Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Alternatief voor oven

Re: Alternatief voor oven 13 dec 2011 06:27 #248112

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
rookoven hebben we, maar ik geloof niet dat je daar brood in kan bakken. Het afbakken zal wel lukken, maar daar heb ik niks aan.

Zo'n dutch oven....gaaf ding, maar ik zie mezelf niet aan boord, tijdens het varen werken, met kolen, open houtvuur of zoiets :P

Ik ga op zoek naar een (betaalbaar) gietijzeren pannetje van 22 cm.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 13 dec 2011 16:30 #248214

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29322
H2O schreef :
Wij hebben een Omnia oven voor op de Origo. Je hebt er een beetje fantasie voor nodig, maar dan kun er er prima brood, afbakbroodjes, quiche, cake,... mee maken.

Jeroen.

PS ik zie dat ik op een antiek topic aan het reageren ben :unsure:

Geeft niet Jeroen, wij hebben ook die Omnia op de Origo en werkt perfect!!
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 23 dec 2011 13:19 #250493

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Tja...heb net in een gietijzeren pan een kh-arm-broodje gebakken. Althans dat was de bedoeling. Gewoon thuis om te kijken of het werkt. Helaas, na ruim 3 uur op een vuurtje is het brood zwart aan de onderkant en verder niet gaar. Dit gaat het niet worden. Zie die 3 uur aan boord niet zo zitten eigenlijk. Gasfles leeg :whistle:

Wie o wie woont in de buurt van IJmuiden, bakt zelf brood aan boord in een gietijzeren pannetje en wil mij een keer laten zien hoe dat werkt?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 23 dec 2011 20:29 #250560

Vlamverdeelplaatje eronder, beetje boter onderin de pan en vooral niet tussendoor kijken!
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 23 dec 2011 20:29 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 26 dec 2011 13:52 #250911

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Plaatje zat eronder. Beetje boter zat in de pan. Gekeken na 5 kwartier in de veronderstelling dat het klaar moest zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 26 dec 2011 14:06 #250915

Op zich is dat plaatje nder de pan goed om de warmte te verdelen.
Echter de bodem van de pan zal altijd nog te warm worden omdat die , anders dan wanneer er vloeistof in zit , de warmte slecht kwijt kan.
Daarom onder het brood in de pan een inzetrooster plaatsen dat het brood vrij van de bodem houdt.Net zoiets als in een stoompanzit. Dan wordt het brood rondom egaler opgewarmd.
Tenslotte zet je in een oven het brood ook niet helemaal onderiin op de bakplaat.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 12:36 #251047

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Zit wat in Ad. Denk alleen dat het deeg wel door het rooster heen zakt en het is de vraag of er een roostertje te vinden is van minder dan 22 cm doorsnede. Maar dat is pas een probleem als ik ook echt een pan van 22 cm gebruik en daar begin ik pas aan als het brood bakken op deze manier enige kans van slagen heeft. Als de experimenten thuis niet slagen, zal ik het straks aan boord zonder brood moeten doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 12:51 #251053

wij hebben wel eens appeltaart gebakken op de houtkachel(thuis)
eerst een stalen onderzetter(voor hete pannen op tafel)dan een klein bakblik
en een pan er ondersteboven overheen

ik denk dat dit ook in een pan moet lukken,als je het bakblik maar van de bodem houd
Laatst bewerkt: 27 dec 2011 12:53 door pantaleimon.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 13:00 #251058

@markiezin, even een alternatief, maismeel mag toch ook, of heb ik het mis. de spaanse vissers kopen maisbrood, nietb te tillen zo zwaar, maar dat blijft bij hun aan boord 14 dagen eetbaar.
in honduras bakten ze maismeel vermengd met cocos meel voor de garnalen vissers voor onderweg( ook 14dagen) laatste heb ik zelf ook wel eens gebrobeerd, prima. kun je zelf thuis bakken en meenemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 13:07 #251060

Markiezin schreef :
Zit wat in Ad. Denk alleen dat het deeg wel door het rooster heen zakt en het is de vraag of er een roostertje te vinden is van minder dan 22 cm doorsnede. Maar dat is pas een probleem als ik ook echt een pan van 22 cm gebruik en daar begin ik pas aan als het brood bakken op deze manier enige kans van slagen heeft. Als de experimenten thuis niet slagen, zal ik het straks aan boord zonder brood moeten doen.

Hoezo ? Koop bij de ijzerhandel een stuk stevig en niet te grof rvs gaas en maak het zelf.
Dat wordt o.a. gebruikt op schoorstenen tegen kraaien en vonken .Dat heeft gatjes van iets van 2 mm.Heb ik ook geplaatst toen ik een open haard aanlegde. Eventueel kun je nog een laag bakpapier onder het brood leggen.
Ad

Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 15:13 #251079

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Dat gaas is een goed plan. Ga eerst nog even een test doen met de pan thuis en daar past een gewoon rooster wel in (met bakpapier).

