Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 01 sept 2009 07:56 #86245

  • Marlies
  • Marlies's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 39
Je hebt van de Aldi pannekoekenmix in zakjes waar alleen melk bij hoeft, koop ook wat 'schoolmelk'( van de kleine pakjes houdbare melk en je hebt altijd wat als noodvoorraad aan boord.

S p e k - p a n n e n k o e k ( werner's)

je gaat K a t e n -spek, geen andere, in een bekende super kopen.bv. van de A... .
de lange stukjes spek gaa je eerst in stukjes van ca 3-4cm lengte schnijden.

je maakt pannekoekbeslag aan, ik geef er extra eieren aan toe, plus een eetlepel oliveolie, beetje zout
de pan met anti aanbaklaag goed even met bakboter invetten, (dit alleen de eerste keer). de pan goed verhitten,
dan ...royaal ...de stukjes katenspek stuk voor stuk verdelen in de pan,

de spek zo uitlaten bakken, en als hij bruin, gekrompen, en knapperig word,
dan pas de pannekoekmix dun eroverheen geven.(het moet geen dikke pannekoek worden)

zo krijg je de echte speksmaak te pakken.
dit doe ik al jaaren zoo. op het werk komen dan zelfs de collegas van andere afdelingen, en vragen heb je voor mij nog een over?
lekkere stroop er overheen en ...
ben zoms wel 2,5 uur aan het bakken, voor 10 pers. ze kunnen er niet genoeg van krijgen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 01 sept 2009 08:35 #86255

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
Deze vakantie al improviserend ontdekt:

Benodigdheden voor 2 personen:
6 tomaten, lenteui of bosui, olijfolie, kant en klaar rijst, 1/3 pakje nassikruiden/groenten, sambal trassi, 2 teentjes knoflook, scheutje ketjap manis
Bereiding:
snij de tomaten in kleine stukjes en gooi die in een bakje
voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe
snij de lenteui en voeg die eraan toe
strooi er 1/3 zakje nassikruiden/groenten overheen
snipper de knoflooktenen erover
voeg er een flinke lepek sambal en een scheutje ketjap aan toe
roer het geheel flink door elkaar en laat het enige minuten intrekken

kook de rijst
doe het tomatenmengsel in een koeken- of braadpan en verhit dit al roerend op een grote vlam.
voeg de gekookte rijst eraan toe

Je hebt dan een heerlijke rijstschotel.
Uiteraard kun je dit als basis gebruiken en er bijv. boontjes of sla bijserveren
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 01 sept 2009 08:46 #86260

  • Baines
  • Baines's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 4777
He Roel, ik mis twee elementaire dingen: er zit geen vlees in en ik mis het begeleidende biertje...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 01 sept 2009 09:08 #86264

Een echt zeilers recept, zonder vlees, dat is bederfelijk, en wat moet je met zo`n zware koelkast aan boord, alleen dat biertje, daar kan wel iets aan gedaan worden... :lol:
Al het goede komt van binnen, Al het kwaade van buiten!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 01 sept 2009 11:43 #86305

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
Ik neem niet aan dat de kleinkinderen van Werner al aan het bier zitten.
Het vlees was inderdaad weggelaten omdat we dat niet aan boord hadden met het toen hete weer. Later wel een variant gegeten met Friese droge worst in de prut.
Prima te hachelen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 09 sept 2009 22:49 #88230

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
Roel..
Lenteui, nog nooit gehoord,
kan ik die ook in de herfst kopen?

en toch, ik sta er verstelt van,
het royale aanbod aan recepten..
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 09 sept 2009 22:54 #88232

  • vrotogel
  • vrotogel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2035
Roel..
Lenteui, nog nooit gehoord,
kan ik die ook in de herfst kopen?
Lente-ui
Lente-ui wordt ook wel bos of stengelui genoemd. Het zijn jonge uitjes, die met loof en al zijn geoogst. Lente-uien hebben een zachte, licht pikante smaak die tussen die van bieslook en ui in ligt. Dit maakt de groente erg geschikt om in groetenhapjes te verwerken. Fijngesnipperd kan lente-ui rauw in salades, in sauzen of op de boterham worden gebruikt.

Als lente-uitjes worden mee gestoofd, geven ze een gerecht een zachte uiensmaak. Daardoor is het een lekkere smaakmaker in voorjaarsgerechten, eiergerechten, bij vis en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees en kip. Ook in veel oosterse gerechten wordt lente-ui verwerkt. Zachtjes in boter gestoofd is lente-ui erg lekker in vullingen. Echt verrassend is gefrituurde lente-ui. Snijd ze in stukken van 8-10 cm, haal de stukken lente-ui door een luchtig beslag en frituur ze enkele minuten in heet frituurvet.

De naam bosui komt van de manier waarop de uien worden verkocht, in bosjes van enkele stuks. Het formaat van lente-uitjes kan nogal verschillen. Soms zijn ze klein en dun, soms zijn het flinke uien. Verwijder voor het gebruik het wortelvoetje en het buitenste droge vliesje. Vervolgens kunt u zowel het witte als het groene deel dwars in ringetjes of stukjes snijden. Lente-uien zijn echt vers als ze glanzend groen zijn met frisse stengels en een schone witte onderkant. Lente-ui is het hele jaar door te koop.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 09 sept 2009 22:58 #88233

  • Noche
  • Noche's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 618
Nieuw, eenvoudig recept voor twee pitter (van mijn vriendin):

Spaghetti,
Ui
Beetje rauwe ham
Tomaat uit blijke


Kook de Spaghetti gaar.
Ondertussen eerst de grof gehakte ui in een pan glazig bakken.
Daarna rauwe ham in stukjes kort meebakken,
Tomat uit de blik in de pan geven en meeverwarmen.

Er mogen (verse) basilikum of knoflook bij,
verse parmesaan (haal ik in portiezakjes uit de vriezer) over de spaghetti met saus stroien.

Super lekker, vrij slanke, vrisse smaak. (Niet zo zwaar als bolognese).


Groet Martin
28 februari 1967 - 29 januari 2011
Zeilen is vrijheid, of de illusie ervan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 09 sept 2009 23:35 #88237

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
Vrotogel,
bedankt voor je duidelijke uitleg met foto over lenteui, dacht ui is rond, maar ik leer er nog steeds bij........
en je weet, mijn ...grootste stressfaktoor... tijdens het zeilen is het ...koken....

Martin..
en bij de Spaghetti
kan dan zeker ook Lenteui bij...
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 10 sept 2009 08:11 #88254

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
Zo zie je maar, zo langzamerhand kunnen we een nieuw topic "Lenteui" starten :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 12 sept 2009 20:11 #88805

  • Baines
  • Baines's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 4777
Zo zie je maar, zo langzamerhand kunnen we een nieuw topic "Lenteui" starten :wink:

Maar dan wel met een streepje tussen "Lente" en "ui"

Toen ik het voor het eerst las heb ik het drie keer hardop moeten zeggen :D
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 12 sept 2009 20:22 #88808

  • TonDini
  • TonDini's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2499
Zo zie je maar, zo langzamerhand kunnen we een nieuw topic "Lenteui" starten :wink:

Maar dan wel met een streepje tussen "Lente" en "ui"

Toen ik het voor het eerst las heb ik het drie keer hardop moeten zeggen :D

Lente-ui

Zo ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 12 sept 2009 20:29 #88809

  • rakadam
  • rakadam's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1935
mag ik nou nog wel meedoen? :oops:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 06 dec 2009 10:44 #102599

Beetje eentonig al die pasta en rijst "prutjes" recepten, wel lekker hoor maar op twee pitjes is toch meer te doen. De grote jachten met een oven zijn nog in de minderheid. Ook geschikt als tweedekerstdagmenu. Origineel Venetiaans recept, flexibel gemaakt voor gebruik aan boord.

* Witvis; mag van alles zijn wat je maar lekker vindt, schelvis, kabeljouw, wijting, pangasius. Zelfs met vers gevangen makreel gaat dit lukken.
* Ansjovis; dit zit in een blikje. Fijn snijden en daarna je vingers af likken, mmmm.
* Tomaten; kleintjes of grote, met of zonder vel.
* Peterselie; platte of gekrulde.
* Ui; één is genoeg en ja, mag ook lente-ui zijn (doe dan maar 2). Snipperen die hap.
* Knoflook; minstens 3 tenen maar een hele voet mag ook. Niet door de knijper halen maar fijn snijden.
* Laurierblaadje of twee (heb je dit niet? Nootmuskaat smaakt anders maar kan ook).
* Olijfolie, peper, zout.

