lodewijk stegman schreef :
Voor een echt goed resultaat moet je terug naar een droog laminaat. Persoonlijk denk ik dat je dat bij een boot van 30 jaar oud op je buik kan schrijven. Dat laminaat bevat het nodige vocht en dat komt er met een geschilde gelcoat en een winter op de wal echt niet uit. Het is er gedurende een proces van jaren ingekomen en het gaat ook jaren duren voor het er weer uit is.
Uiteraard moet het vocht in ieder geval uit de bovenste laag anders houdt er geen elkele coating duurzaam op.
Maar als het geschilde en gewassen/geneutraliseerde en gedroogde ( alleen aan de lucht is dan echt onvoldoende , dus bijv. met infrarood ) laminaat eenmaal met epoxy is afgedicht kan er eigenlijk geen osmose meer gaan optreden.
Imemrs , osmose is het verplaatsen van water van buiten naar binnen in het laminaat , waardoor er een hoge druk in dat laminaat ontstaat en dat kan in principe niet meer. Nou ja , nauwelijks , duurt in ieder geval zeer veel langer vanwege de epoxy. Wel lijkt het mij beter om pure epoxy te gebruiken , eventueel met een glasweefsel in de eerste lagen i.p.v een coating waarin o.a. pigmenten en vaak ook oplosmiddel zitten .
Wel kan er osmose gaan optreden van binnenuit bijv. door een aangelamineerde watertank waarvan een wand de scheepswand is.
Dat veel osmosebehandelingen niet duurzaam blijken komt m.i. vooral van fouten/onzorgvuldigheden tijdens de behandeling.
Als ik hier de diuscussies soms lees over het gebruik van epoxy bij te lage temperaturen verwondert mij dat ook niet.
In feite is een goede osmosebehandeling ook amper mogelijk gedurende één enkele winterstalling .
Ad