@sietse, maismeel is geen optie. Veel kh-tjes. Bovendien gaat het erom dat ik straks brood wil bakken als we aan boord wonen ;) Dan heb ik geen huis met goede oven meer :laugh:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 15:34 #251085

Hee Markiezin,
Alles goed?
In een cobb zou je ook brood moeten kunnen maken. Je moet het ding wel buiten aansteken, maar na een paar minuten kan ie (alles volgens de verkooppraat en gebruiksaanwijzing hoor!) naar binnen.
Helaas zijn wij onze cobb kwijtgeraakt door hem op de kade te laten logeren, misschien kan iemand anders het eens testen?
Gescheiden van Moos, we varen nu de Skafos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 16:32 #251090

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Cobb binnen is geen pretje, hooguit in de kuiptent met 2 flappen open!
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 27 dec 2011 18:52 #251103

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
@Sietje, ik zoek geen bbq :laugh: Ik had mijn hoop gevestigd op de wonderpan of omnia, maar die zijn dus te groot. Gietijzerpannetje schijnt ook te werken, maar ik moet nog ff experimenteren. Volgende poging met verhoging in de pan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 28 dec 2011 06:31 #251165

Wanneer je hier het pennetje in het midden verwijderd, is over het algemeen geschroefd, heb je een passend rooster. Bij de Blokker ongeveer voor de helft van de prijs.

www.kookwinkel.nl/webshop/22239-stoommandje1223cm.asp
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 09:49 #258678

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Kennen jullie deze al?



Kost ongeveer € 60-65, 33 x 33 x 33 cm, ingeklapt ca 5 cm hoog.

EDIT: en de gebruikerservaringen: www.camperforum.nl/viewtopic.php?f=1&t=8429182
Laatst bewerkt: 24 jan 2012 09:53 door beewee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 10:06 #258682

beewee schreef :
Kennen jullie deze al?
Kost ongeveer € 60-65, 33 x 33 x 33 cm, ingeklapt ca 5 cm hoog...
Kopen? www.zeilersforum.nl/index.php/...t=25&start=25#248010
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 10:07 #258683

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
:blush:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 10:12 #258684

beewee schreef :
:blush:
Haha.

Het ding doet het wel hoor, maar zoals ik al schreef, de warmteverdeling is niet perfect. Dat komt volgens mij door de (buta) branders die op de watersport kooktoestelletjes zitten.
Coleman is groot in benzine/spiritus branders. Ik heb een paar jaar in de US gekampeerd met een Coleman benzine brander en zo'n oven. Dat ging stukken beter, hele appeltaarten gemaakt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 10:16 #258686

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Bij mijn fornuisje zitten er tussen de branders van die opstaande doppen als pannenrek, en zou de over daardoor zo hoog komen dat 't rendement vooral in de omliggende ruimte te merken zal zijn... Wél goed voor de warmteverdeling, zo'n kajuit/kombuis/sauna..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 24 jan 2012 10:41 #258691

beewee schreef :
... Wél goed voor de warmteverdeling, zo'n kajuit/kombuis/sauna..
Je drijft de kajuit uit in je eigen zweet....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 06 apr 2012 06:58 #274822

  • beewee
  • beewee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 11816
Ik kwam deze leverancier nog tegen, stom dat ik er niet eerder aan dacht, ik sta notabene op hun perslijst...

www.qvist.nl/qvist/dutch-ovens...zer/dutch-ovens.html

En zij hebben (binnenkort) ook die Coleman oven, die mondjesmaat naar Europa komt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 30 mei 2012 11:41 #289417

  • Markiezin
  • Markiezin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1270
Heb vandaag maar weer eens een poging gewaagd in de gietijzeren pan. Vlamverdeler eronder, beetje boter op de bodem, deeg van de bodem in het mandje (met gaatjes) van de snelkookpan (het rooster wat ik voor ogen had, bleek te groot voor de pan), deksel op de pan gehouden voor anderhalf uur, toen gekeken. Uiteindelijk na 3 uur........ een niet gaar broodje met het eerste begin van een zwarte onderkant. :unsure:
Vrees dat het mij niet gaat lukken. Het enige waar ik niet zeker van ben, is de regeling van de temperatuur. Moet de pan eerst goed heet gemaakt zijn voor het deeg erin gaat? En dan een uur of anderhalf uur bakken? Ik heb het deeg in de pan gezet en daarna de pan langzaam heet laten worden. Misschien is dat de fout. Iemand een goed idee?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 30 mei 2012 12:23 #289435

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9743
Misschien de boter onderin vervangen door water en inderdaad de pan eerst goed warm laten worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Alternatief voor oven 30 mei 2012 12:36 #289441

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
ik zou gewoon een broodbakmachine op de 230V zetten; via een omvormer moet dat ook nog op de accu's kunnen misschien, mijn (nieuwste model) Panasonic trekt max 550W, dus 2,5 A bij 230V , voor een uurtje. Dus 50A bij 12V, dat moet wel een keer kunnen zonder de accu helemaal leeg te maken.

groet
t
Laatst bewerkt: 30 mei 2012 12:39 door Capolavoro.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.191 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl