Roeren, ik kan er wel een boek over schrijven inmiddels. Het beste hout, dat is voor bijna iedereen anders. Ik zelf ben geen fan van multiplex in roeren, al 'voldoet' het vaak prima. Doe mij maar red ceder, vooral voor aangehangen roeren een sterkere en duurzamere keuze. Als de keuze vanwege budget/gemak/tijdgebrek toch op multiplex valt, is het gebrek aan sterkte eventueel wel op te vangen met wat extra glas. Mooiste manier om dit te doen is door op het dikste punt een baantje te frezen, en daar een laag of wat UD's in te lamineren. Als je helemaal fancy wilt, kun je die in stapjes dunner en minder breed laten worden naar het puntje toe. (kan ook met koolstof UD's maar dan begint het al aardig uit de klauwen te lopen met het gehobby)
Dan het lamineren. De voorkant van een roerprofiel is als je het goed hebt gedaan mooi afgerond. Daar kun je best wat omheen vouwen. Hierbij is het makkelijkste om een biaxiaal legsel te gebruiken, op plus/min 45 graden. Dat is wat stabieler dan een weefsel, en gaat mooi het hoekje om. De sterkte in de lengte as haal je uit de eerdere UD's (en/of de houtvezel, bij vol hout) en tegen het torderen is de biaxiaal dan weer prima. zo krijg je een mooi sterk en stijf roertje. Zelf frees ik aan de voorkant ook vaak een recesje voor een extra band biaxiaal weefsel, zodat die net wat sterker wordt, en beter bestand tegen het raken van het een en ander. Als het net niet helemaal wil, kun je het roer omwikkelen met peeply band, folie, al dan niet tape, om de boel lekker om de voorkant te trekken.
En de achterkant dan? Nou die lossen we iets anders op. Vezels om zulke hoekjes heen trekken, is naast bijna onmogelijk, ook een slecht idee. Heeft qua sterkte weinig nut. Maar ja, dat dunne randje moet toch een beetje stevig zijn he? Dat is vrij gemakkelijk op te lossen met extra glas. Idealiter in de vorm van een strip. Die is namelijk tijdens het bouwen van de kern makkelijk in de achterkant te verwerken, door het frezen van een sleufje, of in multiplex, het wegfrezen van een baantje in de achterkant van beide helften. Daar met ingedikte epoxy die strip in lijmen, en na het profileren heb je een mooie sterke achterkant, waar je het laminaat zo op aan kunt laten sluiten, hoeft het helemaal geen hoekje meer om! Ook hier frees ik zelf vaak een baantje weg voor een extra bandje biaxiaal legsel, ook weer voor wat extra stevigheid.
die strippen glasvezel zijn vrij gemakkelijk in lengtes tot een meter of 2 te vinden bij de lokale watersportjuwelier, in de vorm van een zeillat. En voor de verandering ook nog eens vrij goedkoop, ook wel eens leuk.
Het infrezen van alle baantjes UD en extra glas is trouwens niet eens echt nodig, want met een beetje plamuur werk je die verdikkingen ook wel weg. Als je heel precies wilt zijn met je profiel, wel rekening houden met de extra verdikkingen dan.
Meest waardevolle tips in deze zijn het biax legsel onder 45 graden houden(liever geen weefsel) en de zeillat achterin verwerken, die maken je leven een stuk makkelijker. De rest is extra