Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Scanmar 33

Scanmar 33 10 juni 2016 10:20 #743897

 • web
 • web's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5413
Jaja, de kogel is door de kerk, hoor.
Voor de trouwe lezers van 31-of-34: het is dus 33 geworden!

Iedereen bedankt voor de tips... ideeën en suggesties. Door één ervan kwam ik indirect bij deze boot terecht, die ik anders nooit gevonden had!

Hoewel ik sinds de Maxi wel wat heb met Zweedse boten, sprak de gemiddeld vrij prijzige Comfortina 32 me niet zo aan. Toen Dehlers allemaal net niet 'pasten', de 31 nog het meest maar toch een tikje krap, ging ik op aanraden van een aantal mensen, toen ik een halve zaterdag (7 mei) overhad, toch maar eens kijken naar zo'n Comfortina. Omdat het me eerst vooral om een indruk van het type boot ging, deed ik "iene miene mutte" op internet, belde een makelaar en kwam bij een exemplaar in Hoorn uit. Dat had net zo goed Andijk kunnen worden, of misschien Sneek, maar het werd dus Hoorn. Dus ik naar die boot toe. Goeie boot hoor, maar krappe hutten, weinig houvast, vaag bakskist luik enz... gewoon niet mijn boot.

Nog aan de koffie op de Comfortina keek ik eens achterom, over twee lege boxen heen en zag dit:Een Scanmar 33! Met eigenaar aan boord. Waar ik daarnet nog, op zoek naar de Comfortina, straal voorbij liep. Ik had al een Scanmar gezien in Stavoren die wel beviel, dus ik dacht, ik vraag even of ik aan boord mag kijken, even m'n geheugen opfrissen. 1 op 1 vergelijken, ideaal toch?

Wat ik toen nog niet gezien had... was het "te koop" bordje wat hij precies die dag in de railing gehangen had. De boot heeft dus niet eens op internet gestaan. Eenmaal binnen plofte ik op de vooruit geschoven motorkast neer, overzag de kajuit en besefte... ik voel me hier thuis. Met het grootzeil in de box gehesen draaide, naarmate dat wind ving, het stuurwiel vrolijk spontaan rond; als het ware om aan te geven "Hallo, ik geef heus wel stuurgevoel, daar heb je echt niet zo'n stokkie voor nodig!".

Het lot bracht me daar, en deze boot praat tegen me. Eigenlijk wist ik het toen al. Maar de sexy Granada heeft me toch nog wel flink aan het twijfelen gebracht, en nog steeds, als ik foto's zie... maar een boot is net een vrouw... sommigen zijn nou eenmaal te mooi om waar te zijn - daar word je niet gelukkig mee ;-)

Maarja, al die ruimte... is het niet gewoon een zware kampeercontainer, die niet vooruit te fikken is? Er wordt beweerd dat-ie wel snel is, toch is de SW rating behoorlijk traag. In de ORC echter gelijkwaardig aan Dehler Optima 101/106. Alleen de Dehler 34 met upside down kiel is een seconde of 10 per mijl sneller. Dat geloofde ik maar half, een D34 is tenslotte zó veel meer "scheurbak". Nou had de eigenaar van Scanny ook de prachtigste verhalen over hoe snel zijn boot wel niet was, maar toch: eerst zien, dan geloven.

Twee weken later dus de proef op de som. Ruime wind op oude lappen al 8 knopen aangetikt op de GPS (met een knoopje of 14 wind). Boven de 7 was goed constant vol te houden, met amper een poging om fatsoenlijk te trimmen. Ook aan de wind, een tikje overtuigd, nog gemakkelijk ruim over de zes. Dat lijkt wel de performance die ik zoek. Gezellige tijd gehad ook, een sfeer waarin over en weer een grote gunfactor ontstond.Om een lang verhaal nog langer te maken... ik heb, onder voorbehoud van onderwaterschip, ónder de "vaste prijs" (die al heel netjes was) geboden... en de boot werd me gegund. Afgelopen maandagmorgen - de enige dag dat ze daar kranen - zou ie om halftien in de takels hangen. Toen ik om tien voor half aankwam, stond ie echter al lang en breed op de bok. De eigenaar stond ernaast en was, enigszins ontdaan, een dun slijmlaagje eraf aan het boenen. Huh? Kom nou, dat geeft toch niks... blijkt dat hij de boot er normaal altijd door de havenmeester uit liet halen en af liet spuiten - hij had het volkomen normale slijmlaagje dus zelf nooit gezien. Eenmaal gerustgesteld hield hij helaas ook op met poetsen ;-)De boot bleek mooi strak in een dun laagje harde antifouling te staan, en ook de saildrive zag er keurig uit. Klapschroef als nieuw en het roerblad was met één vinger te bewegen.Zo'n ouderwets aan de scheg gelagerd roer heeft toch zo z'n voordelen. Naast de Whitlock stuurinrichting natuurlijk. Het verhaal gaat dat Rolf Magnusson tijdens het ontwerpproces pas op het laatste moment voor een stuurwiel koos. Alleen de erg directe Whitlock stuurinrichting die toen op de markt kwam, wist hem te overtuigen om zijn voorkeur voor helmstokken te laten varen.

Verder ben ik ook wel gecharmeerd van de kuipafvoeren boven de waterlijn: altijd vorstvrij. Na nog even met het lange meetlint geverifieerd te hebben dat de in 1993 vernieuwde mast echt even lang is als origineel (Ja, ook lichtweer performance is belangrijk...) zijn we maar eens aan boord geklommen...... om de benodigde hanepoten te zetten. De betaling rond te maken...... en daarna maar meteen de eerste klus gedaan: de klapschroef anodes!

Laatst bewerkt: 10 juni 2016 14:30 door web.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:23 #743898

 • Aernoudt
 • Aernoudt's Profielfoto
Veel plezier met je nieuwe boot Web! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:26 #743901

 • Koezt
 • Koezt's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6388
Gefeliciteerd Web. Prachtig bootje!
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:33 #743906

Eind goed al goed. Gefeliciteerd :)
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:36 #743909

 • paul cr
 • paul cr's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 705
Gefeliciteerd!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:41 #743911

 • nardus
 • nardus's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5682
Mooie schepen ! goed keuze ook. Veel plezier ermee ! (ik zie gene plaatjes)
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 10:43 door nardus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 10:43 #743913

Veel plezier er mee.
Snel het water op.....

Vinni
Er valt altijd wel wat te zeiken......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:01 #743920

 • rsv
 • rsv's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1893
Gefeliciteerd Web, Mooi schip!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:08 #743923

Gefeliciteerd! Mooi schip!

Met welke boot doe je mee volgende week woensdag?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:09 #743924

 • web
 • web's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5413
Wat maakt de Scanmar dé boot?

Snelle boot met:
* Ruime voorpunt die ook bij de voeten nog wat breedte heeft.
* Alu voetrail (met een heleboel mogelijkheden voor schoten in de rail en dergelijke).
* Geen klotskont.
* Door de "ouderwetse" spiegel erg veel binnenruimte voor z'n lengte.
* Belachelijk grote achterhut over de volle breedte (door iets vooruit geschoven motorkast en toilet).

Dit exemplaar:
* VP klapschroef
* Mylar fok
* Motorrevisie 2011
* AF nieuw 2016
* Extra ramen in de kuip ipv de altijd barstende bakjes die daar af werf zitten
* Saildrive manchet, schroefas en schroefas seals vervangen 2016
* Af werf kastjes aan BB van een Scanmar 35
* Drie extra luiken; boven keuken, natte cel en vlak achter de mast.
* Het hele dek vol geplakt met treadmaster (daar moest ik even aan wennen... maar het maakt 'm wel wat vlotter en het loopt lekker)
* Giektent
* Warm en koud stromend water
enz.

Volgens "Je hebt zeilers en vakantievaarders" (c) AlberthusMagnus: Deze boot was voornamelijk van een vakantievaarder. De zeilgarderobe is weliswaar uitgebreid, maar eigenlijk een allegaartje van oude rommel, het meeste via MP bijeen gescharreld. Daarentegen is op andere plekken in de boot weer niet bespaard, zoals op het Saildrive onderhoud, motoronderhoud enz... de praktische dingen zijn aardig op orde.

Er is één TV aan boord, met digitenne in de masttop :blink:
En die zit... jawel... hier:Ja, deze mensen weten wel wat lekker is. Ergens anders aan boord (niet eens in de voorpunt ;) ) kwam ik nog zo'n 3 liter doos rode wijn tegen. Je kan op deze foto trouwens ook mooi zien dat het op deze boot niet verplicht voetje-vrijen is.

Een ander grappig detail vond ik de moderne Lewmar rollo's... op de originele luiken uit het jaar kruik. Past eigenlijk heel mooi, en handig: zonnescherm en hor in één.
Nog zoiets: de rode strepen op het vrijboord. Een paar tinten donkerder geschilderd dan origineel. Lijkt onbelangrijk, maar toch een heel eind mooier!
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 14:38 door web.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:21 #743925

Prachtig allemaal en klinkt helemaal als jouw boot!

Gefeliciteerd en veel plezier met haar!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:29 #743927

 • web
 • web's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5413
Natuurlijk mag deze foto niet ontbreken, want daar ging de halve thread over ;)Diagonaal poepen, dat went vast. Poeptank standaard aanwezig, wat ik niet per se een voordeel vind, maarja. Het is in elk geval legaal, maar het is wel gewicht en ik zie met angst en beven uit naar het moment dat ie een keer verstopt raakt en schoongemaakt moet worden... dit gaat nogal in tegen het idee van een zo kort en probleemloos mogelijke toilet afvoer :unsure:

De rompvorm is een redelijk moderne rondspant met een heel licht v'tje onderin:


Tot ergens achter de saildrive, daar loopt-ie over in een subtiele scheg met ouderwets doch uitermate praktisch kontje. Nadeeltje: slechts één (maar wel ruime) bakskist. In de SB bank lijkt nog een deksel te zitten, maar dat is in werkelijkheid het vluchtluik van de achterkajuit.

Met de boot nog op de kant kon ik mooi even meten. Werkelijke diepgang is, gezien de afzettingen op de romp, zo'n 180cm met de spulleboel van de vorige eigenaar nog aan boord. Het roer steekt 140cm diep en de dieptegever zit 50cm onder de waterlijn. Handig om te weten, voor later.
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 11:51 door web.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:33 #743929

 • web
 • web's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5413
Hebben jullie er al genoeg van? Ik niet.

Na de anode klus kon-ie weer de plomp in.

Wat is-ie gróót... :blush: :blush:
(that's what she said...)

Terug in de box hebben we, zodra de (inmiddels) vorige eigenaar uit zicht was, die olielamp eruit gesloopt... da's voor bejaarden hoor, zo'n ding. En zo meteen een stempel gedrukt... het is nu mijn boot ;)

(We hebben het wel gezegd hoor, dat-ie er waarschijnlijk uit zou gaan, dus mocht hij hem nog willen... maar nee, we moesten 'm maar op Marktplaats zetten)(En ja, Nespresso inbegrepen... B) )

En natuurlijk éven de giektent uitproberen...Lekker - kon je prima onder zitten en mooi beschut.
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 14:45 door web.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:36 #743930

Mooie lijnen en bijna net zo'n mooi kontje als een Loper!

Dat raampje in de romp vind ik wel jammer, maar zie je zelf nooit en zal ongetwijfeld veel licht in de achterkooi brengen.

Mooie tijdloze (maar niet trage) boot vind ik het.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:36 #743931

 • rsv
 • rsv's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1893
Diagonaal poepen, dat went vast quote

Als Belg kan ik bevestigen dat dat idd went,zelfs in bed B)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:42 #743933

 • Hans V
 • Hans V's Profielfoto
 • aanwezig
 • Gebruiker
 • Berichten: 3287
Mooie boot, gefeliciteerd! Veel plezier ermee.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 11:48 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:45 #743934

 • web
 • web's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 5413
Allewiejo schreef :
Gefeliciteerd! Mooi schip!

Met welke boot doe je mee volgende week woensdag?

Voorlopig Polymeermin. Never change a winning team hè ;)

Totdat die verkocht is en/of ik in Lelystad een plekkie heb voor Scanny. Die ligt nu nog in Hoorn, op de plek van de vorige eigenaar die ik voorlopig nog mag gebruiken.

De Maxi ga ik zsm te koop zetten voor weinig. Ik heb de opbrengst niet ingecalculeerd, dus alles wat ik ervoor krijg is meegenomen. Misschien dat ik de toiletten nog even verwissel (Polymeermin heeft een Sealock), sowieso gaat de (nooit aangesloten) windgever mee naar Scanny en over de kachel ben ik nog niet uit. Als ik een goeie prijs krijg blijven de lieren zitten, wordt het een schrootprijs dan zet ik de oude er weer op, en komen de destijds nieuw gekochte 16ST's als spinnakerlieren op Scanny.

Ik weet nog niet of ik de naam houd, trouwens. De oorspronkelijke naam is "Seagee", die ie maar kort gehad heeft. Oorspronkelijk gekocht in de UK, 1986, maar na een paar jaar al in Nederland ingevoerd en bij invoer omgedoopt naar "Scanny". Netjes BTW verklaring erbij, dat wel. Geen van beide namen heb ik echt iets mee. Maar totdat ik iets beters bedenk, blijft het maar even Scanny.
Laatst bewerkt: 10 juni 2016 12:00 door web.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 11:55 #743935

 • Tilia
 • Tilia's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 373
Mooi verhaal; Proficiat!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 12:54 #743939

 • Sons
 • Sons's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 853
Mooie boot Web gefeliciteerd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 13:53 #743942

 • Seashore
 • Seashore's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 625
Wat een heerlijk verhaal, en goed bezig, hoor. Van harte gefeliciteerd met deze mooie dame.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 14:45 #743949

 • Anjo
 • Anjo's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11875
Proficiat Marcel, leuk schip.
Stuurman aan wal ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 14:46 #743950

 • TuuLeVi
 • TuuLeVi's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4780
feli kerel! veel plezier ervan :)
1e eigenaar & rallykampioen Rauno_Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 14:54 #743951

Ziet er mooi uit, Gefeliciteerd!
Sybo
Opstapper bij de http://dehlerzeilers.wordpress.com
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 14:59 #743954

 • Albert 45
 • Albert 45's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 11648
Mooi schip.
Gefeliciteerd! :)
Ik Vergeetachtig? Kan me niet herinneren dat ik ooit iets vergeten ben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Scanmar 33 10 juni 2016 15:03 #743957

 • Faran
 • Faran's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 14865
Proficiat met de goede keuze en de mooie boot!
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.416 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl