? Zelf brood bakken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 08 nov 2011 13:41 #238743

Scharrelaer schreef :
Dus als ik het goed begrepen heb: gewoon een gietijzeren pan nemen. Beetje boter in de pan. Je deeg erin leggen en op een laag vuurtje laten bakken. Goed? niet vochtig maken? Geen ijzeren onderzetter op de bodem? Maar gewoon het deeg op de bodem van de pan leggen?
En hoe lang duurt dat dan? Zelf brood bakken?

Yep, heel zacht vuurtje en dan 1-1,5 uur bakken geloof ik.
(Sate prikker moet er zonder kleverig deeg uitkomen)
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 12:24 #247935

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Nog even een vraagje aan de wonderpan/omnia gebruikers: hoe belangrijk is het dat het vuur precies in het midden onder de pan zit? Op onze gaspit kan maximaal doorsnede 22 cm en anders staat de pan uit het lood. De wonderpan is er in 26 cm en de omnia in 25 cm.

En anders toch maar gaan proberen in een gietijzeren pannetje van max 22 cm doorsnede.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 12:50 #247943

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10716
Het zal om een goede warmteverdeling zijn dat de pan in het midden moet staan. Maar als er een deksel is met flink ruimte zal het wel lukken uit het midden, dan komt de warme lucht overal.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 16:29 #247986

bij de wonderpan (versilia) zit een stalen vlanverdeler wij zetten het zo laag mogelijk
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 16:56 #247996

Wij gebruiken de Omnia niet zo heel vaak, maar letten er altijd goed op dat `ie midden op de pit staat, anders wordt de ene kant te warm, en de andere kant niet. We hebben nog nooit geprobeerd er een vlamverdeler onder te zetten, komende seizoen maar eens doen.. Wie weet helpt dat...

Reinier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 17:25 #248010

Ik heb zo'n Coleman opzet oven, vind het niks. Geen gelijkmatige warmteverdeling. Volgend seizoen maar een gietijzeren pannetje nemen, ook goed voor stoofpotjes.

@Hans Fix: Dat broodje ziet er goed uit, met het rijzen mee duurt dat toch wel even?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 17:39 #248013

Free Bird schreef :
Ik heb zo'n Coleman opzet oven, vind het niks. Geen gelijkmatige warmteverdeling. Volgend seizoen maar een gietijzeren pannetje nemen, ook goed voor stoofpotjes.

@Hans Fix: Dat broodje ziet er goed uit, met het rijzen mee duurt dat toch wel even?

Klopt, eerst een kwartier-20 min kneden,
dan 3 kwartier rijzen,
plat slaan en nog een half uur - 3 kwartier rijzen.
Dan bakken.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 17:52 #248018

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Een vlamverdeler verdeelt de vlam nog steeds alle kanten op. Min of meer gelijkmatig. Moet de pan waarschijnlijk nog steeds echt vanuit het midden verwarmd worden. Dat gaat niet lukken bij ons. Ga ik denk ik voor zo'n gietijzeren pannetje.

@it Paradyske, ik herinner me van vroeger dat mijn vader het deeg liet rijzen op een 'warme' plaats. Moet dat bij broodmix ook?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 18:18 #248029

  • EdSea
  • EdSea's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1141
ik gebruik een rookoventje die is zo'n 10cm hoog, rechthoekig een bak van rvs met schuifdeksel.
met twee pitten eronder werkt dat icm. afbakbroodjes aardig. Moet natuurlijk erg schoon zijn, lekkere koffie en croissantjes met een makreel meur doen het 'm niet echt...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 18:24 #248032

  • Toxicated
  • Toxicated's Profielfoto
Ik zou zeggen: probeer eens een Dutch Oven, niet alleen brood maar ook vele andere lekkernijen zijn hier in te bereiden

www.hetbuiten.nu/de-dutch-oven.php

www.rookovens-online.nl/a-2141...pot-dutch-oven-3-ltr


ze zijn er overigens ook wel in andere maten, maar 3 liter is wel een ideaal maatje
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 19:08 #248047

Markiezin schreef :

@it Paradyske, ik herinner me van vroeger dat mijn vader het deeg liet rijzen op een 'warme' plaats. Moet dat bij broodmix ook?

Ja, het mooiste is een graad of 30, maar bij 20 deed ie het ook wel hoor, hooguit iets langzamer.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 19:20 #248054

  • Sneaker
  • Sneaker's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4031
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 12 dec 2011 21:13 #248081

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Het water loopt me uit de bek van deze draad.
Komend vaarseizoen ga ik ook maar eens aan boord mijn broodjes bakken!
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.186 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl