Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: coppercoat zelf maken?

coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 10:03 #208246

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
Even weer een oud onderwerp afstoffen dat in sommige topics al uitvoerig is besproken maar dan nu in een eigen plekje met een praktijk testje. Oa in dit topic is al uitvoerig besproken over het hoe en wat maar ik denk dat het handiger is om in een eigen topic over dit onderwerp verder te gaan.

Coppercoat?
Coppercoat (de echte, het is een merknaam) is een onderwaterverf met aangroeiwerende eigenschappen. Het bestaat uit een epoxy hars dat is aangevuld met een flinke hoeveelheid koperpoeder. Anders dan bij antifouling blijft het koper op het schip en zou zo voor een lange tijd aangroei weren. Coppercoat claimt zelf 10 jaar en sommige testen onderstrepen dat maar andere ervaringen zijn minder positief. Veel varen en koel water schijnen positief te werken. Naast de aangroeiwerende eigenschappen heeft het spul ook positieve eigenschappen mbt osmose preventie etc want het is immers nog steeds epoxy hars.

Klikt mooi, toch?
Zeker alleen is het behoorlijk aan de prijs. Een unit voor 4 vierkante meter kost in nederland zo'n 120 euro en dat zou voor mij betekenen dat ik 1000 euro mag neertellen voor een behandeling. In Engeland bestellen kan wat besparen.

Wat is het?
Een unit echte coppercoat bestaat 2,2 kg loper en 1 liter hars. Deze hars schijnt vrij dun te zijn dus ik schat dat deze ook ongeveer 1 kg weegt, iets minder nog dan de injecteerhars van de ijssel. Ook schijnt de hars op waterbasis te zijn(?) waarmee de hars is te verdunnen en gereedschap mee is schoon te maken. Hierdoor zou iki water beter doordringen tot de onderliggende lagen zodat ook het koper dat daar zit, aangesproken wordt.

Zelf maken?
Koperpoeder en epoxy hars zijn ook prima los te krijgen waardoor je je eigen coppercoat kunt maken. Verschillende leveranaciers adveteren online met dat hun poeder ook 10 jaar zou redden. Lijkt mij een gewone copy-paste van de echte coppercoat zonder echte testen. Wat opvalt is dat zij een stuk minder koper in hun 'coppercoat' stoppen: 0,8 tot 1,2 kg koper in 1 kg hars. Deze zelfgemaakte coat lijkt dus minder effectief te kunnen zijn. Meer hars zodat het koper meer is omsloten, er minder koper aan he toppervlak is en het geheel dus minder effectief is. Ook zal het geen water toelaten en is het volgens sommigen niks anders dan met koper ingekleurde epoxy.

Andermans ervaringen
Heel internet staat vol met zowel ervaringen van de echte coppercoat alsmede zelf gemaakte brouwsels. Die ervaringen zijn net het weer: van super tot helemaal niks voor beide 'soorten'. Interesante link is hier. Zij hebben inmiddels aardig wat ervaring met zowel oude echte, nieuwe echte en eigengemaakt spul waarbij het eigengemaakt spul de nieuwe echte verslaat. Ook zij stoppen 2kg koper in 1L hars.

Eigen probeersel
Om enigsins vergelijkbare resultaten te krijgen lijkt mij dat je dus veel meer koper in moet zien te krijgen.

Daar heb ik de dunste hars voor genomen die ik heb: een lamineerhars met lage viscositeit (E110L hars van HP-textiles) en koperpoeder van West Systems, te krijgen bij polyservice. Daarmee haalde ik gemakkelijk de waarden van de echte coppercoat. 150gram poeder ging moeiteloos in 70 gram hars.

Wat je dan krijgt is een wat dikkere verf maar die nog prima is te rollen. Goed dekkend, geen zakkers, spetters of andere narigheid. Beetje vergelijkbaar met standaard antifouling. Als experiment nog even wat thinner toegevoegd maar dat gaf niet veel verschil. Het wordt mooi strak, gelijk aan de ondergrond in de bruin/rode chocladekleur die ook ongeveer gelijk is aan de echte coppercoat.

Wel is het meteen 1 mooie meer dekkende en dus dikkere laag dan echte coppercoat, die moet eerst een paar lagen hebben voordat het zo dekkend wordt.

Met die 220 gram eigen fabricaat deed ik ongeveer 1 vierkante meter met een royale laag. Ik denk dat het rendement nog wat omhoog kan. Met zo weining hars heb je wat meer relatieve verliezen door de verschillende meng bakjes en de verzadiging van de roller.

Met 2 kg poeder en 1 kg hars (de hoeveelheid die coppercoat 1 unit noemt) zou ik dus 14 vierkante meter 1 laag kunnen doen. Coppercoat doet met 1 unit 4 vierkante meter 4 a 5 lagen, totaal 15 a 20 vierkante meter dus. Dit geeft wel aan dat het spul inderdaad wat dunner is. Maar is dat erg? Het gaat immers om de koper en die is gelijk.

Blijft over dat de echte coppercoat water beter zou laten indringen zodat ook de ondergelegen lagen koper gebruikt zouden worden. Maar ik krijg met gelijke hoeveelheid hars wel evenveel koper op het schip dus daar zal een eventuele betere werking van de echte coppercoat niet aan liggen.


Bij de boot natuurlijk de camera vergeten dus maar een sample geverfd en mee naar huis genomen. Let niet op de bobbeltjes. Die zaten al op het stukje hout en heeft niets te doen met de koperverf. De koperverf wordt net zo strak of niet strak als de ondergrond.

Kosten
Zoals gezegd kost 1 unit coppercoat 120 euro.
Zelf gemaakt kost het goedje met evenveel hars en poeder 66 euro, bijna de helft. Er van uitgaand dat je met beide 'units' 4 vierkante meter doet (recept van coppercoat) is dat 30 euro en resp. 16,50 euro per vierkante meter.

aantal lagen?
Echte coppercoat moet je in vele dunne lagen aanbrengen. Eigen coppercoat is dus wat dikker waardoor je met minder lagen evenveel koper en hars op je boot krijgt. Gevoelsmatig zeg ik echter dat in ieder geval bij de neppe, alleen de buitenste lagen zin hebben. Verderop zitten ze toch opgesloten in de hars. Twee dikkere lagen lijkt mij wel genoeg. Hoe denken jullie hier over? Dan zou je nog behoorlijk wat goedkoper uit komen: 9 euro per vierkante meter.

Werking
Hoe denken de experts over de neppe coppercoat met evenveel hars en koper als de echte? En lijken enkele lagen dikke neppe coppercoat ook goed te werken? MAW: kan het zelf gemaakt goedje de echte aan, ondanks de veel lagere prijs? Hoe kritisch is het water-doorlaten verhaal van de echte? Zelf denk ik dat de echte misschien wel wat langer zal werken dan twee lagen eigen spul. Maar het is dan wel dik 3x zo duur. Redt de echte coppercoat de 10 jaar wel? En hoe lang zal het eigen spul het uithouden?

Waarom gooien de meeste epoxy-boeren veel minder koper in hun aanbevelingen?
Laatst bewerkt: 19 juli 2011 10:58 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 10:44 #208258

philip, hier op tenerife wordt alleen maar de nep gebruikt, er is een handelaar die het als setje aan bied. nu varen er hier relatief weinig zeilboten, veel snelle motor gevallen voor de sport visserij( of even op bezoek bij familie op een ander eiland)

ik heb gezien hoe ze het erop zetten, ook zoals jij hebt gedaan in twee lagen, maar de eerste laag met iets minder koper en ze werken het erop in een dag, dus de tweede laag erop als de eerste nog prikt. meestal rollen ze maar er is ook een bedrijf wat airless spuit. roterende langzaam mixer in het voor raad vat.

gemiddeld gaan de schepen er een keer per jaar uit en dan worden ze schoon gemaakt(slijm) met een soort schuurspons, even ook "nieuw koper aan maken. vrienden van me met zeilboten gaan er een keer per twee jaar uit(voor de anodes) maar maken regelmatig even een duikje onder de boot door, water is hier het hele jaar door "duikbaar" , geen mosselen of andere ongein, wat slijm. het grote voordeel ten opzichte van zachte anti is dat je er niets afhaalt met schoon maken en het een constructieve functie heeft, is immers waterdicht.

ze zetten er een nieuwe laag op als er wel teveel aangroei aan komt, dat duurt echter heel lang.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 10:45 #208259

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Ook Coppercoat is niet zo high-tech als je denkt. In 1995 begonnen we al met het mengen van koperpoeder (meer correct: koper(I)oxide poeder) in epoxyhars, om onderwaterschepen te beschermen.