Vis bezouten en bepeperen en eventueel in stukken snijden zodat hij in de koekenpan past.
Olijfolie (6 eetlepels of zo) in die koekenpan verhitten (niet tè heet, kan olijfolie niet tegen) en de knof, ui, peterselie en ansjovis fruiten. Hou wat peterselie achter om het gerecht mee te bestrooien als het klaar is.
Doe het laurierblad er bij, leg de vis er op en giet een glas witte wijn er bij (dit staat niet bij de ingredienten, dat was niet nodig dacht ik...)
Deksel op de pan met een luchtspleetje, en een minuut of 12 zachtjes, echt zachtjes, laten sudderen (butaan geeft een hete vlam, dus gebruik desnoods een vlamverdeler). De vis moet net niet gaar zijn.

Heb je nog een pit over dus. Daar kan je rijst, polenta of cous cous op maken. CC is heel makkelijk, gewoon kokend water er over en 5 minuten er na is het klaar. Rijst NOOIT koken zoals je pasta kookt (in ruim water), maar: Twee delen water op zetten en laten koken. Iets minder dan 1 deel rijst er bij, als het weer kookt 5 min laten door koken, met deksel. Pan van het vuur, inpakken in een handdoek, dekbed o.i.d. en na 20 min heb je rijst die nog nooit zo gesmaakt heeft want met het water dat je anders weggooit gaat ook de smaak in het putje. Basmati of Pandan rijst zijn het lekkerst.
Maar dit terzijde.

De vis is klaar, haal hem uit de pan, op een bord met alu folie afdekken om warm te houden.
Zet het vuur hoger en kook de saus in, 5 minuten. Vis er weer er bij, verwarmen tot hij echt gaar is, rest van de peterselie er over en klaar is Kees.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 25 dec 2009 23:31 #106363

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Gazpacho - koud voorgerecht

Nodig: 1 liter tomatensap, halve rode paprika, halve groene paprika, 1 tomaat, 1 komkommer, 1 ui, 3 tenen knoflook, theelepel suiker en een goeie scheut droge witte wijn.

Tomatensap in een kan doen. Witte wijn en suiker toevoegen. Knoflookjes erbij persen of in hele kleine stukjes hakken en dan toevoegen. Kan in koelkast voor 2 uur.

Halve komkommer zonder zaadlijsten in fijne stukjes hakken. Zelfde met paprika's. Tomaat ook hakken maar wel compleet houden. Ui ook.

Serveren: schenk tomatenspul in kommetjes, goeie schep van de groenten erdoor en meteen serveren. Geniet van de zon in je voorgerecht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 26 dec 2009 09:13 #106368

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10134
Ziet er lekker uit.
koud voorgerecht
Gelukkig geen vlees thermometer nodig ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 26 dec 2009 10:13 #106374

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
... een goeie scheut droge witte wijn ...

zou je de stemming kunnen verhogen
met een fles wijn erbij..??
(toevoegen)
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 14 feb 2010 12:30 #114673

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10134
Tja valentijnsdag...
Helaas voor de midenstand doe ik niet mee aan een dergelijke commercieel feest.

Maar goed je wilt toch wat lekkers maken....
Na een heerlijke boswandeling de keuken in gegaan.
Wat hebben we...
mmmm. Dat houdt niet over eens kijken wat kunnen we maken.

per persoon:

Twee plakjes brood met een lekkerlaagje roomboter
Twee eieren
Een half potje zwarte olijven (zonder pit)
Een halve droge worst.
Alle kruiden waarvan je denkt dat het met bovenstaande combineert.
De droge worst en olijven in klijne stukjes snijden en hop in de pan met olijfolie.
Na een minuutje de eieren en doorheen roeren.
De kruiden er door.
Et voila na 2,5 minuut een uitsmuiter drogeworst met olijven.
En ik kan er weer een jaar tegen ;) De liefde gaat door de maag.
Laatst bewerkt: 14 feb 2010 12:31 door groom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 14 feb 2010 20:38 #114766

Ook lekker,
Een wenteltosti :P

Broodje beleggen alsof je een tosti maakt.

Eitje met melk en snufje nootmuskaat losroeren.
Broodje in weken en lekker bakken in de pan.
Al het goede komt van binnen, Al het kwaade van buiten!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 17 feb 2010 17:03 #115360

  • DeeJee
  • DeeJee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 95
Snel pastaatje.

Pasta op het vuur.
Uitje snijden, teentjes knoflook fijn snijden.
Olijfolie in een pannetje, op het vuur, uitje, knoflook en blikje ansjovis erbij.
Aanzetten totdat de ansjovis "gesmolten" is.
Pakje zure room toevoegen.
Blikje tonijn toevoegen en klaar.

Voor de lekkerbekken, eventueel kappertjes en/of fijngesneden olijven toevoegen.

O ja, die tonijnsaus kan dan over de pasta.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 06 apr 2010 16:22 #122333

  • ronin
  • ronin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 920
Frisse salade voor erbij:

Schil een komkommer en snij deze in de lengte in 2-en.
Deze 2 halve snij je in niet te dunne plakjes (makkelijkste is met de kaasschaaf)
Doe alles in een kom en voeg toe:

Goede scheut olijfolie
Goede scheut balsamico azijn
2 á 3 eetlepels suiker

Roer het geheel af en toe om zodat alle komkommer goed nat is en blijft zodat de smaken worden opgenomen.

Variatie voor de liefhebber kan zijn:
Paar tomaatjes erbij snijden
Een gesnipperd uitje (of lente-uitje)
Beetje basilicum of oregano voor de kleur

Altijd lekker bij een gebakken eitje á la Werner:

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 10 apr 2010 16:10 #123147

  • Haj
  • Haj's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 24
Onze boot heeft deze winter op de kant gestaan en dus hebben we tijd genoeg gehad om een voorraad eten voor de boot te maken. Mijn ervaring is dat als je een aantal recepten klaar maakt en in de vriezer gooit dat je tijdens het zeilseizoen behoorlijk vootuit kunt.

Ik heb een voorraad erwtensoep en goulash gemaakt. Ook Chili con carne van Jamie Olivier leent zich voor invriezen. Sort of bolognaise ook van Jaimie is erg lekker en kan in de vriezer.

Als we een weekend weg gaan nemen we 2 basis dingen mee. ( de bolognaise saus of de goulash) en de rest kunnen we op 2 pitten aan boord maken. Een lekkere salade erbij en je bent klaar.

Als we langer weg gaan maken we sushi oid. Je kunt in iedere haven wel een goede viswinkel vinden voor mooie rauwe zalm of tonijn.

Een ingevroren erwtensoep of chili is gelijk een aardig vrieselement.
Wij hebben een goede coolbox op de accu maar een beetje meer koude is altijd welkom.

We hebben in Burh Sluis met 31 graden erwtensoep gegeten ( was ontdooid dus moest wel) maar we hoorden toch nog war jalourse reacties.

Voor de rest koken we wat er te krijgen is in de lokale super.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 10 apr 2010 18:27 #123157

  • DK124
  • DK124's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 454
Leuk weer een heel topic dat je zou kan uitprinten en mee aan boord kunt nemen.

Mijn snelle hap is wel weer pasta maar een vissige en snelle.

Nodig een pak gerookte zalm ( zo,n platte ) een beker cremé fraise en een beker ( liefst met knoflook ) roomkaas, een pak spaghetti.

Kook de pasta en intussen snij de zalm in snippers, roer die in de rest van de saus ( creme fraise en bv boursin kookroom ) warm dat samen op.

Pasta afgieten saus erover en klaar.

Wie volgt ? :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 10 apr 2010 19:23 #123170

  • zeehond
  • zeehond's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2342
Eigenlijk een heel smerig recept:

Een zakje bamiekruiden van Improba of ander merk in de week zetten.

Pan water opzetten

Blik ham in dobbelsteentjes hakken.

Bamie in pan mikken met een beetje zout.

Bamie afgieten, kruiden erbij, ham erbij, slok ketjap. Flink roeren op hoog vuur en eten.

Groenten naar smaak uit blik of plastic

Voor de Bamie en voor andere pasta heb ik een pan met gaatjes in de deksel en een soort bajonetsluiting voor de deksel. Fantastisch ding je hebt geen vergiet meer nodig en je brand ook je vingers niet. Ik heb hem hier gekocht. Een winkel waar je echt niet naar toe gaat als je er niets te zoeken hebt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

WERNER'S KOOKHOEKJE. Eenvoudige recepten voor zeilers. 23 juli 2010 21:18 #138758

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
ja ja en op de meeting hebben wij dan weer van alles mogen proeven,
zou het fijn vinden, als de ...koks.. hun kunsten hier even zouden melden, het was natuurlijk hmmmm lekker, allen bedankt,
maar war ik mij ook nog aan herinner,
kreeg nog een gebakken banan met vanilje overbakken,en..? met slagroom als toetje aangeboden, bedankt, het smaakte heerlijk, maar hoe werd het bereid??..
en jullie weeten het,.. de grootste stress tijdens het varen bij werner is het...
K o k e n ....
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.191 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl