Beetje eentonig al die pasta en rijst "prutjes" recepten, wel lekker hoor maar op twee pitjes is toch meer te doen. De grote jachten met een oven zijn nog in de minderheid. Ook geschikt als tweedekerstdagmenu. Origineel Venetiaans recept, flexibel gemaakt voor gebruik aan boord.
* Witvis; mag van alles zijn wat je maar lekker vindt, schelvis, kabeljouw, wijting, pangasius. Zelfs met vers gevangen makreel gaat dit lukken.
* Ansjovis; dit zit in een blikje. Fijn snijden en daarna je vingers af likken, mmmm.
* Tomaten; kleintjes of grote, met of zonder vel.
* Peterselie; platte of gekrulde.
* Ui; één is genoeg en ja, mag ook lente-ui zijn (doe dan maar 2). Snipperen die hap.
* Knoflook; minstens 3 tenen maar een hele voet mag ook. Niet door de knijper halen maar fijn snijden.
* Laurierblaadje of twee (heb je dit niet? Nootmuskaat smaakt anders maar kan ook).
* Olijfolie, peper, zout.
Vis bezouten en bepeperen en eventueel in stukken snijden zodat hij in de koekenpan past.
Olijfolie (6 eetlepels of zo) in die koekenpan verhitten (niet tè heet, kan olijfolie niet tegen) en de knof, ui, peterselie en ansjovis fruiten. Hou wat peterselie achter om het gerecht mee te bestrooien als het klaar is.
Doe het laurierblad er bij, leg de vis er op en giet een glas witte wijn er bij (dit staat niet bij de ingredienten, dat was niet nodig dacht ik...)
Deksel op de pan met een luchtspleetje, en een minuut of 12 zachtjes, echt zachtjes, laten sudderen (butaan geeft een hete vlam, dus gebruik desnoods een vlamverdeler). De vis moet net niet gaar zijn.
Heb je nog een pit over dus. Daar kan je rijst, polenta of cous cous op maken. CC is heel makkelijk, gewoon kokend water er over en 5 minuten er na is het klaar. Rijst NOOIT koken zoals je pasta kookt (in ruim water), maar: Twee delen water op zetten en laten koken. Iets minder dan 1 deel rijst er bij, als het weer kookt 5 min laten door koken, met deksel. Pan van het vuur, inpakken in een handdoek, dekbed o.i.d. en na 20 min heb je rijst die nog nooit zo gesmaakt heeft want met het water dat je anders weggooit gaat ook de smaak in het putje. Basmati of Pandan rijst zijn het lekkerst.
Maar dit terzijde.
De vis is klaar, haal hem uit de pan, op een bord met alu folie afdekken om warm te houden.
Zet het vuur hoger en kook de saus in, 5 minuten. Vis er weer er bij, verwarmen tot hij echt gaar is, rest van de peterselie er over en klaar is Kees.