Als je zelf koper aan epoxyhars toevoegt, dan kan je ook de mengverhouding bepalen. Je aanname dat 1 kg hars ca. 1 liter is, klopt niet. Hars is zwaarder dan water, met een soortelijk gewicht van 1,12 ongeveer. De verharders kunnen wel weer lichter zijn, maar de meest gebruikte voor dit doel zitten rond 1,0-1,05

Qua werking: beide systemen hebben dezelfde actieve stoffen. Deze actieve stoffen waren ook te vinden in bijvoorbeeld Eco-Bottom en Eco-Nautic (worden niet meer gemaakt nadat de fabrikant geheel is gestopt).

Of de E110L (L1100 van Momentive) het lang onder water gaat uithouden weet ik niet. Ik ben niet zo kapot van mono-functionele epoxyharsen. Maar de tijd zal het leren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 10:52 #208260

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
@ sietse: hmm mooi op te horen. Enig idee hoe lang ze er mee doen?
Herman schreef :
Ook Coppercoat is niet zo high-tech als je denkt.
Ik denk juist dat het niet zo high-tech is als ze zelf laten voordoen en daarom best iets gemaakt kan worden met ook een prima werking en veel minder kosten.Herman schreef :
Als je zelf koper aan epoxyhars toevoegt, dan kan je ook de mengverhouding bepalen. Je aanname dat 1 kg hars ca. 1 liter is, klopt niet. Hars is zwaarder dan water, met een soortelijk gewicht van 1,12 ongeveer. De verharders kunnen wel weer lichter zijn, maar de meest gebruikte voor dit doel zitten rond 1,0-1,05
Naja wat ik heb begrepen is dat de hars van echte coppercoat dun is en op waterbasis? Injecteer hars is al 1,1 kg/l. Maar erg veel maakt het niet uit. Het betekend alleen dat in 'mijn' mengsel verhoudingsgewijs iets meer koper zit dat in coppercoat. Iets dat alleen maar positief zal zijn?
Of de E110L (L1100 van Momentive) het lang onder water gaat uithouden weet ik niet. Ik ben niet zo kapot van mono-functionele epoxyharsen. Maar de tijd zal het leren.
Ai, zijn er betere alternatieven? Normaal gebruik ik E80FS hars voor coaten maar die is wat dikker. Is de injecteer van Ijssel / Polyservice of Mr Boat misschien beter? Iets met wat hogere viscositeit. Of iets van jullie?
Laatst bewerkt: 19 juli 2011 11:00 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 11:03 #208263

philip, bij een boot zit het er langer dan 10 jaar op, maar die boot wordt veel gebruikt, is een rya lesboot, dus minimaal drie keer per week gemiddeld 5 uur zeilen. de andere is 6 jaar geleden in het koper gezet na een osmose behandeling.

het grote voordeel van dit systeem is ook dat de boot vaak niet eens onder de kraan weg gaat, dus er uit 10 meter rijden, schoonmaken en anode vervangen en er weer in. met anti F moet je toch gauw rekenen op drie dagen, dus extra kosten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 13:31 #208295

  • rsv
  • rsv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1969
Onder mijn boot zit de echte coppercoat.De vorige eigenaar heeft deze er in 2009 op aangebracht.Kostenplaatje is zelfs meer dan jij aangeeft.Mijn romp is 8.25m * 3.05m en steekt 1.55 diep(vinkiel)Ik heb er voor + 1300
euro aan facturen bijgehad.Had hij via de zaak aan groothandelsprijs betaald.ijn boot is er deze winter niet uitgeweest en heb er verleden week eens ondergesnorkeld :-Buiten idd een klein slijmlaagje is er niets aangroei.Dus supertevreden van.
Laatst bewerkt: 19 juli 2011 13:31 door rsv.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 14:22 #208309

  • Moro
  • Moro's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 62
4 jaar geleden, heb ik coppercoat op mijn schip gesmeerd. Levering van UK naar NL mag niet ivm de NL vertegenwoordiger, dus het maar voor de veel lagere engelse prijs naar ander land laten sturen.
Inderdaad zie je op internet veel verhalen van mislukte resultaten met eigen mengsels. De viscositeit van de epoxy moet goed precies goed zijn, idem de grootte van de partikels van het koperpoeder en de hoeveelheid/l. Daar heeft coppercoat veel tijd in geinvesteerd, om met experimenten hierin het optimum te bepalen en daarvoor vragen ze terecht wat extra in de prijs.
Zo te zien is 't je (de OP)wel gelukt, om het goed te kopieren, dus mijn compliment.
In de instructies van Coppercoat staat heel duidelijk, dat je elk jaar de huid licht moet opschuren, zodat het koper weer zichtbaar is. Het is dus niet 10 jaar onderhoudsvrij. Toch ben ik er tevreden mee, de buren, die naast me op de werf staan, verbazen zich steeds, dat ik weer zo snel klaar ben, na het schuren moeten zij nog beginnen.
Wel laat ik de boot in de winter op de wal zetten, anders is er toch wel aangroei.
Dat dat schuren wel belangrijk is te zien aan de extra aangroei op de plekken, waar de bok stond en waar ik dus niet bij kon om te schuren.
Coppercoat is niet op waterbasis, gelukkig maar, want alle coatings die ik ken op waterbasis zijn nog steeds inferieur aan de versie in een goed oplosmiddel. Epoxy op waterbasis bestaat vlg mijn weten nog niet.
Mijn boot ligt in de Middellandse zee en eigenlijk is coppercoat daar niet voldoende. Maar in die wateren werkt de gebruikelijke antifouling wel iets beter , maar is daar ook onvoldoende.
Nee, in (sub)tropische wateren zijn alleen verboden middelen toereikend. Wat voor jachten verboden is, is merkwaardigerwijs voor beroeps wel toegestaan. Dus slimme mensen kopen de door plaatselijke vissers gebruikte antifouling.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 16:13 #208324

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Watergedragen epoxy is niets nieuws. Enkel voor de consument niet te koop, vanwege ongeschikte eigenschappen.

Overigens heb ik de (sterk verouderde!) MSDSen doorgekeken, bij gebrek aan een fatsoenlijke TDS, en vraag me sterk af of het een watergedragen hars is.

Iemand die weet wat de mengverhouding is tussen hars en verharder? (zonder de koper)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 16:30 #208328

herman ik weet niet wat er hier wordt gebruikt, je geeft op hoeveel meter kwadraat je hebt en de gozer tapt het uit een groot vat. ik weet wel dat de meng verhouding meen ik 1:1 is en met het koper erin de dikte heeft van onverdunde verf. verwerkt erg gemakkelijk, geen lopers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 17:12 #208345

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
@herman: coppercoat heeft zelf wat sumiere info online staan maar een mengverhouding kan ik niet vinden. klik.

@moro: dat het niet haalbaar is om een totaal onderhoudsvrij schip te krijgen is wel duidelijk. het zal er toch wel eens uit moeten ivm anodes etc. maar thanks voor jouw ervaringen!

@sietse: 1 op 1 is wat oa. mr.boat ook adviseerd maar coppercoat krijgt er bijna twee keer zoveel in, iets dat mij dus ook makkelijk lukt. Waarom zoveel epoxy als het toch vooral om de koper gaat? En ook dan vind ik het wel makkel verven al is het iets dikker dan jij beschrijft.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 17:20 #208347

philip, dat een op een is de meng verhouding van de twee komponenten, een hars en een verharder. dat mengsel kun je dan in "overleg" met de verkoper mengen met koper. ik denk dat ze in de eerste laag 1:1 werken, gewichtsverhouding, de tweede laag gaat veel meer koper in.

die motor boten zetten er na een bepaalde tijd, als het niet meer werkt dus, na schuren een laag met veel koper overheen. ik zie ze niet zwaar schuren, beetje opruwen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 17:30 #208351

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
Philip schreef :
Waarom zoveel epoxy als het toch vooral om de koper gaat?

omdat koper veel duurder is misschien? anders wordt de coppercoat nog duurder en onverkoopbaarder.
Voor de mechanische sterkte (die je niet nodig hebt) zal meer koper geen probleem zijn, en hoe meer koper hoe betere AF.
groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 17:37 #208356

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
Coppercoat heeft al best wel wat koper er in.
Het gaat me om bijv. mr.boat, polyservice en anderen die veel epoxy adviseren. Mr.boat adviseerd dan ook wel erg goedkoop met 280 euro voor een 34 voeter. Wat meer koper zou wat tientjes toevoegen maar het verschil met echte is dan nog steeds erg groot, te groot om onverkoopbaar te worden. Smeerbaarheid is het mij inziens ook niet. Of is hun hars te dik om veel koper op te nemen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 19:11 #208389

  • web
  • web's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5657
Polyservice heeft in ieder geval een injecteerhars. Bij hun gewone hars kan ik me wel voorstellen, dat die met 2:1 koper erin een beetje erg taai wordt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 19 juli 2011 19:14 #208391

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
Ja de harsen van polyservice / de ijssel ken ik, daarom gebruik ik ook zeker niet hun gewone hars. Die is ongeveer even dik als de E80FS die ik normaal gebruik voor coaten en ben ik uitgeweken naar die E110 lamineerhars die volgens mij nog wat dunner is dan de injecteer. Alleen schijnt (ik ken het zelf niet) de mr boat hars ook dun te zijn dus daar zou ik wat meer koperoxide in verwachten dan ze zelf adviseren.
Laatst bewerkt: 19 juli 2011 19:15 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 20 juli 2011 04:45 #208415

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
De Mr Boat hars is ook behoorlijk dun. Normale hars zit rond de 3000 mPa.s, de Mr. Boat hars zit rond 1000. Er kan meer koper in. Ik denk dat de 1:1 nog gebaseerd is op een oud advies, op basis van oude regelgeving die bepaalde dat er max iets van 40% koper (de rest is oxide) in de coating mocht zitten. Dat getal is opgehoogd bij het gelijktrekken van de regelgeving met Europa.

Ik bied de winkels nu setjes voor 8 m2 aan (op basis van 3-4 dunne lagen), dat gaat goed. (ook met een wat dikkere hars zelfs)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:10 #213522

Een goed topic!

Vanwege omstandigheden kan ik het spul dat ik erop wilde smeren niet gebruiken. Dus nu heb ik met spoed een alternatief nodig en ben niet vies van een klein beetje experimenteren!

Wat denken jullie overigens van pigment erdoorheen gooien? Je hebt uiteraard niet veel keus dus zou ik het naar zwart willen brengen. Hoeveel heb je nodig per kg en wat zijn de nadelige effecten?

We praten hier eigenlijk alleen maar over de verhoudingen en de viscositeit van de epoxy. Waar ik nu naar benieuwd ben wat nu de ervaringen is met verschillende koperpoeders zowel in korrelgrootte als in samenstelling.

Zit er bv verschil in de koperpoeder van coppercoat, mrboat en west?
Groeten,
Julius
W570, Spaekhugger, Jeanneau Selection
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:27 #213524

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
Ik heb ook gedacht aan zwart pigmentpoeder omdat ik dat mooier vind dan het bruine koper. Maar alles wat je aan pigment toevoegd, gaat af van de koper om het smeerbaar te houden. Effectiviteit gaat dus omlaag.

Verder heb ik mijn experiment nu wat lager aangezien. Alleen is er regen over heen gegaan toen de epoxy nog niet helemaal was uitgehard. Daar waar water straaltjes over de romp liepen, zijn nu witte strepen onstaan. Op zich schuur je dat toch weer er af maar niet vlak voor de waterlating gaan gebruiken denk ik. Ook wil ik nog een andere hars met eventueel verdunner proberen.

De koper poeder die ik gebruik is van west. die is heel fijn, kan me niet voorstellen dat die nog fijner kan. en goedkoper dan mr.boat dus daar blijf ik bij. en is inmiddels ook al aangeschaft.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:37 #213527

Dat is "gewoon" die 425B? Ik geloof overigens ook in een zo hoog mogelijke koperdichtheid dus hoe dunner de hars hoe beter.

Een maand geleden ook een verhaal gehoord van iemand die met coppercoat te vroeg te water was gegaan, watergedragen.......Je eurootjes lossen zo gedeeltijk op.

Dat het wat dikker wordt door pigment lijkt me logisch. Maar ik heb eigenlijk nog nooit pigment gebruikt en een kleine penalty wil ik me best veroorloven voor mooi zwart echter als het teveel als een verdikkingsmiddel werkt wordt het niets. Ik zal wat bestellen en hiermee eerst een teststukje doen.

Ik heb jullie trouwens ook nog niet over schuren gehoord na opbrengen. Je wil in ieder geval koper aan de oppervlakte hebben liggen en ik kan me zo voorstellen dat het omsloten is door een epoxy film. Waarschijnlijk dat ik met waterproof ga schuren voor het te water laten.
Groeten,
Julius
W570, Spaekhugger, Jeanneau Selection
Laatst bewerkt: 12 aug 2011 16:38 door Julius254.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:40 #213528

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
ik heb een stukje geschuurd met gewoon papier en dat ging prima, alleen wil ik het ook met water doen vanwege gezondheid.
Ik heb hier alleen wit pigmentpoeder maar zal bij de volgende bestelling wat zwart meebestellen voor een experimentje. Maar ik weet het niet, overal waar je zwart ziet zit dus geen koperpoeder direct aan de oppervlakte. en dat moet de werking wel verminderen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:42 #213529

Philip schreef :
ik heb een stukje geschuurd met gewoon papier en dat ging prima, alleen wil ik het ook met water doen vanwege gezondheid.
Ik heb hier alleen wit pigmentpoeder maar zal bij de volgende bestelling wat zwart meebestellen voor een experimentje. Maar ik weet het niet, overal waar je zwart ziet zit dus geen koperpoeder direct aan de oppervlakte. en dat moet de werking wel verminderen.

maw philip, dat pigment heeft helemaal geen zin, het moet zo bruin mogelijk zijn na het schuren, dan werkt het.
Laatst bewerkt: 12 aug 2011 16:43 door sietse-ten overleden 2014.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:45 #213530

ik heb er nog geen duidelijk antwoord op gekregen,ze doen erg geheimzinnig, maar er blijkt iemand te zijn die er tin oxyde door gemengd heeft. ben erg nieuws gierig wat de prijs is en of het werkt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:47 #213531

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
sietse-ten schreef :
maw philip, dat pigment heeft helemaal geen zin, het moet zo bruin mogelijk zijn na het schuren, dan werkt het.
Dat is mijn gedachte ook. En het koper oxideert en verkleurt nog als de boot in het water licht. Soms wordt dat ook zwart-achtig :P

van de coppercoat site
Laatst bewerkt: 12 aug 2011 16:48 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:48 #213533

Van mij hoeft het ook niet helemaal pikzwart te zijn als het rode er maar een beetje af is. Als we praten over volume delen praten we nog steeds over 4 delen epoxy op 1 deel koper, genoeg om relatief zwart te worden lijkt me. Ik ben meer benieuwd naar het effect van pigment op de viscositeit.

Wat doet dat witte pigment met dikte van epoxy?
Groeten,
Julius
W570, Spaekhugger, Jeanneau Selection
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: coppercoat zelf maken? 12 aug 2011 16:51 #213535

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7793
Geen idee, niet geprobeerd en was ik ook niet van plan. Straks heb ik nog een roze onderkant :P Om van bruin naar zwart te gaan, heb je minder nodig dan van bruin naar wit als dat al mogelijk is. Ook de viscositeit zal wel afhangen van hoeveel pigment je toevoegd natuurlijk.

Wel word de kleur een stuk lichter / roder na het schuren...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.286 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl